Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ SOS

Οι κυριότεροι ίσως λόγοι που το ελληνικό δημόσιο έφτασε στα πρόθυρα της πτώχευσης και τα ασφαλιστικά ταμεία στην κατάρρευση είναι αφ’ ενός μεν η εκτεταμένη φοροδιαφυγή και αφ’ ετέρου η εισφοροδιαφυγή, η μη καταβολή των οφειλομένων εισφορών στα αντίστοιχα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με τις επίσημες πλέον εκτιμήσεις, το δημόσιο χάνει κάθε χρόνο από την φοροδιαφυγή ποσά της τάξης των 20-25 δις ευρώ, δηλαδή περίπου το 10% του ΑΕΠ και     10-15 δις ευρώ από την εισφοροδιαφυγή και την μαύρη εργασία.
Εν τούτοις η Κυβέρνηση δεν φαίνεται να συνειδητοποιεί τις πραγματικές αιτίες της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής ώστε να τις αντιμετωπίσει με τρόπο συνολικό και όχι αποσπασματικό. Οι λόγοι για τους οποίους είναι τόσο εκτεταμένη η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή είναι πολλοί και διάφοροι.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ: Στη διαφθορά και διαπλοκή των υπηρεσιών των διευθυντικών στελεχών και των αρμοδίων υπαλλήλων, παρά τα όσα λέγονται ότι η συντριπτική πλειονότητα των εφοριακών και των υπαλλήλων του ΙΚΑ και άλλων φορέων, είναι έντιμοι και ότι οι διεφθαρμένοι αποτελούν την εξαίρεση, αυτό διαψεύδεται από τα ίδια τα στοιχεία για το ύψος της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Αν ήταν όντως εξαίρεση η διαφθορά, δεν θα ήταν δυνατόν να φοροδιαφεύγει σχεδόν το 1/3 του εθνικού εισοδήματος και να χάνει το κράτος από φόρους σχεδόν το 10% του ΑΕΠ και τα ασφαλιστικά ταμεία 10-15 δις ευρώ από την εισφοροδιαφυγή και την μαύρη εργασία. Η διαφθορά και η διαπλοκή είναι πολύ εκτεταμένη που έχει κατακλύσει τα πάντα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: