Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

ΤΟ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ


Α
πό τριακονταετίας και πλέον η πολιτική στην χώρα μας έχει τελικά εκπέσει σε προσωπική συναλλαγή, όπου ο μεν πολιτικός βλέπει την εξουσία ως αυτοσκοπό για την κάλυψη ποικίλων μειονεξιών του, ο δε πολίτης ως μέσο για την πρόσκαιρη ή μη τακτοποίησή του. Συνεπώς, το πελατειακό κράτος αποπολιτικοποιεί την πολιτική κατάσταση, η οποία επιδεινώνεται και από τον λαϊκίστικο τρόπο συμπεριφοράς της Αντιπολίτευσης.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτής της οδυνηρής πραγματικότητας – η οποία κατά κόρον συσκοτίζεται από ραδιοτηλεοπτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης – η χώρα μας πάσχει, υπό όρους πολιτικής επιστήμης, από μία σοβαρή ασθένεια που ονομάζεται θεσμική αναποτελεσματικότητα. Αυτό το πλέγμα της θεσμικής αναποτελεσματικότητας είναι το θεμέλιο της οπισθοδρόμησης ή ακόμα και της κατάρρευσης χωρών και αυτοκρατοριών. Η θεσμική αναποτελεσματικότητα είναι τόσο υψηλή, όσο ευρεία είναι σε μια χώρα η φαυλοκρατία – διότι, ατελείς φορείς επιζούν μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, υπάρχουν στον κόσμο μας χώρες και κοινωνίες οι οποίες, παρά τις οποιεσδήποτε κρίσεις – ηθικές, πολιτικές, οικονομικές – εξακολουθούν να αδιαφορούν, να αδρανούν και άρα να μηδενίζουν την προοπτική μεταρρυθμίσεων.

Στην Ελλάδα κυβερνήσεις, κοινωνίες και άτομα που λαμβάνουν αποφάσεις είναι… τυφλά. Δεν βλέπουν τις αλλαγές που συμβαίνουν ολόγυρά τους. Μέσα, λοιπόν, σε αυτό το περιβάλλον οι πολιτικοί μας και η ελληνική κοινωνία υπερχρεωμένη, αντιπαραγωγική, γραφειοκρατική, διεφθαρμένη και πέρα για πέρα αποπροσανατολισμένη, έχει χάσει τον βηματισμό της και μας οδήγησε στο σημερινό χάος και τα αδιέξοδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: