Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ

Κοινή γνώμη είναι η άποψη που επικρατεί σε μεγάλο μέρος των μελών μιας κοινωνίας για συγκεκριμένο πολιτικό, κοινωνικό, εθνικό ή άλλο ενδιαφέρον θέμα. Είναι η συλλογική στάση του κοινωνικού συνόλου και συνεκδοχικό ο μέσος άνθρωπος.
Λέγεται, πως η κοινή γνώμη αποτελεί τη δοτή δύναμη της δημοκρατίας, μια άποψη που σηκώνει πολλή συζήτηση γιατί είναι ένα θέμα αμφιλεγόμενο και όχι του παρόντος. Αυτή η «γνώμη», είναι αποτέλεσμα ποικίλων και δύσκολα περιγραφομένων διεργασιών που προκαλούνται σε αδιευκρίνιστη ακριβώς χρονική στιγμή.
Είναι συνήθως μια «γενική άποψη» που έχει εμπεδωθεί στο μυαλό ενός πλήθους ανθρώπων που την δέχονται κυρίως επειδή δεν ασχολούνται οι ίδιοι πολύ με το θέμα και έτσι παρασύρονται εύκολα από τη γνώμη των άλλων που υποτίθεται ότι σκέφθηκαν για λογαριασμό τους. Άλλωστε γιατί, έτσι και αλλιώς, οι άνθρωποι αυτοί, έχουν περιορισμένες δυνατότητες αντίστασης σε απόψεις για τις οποίες άλλοι βρήκαν τον καιρό και έκαναν τον κόπο όχι μόνο να τις σκεφτούν αλλά και να τις διαδώσουν.
Την κοινή γνώμη αναλαμβάνει – στην εποχή μας και χωρίς κανένα ηθικό ενδοιασμό – να διαμορφώσει κυρίως η τηλεόραση με τους παρουσιαστές της. Πρόκειται για άτομα κρατικοδίαιτα και μη, πλουσιοπάροχα αμειβόμενα, χωρίς ηθικούς ενδοιασμούς, χωρίς καλή συμπεριφορά στους φιλοξενουμένους τους.
Στη συνέχεια η «κοινή γνώμη» προπαρασκευάζεται για να παραδοθεί μετά στους πολυπληθείς πλέον, δημοσκόπους που παίρνουν τα στοιχεία και τις πληροφορίες που χρειάζονται (πιθανόν και όπως τις θέλουν) από δείγματα του κόσμου που υπέστη, ή μάλλον υφίσταται συνεχώς, την πλύση του (όχι πάντα ιδιαίτερα βεβαρημένου με σκέψεις) εγκεφάλου τους από πηγές μεγάλων συνήθως συμφερόντων που σκόπιμα συμπαρίστανται στις εκάστοτε αντιπολιτευόμενες τις κυβερνήσεις δυνάμεις όταν μάλιστα διαφαίνεται ότι αυτές είναι πιθανόν να αναλάβουν και την εξουσία.
Η σημασία που έχει στα «δημοκρατικά» καθεστώτα η κοινή γνώμη είναι αποφασιστική και για αυτό αξίζει κάθε προσπάθεια που τείνει να την διαμορφώσει. Η προσπάθεια όμως αυτή ποτέ δεν είναι έντιμη, ειλικρινής και ανιδιοτελής. Και σε τοπικό επίπεδο, δηλαδή στο Νομό της Καστοριάς, τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης των Καστοριανών, την έχουν αναλάβει εργολαβικά έντυπος και ηλεκτρονικός Τύπος (πάντα με τις φωτεινές εξαιρέσεις του), όπως για παράδειγμα το BLOG «ΟΛΑ ΔΕΚΑ» και «ΦΟΥΪΤ», ορισμένα από τα πιο ανέντιμα, ανερμάτιστα, χωρίς ήθος και αξίες πρόσωπα, χωρίς τις στοιχειώδεις γνώσεις ιστορίας και πολιτικής, που τα παίρνουν πάντα κάτω από το τραπέζι, χωρίς ποτέ να τα δηλώνουν στην εφορία και το μόνο που τα ενδιαφέρει είναι ο εύκολος και γρήγορος πλουτισμός, η προνομιακή και μεροληπτική προώθηση μελών της οικογένειάς των σε θέσεις και ποτέ η σωστή και έγκυρη πληροφόρηση, ούτε η αποκάλυψη των ενεχομένων στα τοπικά σκάνδαλα αρχόντων και μη.
Γι’ αυτό η μόνη πιθανή και δυνατή αντίσταση σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, σε μια χωρίς προηγούμενο εξαχρείωση και κατάντημα, προτείνουμε την αναβάθμιση των αιρετών αξιωμάτων με προσωπικότητες (άνδρες και γυναίκες) που ανιδιοτελώς μπορούν και θέλουν να διαθέσουν τα προσόντα, τις γνώσεις και τις οιεσδήποτε «ειδικές» ικανότητές τους για την εξυπηρέτηση της πατρίδας, της Καστοριάς και των ψηφοφόρων τους. Μόνον έτσι μπορεί να περιοριστεί η περαιτέρω πτωτική μας πορεία.
Ας ελπίσουμε ότι οι φιλοδοξούντες να παραμένουν «ηγέτες» από τους πολιτικούς μας, θα θελήσουν να απαλλαγούν από την μικροκομματική νοοτροπία που τους χαρακτηρίζει και που οι ίδιοι εξέθρεψαν προπαρασκευάζοντας και συμπαρασύροντας και την παντοδύναμη στις δημοκρατίες κοινή γνώμη.
Είναι αλήθεια ότι μια τέτοια προσπάθεια χρειάζεται τόλμη και προπαντός αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση που δεν θα ήθελα να αποκλείσω ότι – μερικοί τουλάχιστον από τους εμφανιζόμενους σαν ηγέτες – θα έχουν και ότι θα πάρουν την κρίση της εποχής μας σαν αφορμή για να δείξουν τη διαφορά τους από τους άλλους που δεν μπορούν να κρύψουν την αδυναμία τους να προσαρμοστούν στις επιταγές των νέων συνθηκών που επικρατούν σε ολόκληρο πλέον τον κόσμο. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: