Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Ως γνωστόν, η Δημοκρατία είναι έκφανση της Ελευθερίας. Ο συνδυασμός όμως, της ελευθερίας με την δημοκρατία δεν είναι καθόλου εύκολος. Η σχετική δυσχέρεια του συνδυασμού αυτού προκύπτει από την φαλκίδευση της πολιτικής εξουσίας (της αποδεκτής από όλους για το κοινό συμφέρον) από τα διαπλεκόμενα πλοκάμια της οικονομικής εξουσίας. Είναι αστείο να μιλάμε για δημοκρατία, αν κάποιοι επιχειρηματίες κατορθώσουν να αγοράσουν την υπέρτατη εξουσία, τα κόμματα και τους πολιτικούς, όπως αγόρασαν ή αγοράζουν αθλητικές ομάδες και παίκτες. Τότε θα έχουμε «λόγω δημοκρατία και ολίγων ανδρών αρχή».
Κάποτε ο Ιουγούρθας βασιλιάς της Νουμιδίας, που εξαγόραζε με τον χρυσό κάθε στρατό, φεύγοντας από την Ρώμη, είπε την περίφημη φράση: «Ως πόλις ωνία, θα είχε πωληθή, αν βρισκόταν αγοραστής».

Προ του πιο πάνω απειλούμενου κινδύνου και προκειμένου να ανακοπεί ο δρόμος της οικονομικής διαπλοκής προς τις κρατικές εστίες λήψης των αποφάσεων και για να μην μετατραπεί η δημοκρατία σε μία «ωνίαν πολιτείαν»,αγορά πολιτικών –, δεν πρέπει να μένουμε εμείς οι Έλληνες απλοί θεατές των δρωμένων στην πολιτεία, καθήμενοι σε μια νησίδα. είμαστε παράγοντες του πολιτειακού φαινομένου της δημοκρατίας άγομεν και αγόμεθα. Η όλη μας πορεία προς την καλύτερη ποιότητα της ποθινής δημοκρατίας, η οποία ξεκινά από το απώτατο παρελθόν και κατευθύνεται στο έσχατο μέλλον, εξαρτάται, στην καλύτερη περίπτωση, από την αίρεσή μας και την ελεύθερη και αβίαστη εκλογή μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: