Σελίδες

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

ΦΙΛΑΡΕΤΗ Π. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Με αίσθημα βαθειάς ικανοποίησης και χαράς δημοσιεύω στο BLOG μου (panoskrikis.blogspot.gr) στο διαδίκτυο το γλαφυρό και ενδιαφέρον κείμενο της καταξιωμένης και φερέλπιδος επιστήμονος και συμπατριώτισσάς μας κ. Φιλαρέτης Οικονομίδου, προκειμένου οι αναγνώστες μου να καταστούν ενήμεροι ενός άκρως ενδιαφέροντος θέματος.

Οι επισημάνσεις στο πλαίσιο της αξιολόγησης, αναθεώρησης και εξειδίκευσης του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
            Στην Ενότητα Φυσικοί πόροι, στα Δασικά οικοσυστήματα, δεν αναφέρεται ο Γράμμος και θα πρέπει οπωσδήποτε να αναφερθεί γιατί είναι ίσως το πιο σημαντικό οικοσύστημα. Όσον αφορά τις καταστροφές από τι πυρκαγιές, θα πρέπει να εκτιμηθούν οι εκτάσεις, τουλάχιστον οι μεγάλες δασικές, που κάηκαν και τι πρέπει να γίνει για να επανακάμψουν. Στο Γράμμο υπάρχουν μεγάλες καταστροφές και πρέπει να πάρουμε υπ’ όψιν ότι τα τελευταία χρόνια σε αρκετές περιπτώσεις οι πυρκαγιές ξεκινούν από Αλβανία, άρα πρέπει αναλόγως να κινηθούμε για την πρόληψη.
             Στη Μελέτη σημειώνεται το εφιαλτικό πλέον ποσοστό ανεργίας για τον τόπο μας: 72,3% για τους νέους. Μέχρι τώρα δυστυχώς δεν ασχοληθήκαμε συστηματικά με το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Κάποια στιγμή ενημερωθήκαμε για την προσπάθεια δημιουργίας μιας Δομής που θα στήριζε νέους στο επιχειρείν. Είχε ακουστεί μάλιστα και το όνομα αυτής «Πυξίδα». Θεωρώ ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση. Αργεί όμως πολύ η ενεργοποίησή της. Θα πρέπει άμεσα να ηγηθεί προσωπικά ο κ. Περιφερειάρχης, στην αντιμετώπιση της ανεργίας και να προωθηθεί οποιαδήποτε ιδέα μπορεί να βοηθήσει. Και αν για το ΕΣΠΑ στην περιφέρειά μας δεν είναι επιλέξιμη η στήριξη της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας ( για τους γνωστούς λόγους) θα πρέπει η Περιφέρεια να ηγηθεί για τη δημιουργία ενός τοπικού προγράμματος για τη αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού θέματος.            
Στη Μελέτη σημειώνεται ότι η Περιφέρειά μας είναι στην τελευταία θέση από όλες τις Περιφέρειες της χώρας στη πληρότητα των κλινών, άρα και στην επισκεψιμότητα στην περιοχή μας. Έχουμε ξοδέψει σαν περιοχή σημαντικά κονδύλια τις τελευταίες δεκαετίες για την τουριστική ανάδειξη της Περιφέρειας. Αμφιβάλλω αν μετρήσαμε ποτέ τα αποτελέσματα. Μήπως πρέπει να αλλάξουμε τακτική και πέρα από τη συμμετοχή μας σε εκθέσεις να βρούμε πλέον σύγχρονους  ή διαφορετικούς τρόπους προβολής; Η θέση που βρισκόμαστε από πλευράς αξιοποίησης του τουρισμού δεν μας τιμά καθόλου σε σύγκριση με το τί έχει να προσφέρει σε ένα τουρίστα η περιοχή μας.
             Οι μελετητές και πολύ σωστά αναφέρονται στις πολύ καλές προοπτικές στην εκτροφή Γουνοφόρων ζώων. Κατά την άποψή μου σ’ αυτό τον τομέα σήμερα, γίνονται οι σημαντικότερες επενδύσεις σε Πανελλήνιο επίπεδο, τουλάχιστον όσον αφορά την Κτηνοτροφία. Η Περιφέρεια πρόσφατα χρηματοδότησε μια Μελέτη για το παρόν και μέλλον αυτού του κλάδου. Η μελέτη ολοκληρώθηκε και ελπίζω πολύ σύντομα να μας παρουσιαστεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Πιστεύω ότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να επιληφθούμε, ώστε ο κλάδος να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο και πιο ορθολογισμένα.
             Η Μελέτη αναφέρεται στο πρόγραμμα του ΟΣΕ που προβλέπει, εκτός από την υπάρχουσα σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης-Αμυνταίου-Φλώρινας, την κατασκευή της σιδηροδρομικής σύνδεσης Καλαμπάκα-Κοζάνη, η οποία θα παρέχει απευθείας σύνδεση της Περιφέρειας με την Θεσσαλία και την υπόλοιπη νότια Ελλάδα. Θεωρώ όμως ότι η επέκταση του δικτύου προς Αλβανία και η σύνδεση με το Αλβανικό σιδηροδρομικό δίκτυο στην περιοχή του Πόγραδετς, θα πρέπει να γίνει με σύνδεση από το ύψος της Σιάτιστας (της γραμμής Καλαμπάκας-Κοζάνης) με μία σιδηροδρομική γραμμή παράλληλη του κάθετου οδικού άξονα προς Αλβανία. Έτσι με τις ήδη υπάρχουσες και υπό εξέλιξη οδικές υποδομές (Εγνατία, κάθετοι άξονες προς Αλβανία και προς FYROM), αλλά και τα αεροδρόμια, η Περιφέρειά μας από μία ως πρόσφατα  απομονωμένη περιοχή, μετατρέπεται σε πύλη εισόδου Ευρωπαϊκής περιοχής στα νοτιοδυτικά Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό μας δίνει σημαντικές προοπτικές στο διαμετακομιστικό εμπόριο, στην επιχειρηματικότητα κλπ. Πρέπει επομένως να το προβάλουμε διεθνώς και να αναδείξουμε τις ήδη υπάρχουσες υποδομές που αφορούν τις οργανωμένες επιχειρηματικές μας ζώνες.
Αναμφισβήτητα (το επισημαίνει και η Μελέτη) η μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα στην Περιφέρειά μας, είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα σπλάχνα της γης μας. Μπαίνουν όμως και κάποια αμείλικτα ερωτήματα από αυτά που περιγράφονται.
Υπήρξε εξορθολογισμένη ανταπόδοση από το κράτος για ότι συνέβη και συμβαίνει στον τόπο μας, από αυτή τη δραστηριότητα;
Έστω και αυτά, τα ελάχιστα κατ' εμέ, που μας δόθηκαν πιάσανε τόπο; Τα δαπανήσαμε εκεί που έπρεπε; Ενισχύθηκε χειροπιαστά η καινοτομία, η έρευνα και η επιχειρηματικότητα;
Τί γίνεται με την αποκατάσταση των υποβαθμισμένων περιοχών; Μήπως θα μείνουν μεγάλα κουφάρια Δυτικομακεδονικής γης στο διηνεκές; Ποιός είναι υπεύθυνος για τις αποκαταστάσεις των εδαφών; Δε θα πρέπει κάποια στιγμή να είναι αξιοποιήσιμες και αυτές οι περιοχές; Και αν αύριο η ΔΕΗ πάψει να είναι κρατική, ποιανού ιδιοκτησία θα είναι αυτή η γη;
Θεωρώ πως πρέπει να προωθήσουμε ένα συγκεκριμένο χωροταξικό πρόγραμμα ενίσχυσης της Δυτικής Μακεδονίας, για όσα έχει προσφέρει στον ενεργειακό τομέα της χώρας, απαιτώντας χρηματοδοτήσεις είτε από το νέο πρόγραμμα 2014-2020, είτε απευθείας από την Ε.Ε. Οι ειδικοί μας να μας το προτείνουν.
Στη Μελέτη επίσης αναφέρεται ο πλούσιος ορυκτός μας πλούτος, η πρώτη θέση μας σε επίπεδο χώρας στο υδάτινο δυναμικό και οι δυνατότητες για επενδύσεις στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Θα πρέπει όμως εμείς να αναδείξουμε όλες τις πλουτοπαραγωγικές μας πηγές, να δώσουμε οικονομοτεχνικές αναφορές για την αξιοποίησή τους και να τις προβάλουμε διεθνώς ως προοπτικές επενδύσεων το γρηγορότερο δυνατόν.
Τελειώνοντας θέλω να σημειώσω ότι σαν νέος θεσμός θα πρέπει να απαγκιστρωθούμε από αγκυλώσεις του παρελθόντος και κυρίως να αξιοποιήσουμε τα μυαλά των νέων επιστημόνων μας πολλοί εκ των οποίων και άρτιες δεξιότητες έχουν αλλά και διάθεση για δουλειά. Βεβαίως έχουν και ονοματεπώνυμο. Ας τους επισημάνουμε και ας δώσουμε την ευκαιρία και σε αυτούς και στον τόπο μας να ωφεληθεί. Τρόποι αξιοποίησής τους υπάρχουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου