Σελίδες

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

25η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

«Η Ελληνική ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση ήταν μία από τις πλέον μαζικότερες και ηρωικότερες στην εποχή της τριπλής κατοχής, Ιταλικής, Γερμανικής, Βουλγαρικής. Ήταν η φωτεινότερη σελίδα της νεώτερης ιστορίας μας μετά το 1821».                                                                                              ΠΑΝΟΣ ΚΡΙΚΗΣ

«Εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης και Ανέγερση Μνημείου»
1. Για την έμπρακτη απόδοση της οφειλομένης από το Έθνος τιμής στους πολεμιστές, τους αγωνιστές, και τα θύματα του Ιερού Εθνικού Αγώνα, καθιερώνεται ετήσιος Πανελλαδικός Εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης, η Επέτειος του Γοργοποτάμου.
2. Στον ίδιο χώρο ανεγείρεται μνημείο της Καθολικής Αντίστασης ανάλογο και αντάξιο των αγώνων και θυσιών του Λαού μας, σύμβολο της ομοψυχίας του Έθνους στον Αγώνα κατά του φασισμού και της κατοχής, σύμβολο του πνεύματος της Ελευθερίας και της Ανεξαρτησίας
Έτσι τίμησε την Εθνική Αντίσταση και τους Αγωνιστές της η Ελληνική πολιτεία, έτσι, εξέφρασε τον σεβασμό για το μεγαλείο και τις θυσίες των δεκάδων χιλιάδων Αγωνιστών της.
Εκτός της γενικής αναφοράς περί ανταπόδοσης τιμών, το κράτος μερίμνησε και για την προσωπική ηθική αποκατάσταση 1.300 περίπου μονίμων Αξιωματικών του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, των χιλιάδων Δημοσίων υπαλλήλων, των Μητροπολιτών και Ιερέων που πήραν μέρος στην Εθνική Αντίσταση, εξομοιώνοντάς τους με το ισχύον κοινό καθεστώς.
Ειδικότερα, οι Καστοριανοί όλου του Νομού που πήραν μέρος στη μεγαλειώδη ΕΑΜΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ (ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ) είναι χιλιάδες, κατά γενικό κανόνα, είναι το πιο εκλεκτό, το πιο προηγμένο πολιτιστικά και οικονομικά, το πιο καλλιεργημένο πνευματικά, το πιο σφριγηλό, γεμάτο πίστη και φλόγα για δράση και το πιο δυναμικό και δημιουργικό, το καλύτερο κοινωνικά, οικονομικά και πνευματικά τμήμα του λαού της, η αφρόκρεμα του πνεύματος, της Επιστήμης, της εργατικής τάξης, των φοιτητών και της μαθητιώσης και εργαζόμενης νεολαίας[1].
Και στην Καστοριά, κάποτε το προπύργιο του Αντιεαμισμού, λόγω κατατρεγμού εκατοντάδων Αγωνιστών της, ο Δήμος Καστοριάς, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την οποία πήραν δημοτικοί σύμβουλοι προσκείμενοι σ’ όλες τις τότε πολιτικές παρατάξεις, δηλαδή  στην Ακροδεξιά, στη Δεξιά, στο ΠαΣοΚ και στο Συνασπισμό[2], τίμησε την Εθνική ΕΑΜική Αντίσταση των Καστοριανών, ανεγείροντας προς τιμήν της Αντίστασης και των Αγωνιστών της και στον χώρο Ολυμπιακής Φλόγας, μνημείο με τις λέξεις :

ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ

Πλέον  αυτών, με  άλλη  απόφαση  του  Δημοτικού  Συμβουλίου Καστοριάς, το όνομα του Νίκου Κρίκη, πρωταγωνιστή και πρωτεργάτη της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης του Νομού της Καστοριάς δόθηκε σε οδό του Δήμου Καστοριάς. 
Και τώρα, παραδίδω την σκυτάλη στον κ. Δημοσθένη Δεληγιάννη[3], έναν έγκριτο και αξιόλογο Δικηγόρο, πρώην Βουλευτή της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ από τον Νομό Πέλλας, να συνεχίσει τον λόγο μου. Σε μια μακροσκελή και βαθυστόχαστη επιστολή που μου έστειλε ο εξαίρετος αυτός επιστήμων και πολιτικός, μεταξύ των πολλών άλλων, γράφει και τα εξής για την Εθνική Αντίσταση:
«Είναι ιστορική αλήθεια και εξακριβωμένο, ότι όχι μόνον η Καστοριά, αλλά η μεγίστη πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού, αγωνίστηκε με περιφρόνηση προς το θάνατο κατά της τριπλής κατοχής, όπως αγωνίστηκε και η Καστοριά, όχι μόνο κατά των ναζιστών, αλλά και κατά των Βουλγάρων φασιστών, συμμάχων των Γερμανών. Έτσι, στο έπος της Αλβανίας, προστέθηκε και η εποποιΐα της Εθνικής Αντίστασης. Σίγουρα, δε βρίσκει κανένας στην κατεχόμενη Ευρώπη, άλλο παράδειγμα τόσης καθολικής αντίστασης και τόσης ακλόνητης αισιοδοξίας για την τελική νίκη. Ολόκληρος ο Ελληνικός Λαός, είχε καταστεί άξιος της Πατρίδας του. Οι βάρβαροι, συνεπικουρούμενοι και από τους ντόπιους συνεργάτες τους (τα τάγματα ασφαλείας, κλπ), βεβήλωσαν, έσφαξαν, πυρπόλησαν και εδήωσαν την Ελλάδα. Άπειρα, υπήρξαν τα θύματα των βαρβάρων, πολλά από τα οποία έχουν πάρει τη μορφή γενοκτονίας και ολοκαυτώματος, όπως σωστά γράφεις (Καλάβρυτα, Κλεισούρα, ομαδικός τάφος Γιαννιτσών, Καισαριανή, Χορτιάτης, Δίστομο, κλπ). Στους μάρτυρες αυτούς της Ελευθερίας, γνωστούς και αγνώστους, ένας από τους οποίους είναι και ο αλησμόνητος αδελφός σου Ρίζος Κρίκης, πρέπει με ευλάβεια να υποκλινόμαστε. Η μνήμη τους να είναι αιώνια, όπως επίσης αιώνια πρέπει να είναι προς αυτούς και η ευγνωμοσύνη του Έθνους».







[1] Βλέπε ΠΑΝΟΣ Αθ. ΚΡΙΚΗΣ: «Ο ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΩΝ 1941-1944», όπου παρατίθενται δεκάδες ονοματεπώνυμα Αγωνιστών.
[2] Το ΚΚΕ δεν εξέλεξε Δημοτικό Συμβούλιο.
[3] Ο Δημοσθένης Δεληγιάννης είναι ένας έγκριτος Δικηγόρος και πολιτικός, με σπάνιο ήθος. Διετέλεσε Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, του Νομού Πέλλας στις περιόδους 1975-1977 και 1977-1981.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου