Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ - Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΜΙΑ ΑΝΙΑΤΗ ΕΘΝΙΚΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣΤΙΓΑ

Η διαφθορά δεν αποτελεί περιστασιακό φαινόμενο, δεν αφορά μερικά μόνον άτομα διαβρωμένα ηθικά και ψυχικά που επιφέρουν την ηθική, κοινωνική και πολιτική αποσύνθεση της Ελληνικής κοινωνίας, δεν πρόκειται για γεγονότα τυχαία και απροσδόκητα που ανοίγουν ρωγμές στο κοινωνικό – οικονομικό και πολιτικό σύστημα και που θα κλείσουν. Η διαφθορά δεν είναι μία ιάσιμη κοινωνικοπολιτική λοίμωξη. Είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο που φυτρώνει με την άσκηση της εξουσίας, είναι το πρωτεύον και το θεμελιώδες χαρακτηριστικό της. Ταυτίζεται με τα κόμματα, την πολιτική και τους πολιτικούς και είναι η ουσία, η κινητήρια δύναμη, το οξυγόνο του πολιτικοοικονομικού μας συστήματος.
Με την ευκαιρία αυτής της ρήσης μου που είναι σύντομη και επιγραμματικά διατυπωμένη, προσθέτω και τα εξής τρία αποφθέγματα.
Ο κορυφαίος αρχαίος Αθηναίος κωμωδιογράφος ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ διαχρονικός και επίκαιρος, στις εκκλησιάζουσες,      (στ. 174-199) γράφει για τη διαφθορά τα εξής:
«Πονάω που βλέπω όλα να σαπίζουν σ’ αυτόν τον τόπο. Στην εξουσία πάντοτε οι φαύλοι. Κι’ αν φανεί κάποιος μια μέρα έντιμος, σε δέκα μέρες σκαρτεύει. Φέρνεις άλλον, βγαίνει χειρότερος».
Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ, ένας από τους τρεις μεγάλους Έλληνες τραγικούς όλων των εποχών, έγραψε για τη διαφθορά:
«Από τη διεφθαρμένη εξουσία μολύνονται και οι έντιμοι πολίτες κι’ ακολουθούν το παράδειγμά τους».
Και ο ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ, ο μέγας ρήτορας της αρχαιότητας, είπε για τη διαφθορά:
«Το ήθος όλων των πολιτών γίνεται όμοιο με το ήθος των κυβερνώντων».                                                        

                                                                                

Δεν υπάρχουν σχόλια: