Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ ΜΕΡΟΣ Γ΄ - ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ Η ΦΑΡΣΟΚΩΜΩΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ

Όλος σχεδόν ο Αθηναϊκός Τύπος σχολίασε δυσμενώς και άσκησε αρνητική κριτική, όταν τέθηκε θέμα επιλογής του Προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου για την πρωθυπουργία και όχι αδίκως. Οι Έλληνες πολίτες δεν πίστευαν στα αυτιά τους όταν άρχισε να διαρρέει η φήμη ότι ο επόμενος πρωθυπουργός θα ήταν ο Φίλιππος Πετσάλνικος. Για τον εξής κυρίως λόγο:
Γιατί δεν διαθέτει διεθνές και Ευρωπαϊκό κύρος, είναι ένα πρόσωπο χωρίς καν διεθνή παρουσία. Πολλοί δημοσιογράφοι από τους τηλεοπτικούς σταθμούς εκφράστηκαν ήκιστα τιμητικά για το πρόσωπό του.
Επίσης, απαξιωτικά και επιτιμητικά εκφράστηκαν και επώνυμα στελέχη του ΠαΣοΚ. Ρεπορτάζ της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» της 13-11-2011 γράφει: «Το βράδυ πλέον προκρίνεται η υποψηφιότητα του κ. Πετσάλνικου, την οποία κάνει επίσης αποδεκτή η Νέα Δημοκρατία. Μόλις όμως έγινε γνωστή, προκλήθηκε σάλος. Στελέχη του ΠαΣοΚ αρχίζουν να τηλεφωνούν αγανακτισμένα όπου μπορούν. Μέσα στον πανικό εκείνες τις κρίσιμες ώρες, εφευρέθηκε και η φόρμουλα του κ. Βασ. Σκουρή, προέδρου του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και στενού φίλου του κ. Βενιζέλου».
Και η Άννα Διαμαντοπούλου φίλη από τα παλιά του Φ. Πετσάλνικου προειδοποίησε τον Γ. Παπανδρέου:
« Ότι δεν θα αποδέχονταν να γίνει υπουργός μαριονέτα σε μια κυβέρνηση που θα είχε ως πρωθυπουργό ένα πρόσωπο χωρίς διεθνές κύρος». «Φωτογράφισε» τη συμπαιγνία κ. Παπανδρέου και Βενιζέλου για λύση Πετσάλνικου. («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» 13-11-2011)
Και ένα άλλο στέλεχος του ΠαΣοΚ πρώτης γραμμής ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, αντέδρασε έντονα και με οξύτητα όταν πληροφορήθηκε την πιθανότητα συγκρότησης κυβέρνησης υπό τον Φ. Πετσάλνικο. Διεμήνυσε στον Πρωθυπουργό: «ότι δεν πρόκειται να παραμείνει υπουργός σε μια κυβέρνηση ανδρεικέλων!». («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» 13-11-2011).
Εξίσου δηκτικοί και καυστικοί σε σχόλια και υπαινιγμούς ήταν ο γνωστός δημοσιογράφος της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς και ο πανεπιστημιακός Χρήστος Γιανναράς. Ο πρώτος έγραψε:
«Δεν αντέχεται το θέαμα του διασυρμού του κ. Γιώργου Παπανδρέου τις τελευταίες εβδομάδες, έστω και αν την ύστατη κυριολεκτικά στιγμή απέφυγε την καταστροφική «αυτοκτονία» της λύσης Πετσάλνικου και προτίμησε τη λύση Παπαδήμου. Ήδη του έκαναν τεράστια ζημιά και στην υστεροφημία του. Οι απίστευτοι χειρισμοί πριν από την τελική παραίτηση, οι αδικαιολόγητοι δισταγμοί στη διαπραγμάτευση για τη θέση του πρωθυπουργού, οι αχυρένιες λύσεις τύπου Πετσάλνικου και οι ύστατες προσπάθειες τορπιλισμού της λύσης Παπαδήμου αποτελούν μαύρες και ακατανόητες σελίδες πολιτικής ιστορίας».
Ο Χρήστος Γιανναράς έγραψε:
«Μιλούσαν προσχηματικά για Παπαδήμο, ενώ ψάχνανε για τον αχυράνθρωπο που χρειάζονταν. Ο κ. Σαμαράς δήλωνε ότι δεν του κάνει διαφορά ο Παπαδήμος από τον Πετσάλνικο, η επιλογή είναι «εσωτερικό θέμα» του ΠαΣοΚ (!), δεν τον ενοχλούσε να εμφανιστεί στο Συμβούλιο Κορυφής εκπρόσωπος των Ελλήνων ο Πετσάλνικος».
Με μεγάλη χρονική καθυστέρηση ανακάλυψαν τμήματα της αμφιλεγόμενης προσωπικότητάς του. Ένα όμως δεν μας είπαν τα παπαγαλάκια του δημοσιογραφικού κατεστημένου: Γιατί τον κ. Πετσάλνικο και όχι κάποιον άλλον; Αυτό θα σας το αποκαλύψω εγώ:
Ο μοιραίος αυτός άνθρωπος για την Ελλάδα και την Καστοριά, είναι ένας από τους στυλοβάτες του σάπιου καταρρέοντος πολιτικού κατεστημένου και συστήματος, ως αποτέλεσμα του δικομματισμού. Φοβήθηκαν λοιπόν οι φορείς του, ΠαΣοΚ – Ν.Δ., ότι αν παρέδιδαν την εξουσία σε μια ισχυρή εξωκοινοβουλευτική προσωπικότητα, αυτό θα σήμαινε και το τέλος το δικό τους. Τον είδαν σαν την πιο καλή εσχάτη λύση και σαν σανίδα σωτηρίας για το σαρκίον τους. Ήθελαν με κάθε θυσία έναν Πρωθυπουργό από το υπάρχον πολιτικό σύστημα, από το δίδυμο ΠαΣοΚ – Ν.Δ., και ποια καλύτερη επιλογή από τον Πρόεδρο της Βουλής; Ο συμβολισμός ήταν σαφής: Το διεφθαρμένο και σάπιο διπολικό πολιτικό σύστημα που ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για τη σημερινή κατάντια της χώρας, δεν θα πέσει. Θα δώσει αγώνα επιβίωσης μέχρις εσχάτων. Αφού τα δύο κόμματα εξουσίας οδήγησαν τον τόπο στο χείλος της καταστροφής, τώρα συνασπίζονται περιστασιακά για να σωθούν! Πάνω απ’ όλα και μόνον το προσωπικό τους συμφέρον. Η πολιτική, κοινωνική και οικονομική τους επιβίωση και ας χαθεί ο τόπος.
Φίλοι αναγνώστες,
μη ξεχνάτε ποτέ, ότι ο Γ. Παπανδρέου στη διετία που κυβέρνησε τη χώρα υπερχρέωσε την Ελλάδα, την εξευτέλισε στο εξωτερικό ως διεφθαρμένη χώρα, βύθισε τον λαό της στην εξαθλίωση δια της υπερφορολόγησής του και της άγριας περικοπής μισθών και συντάξεων, επέβαλε στην ακίνητη ιδιοκτησία αντισυνταγματικά χαράτσια, την δήμευσε και νέκρωσε την οικονομία δια της ύφεσης και της ανεργίας. Και μη ξεχνάτε ποτέ πως εξίσου συνυπεύθυνος αυτής της γενικής παρακμής και χρεοκοπίας είναι και ο κ. Πετσάλνικος, ως άμεσος συνεργάτης και συμβουλάτοράς του.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ
Την Τρίτη το βράδυ (15-11-2011), οι εκατοντάδες χιλιάδες τηλεθεατές του τηλεοπτικού καναλιού «ALPHA» στη βραδινή εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου απόλαυσαν επί 20 λεπτά, ένα ξεκαρδιστικό θέαμα, ένα θέαμα που ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος έγινε αντικείμενο ειρωνικών και χλευαστικών σχολίων, έγινε καταγέλαστος. Συνήθως, οι πολιτικοί και άλλοι παράγοντες της δημόσιας ζωής δεν γελοιοποιούνται, δεν ευτελίζονται, δεν εκμηδενίζονται, αλλά σατιρίζονται, υπόκεινται σε σκωπτική και καυστική κριτική, ποτέ όμως δεν διακωμωδούνται, δεν εξευτελίζονται, δεν χλευάζονται, δεν γίνονται αντικείμενα γελοιοποίησης. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, τον οποίον, το δίδυμο Λάκης Λαζόπουλος και Χρύσα Ρώπα αντιμετώπισε όχι σατιρικά, αλλά σαν ένα γελοίο πρόσωπο! Ως γνωστόν, η σάτιρα είναι το λογοτεχνικό είδος σε έμμετρο (ποιητής Σουρής κλπ) και πεζό λόγο (Μπόστ κλπ), που έχει ως σκοπό να υπογραμμίσει να καυτηριάσει, με στοιχεία – κυρίως κωμικά και παραμορφωτικά – τα ανθρώπινα ελαττώματα και τις ανθρώπινες ατέλειες. Είναι η σκωπτική κριτική, η πνευματώδης, εύστοχη και ανελέητη κριτική κάποιου προσώπου, ιδία πολιτικού. Η σάτιρα ποτέ δεν είναι η διακωμώδηση, η γελοιοποίηση και ο εξευτελισμός του προσώπου. Αυτά, αποτελούν άλλο είδος θεατρικού έργου. Εν κατακλείδι, ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, την 15-11-2011 αντιμετωπίστηκε από το δίδυμο Λάκης Λαζόπουλος και Χρύσα Ρώπα με τον πιο ευτελή τρόπο. Αν και δεύτερος θεσμικός πολιτειακός παράγων του τόπου, εξευτελίστηκε, διακωμωδήθηκε και χλευάστηκε δημόσια. Και οι δύο τους επί είκοσι λεπτά της ώρας, προέβησαν στον δημόσιο εξευτελισμό του, εκθέτοντας τον θεσμόν του Προέδρου της Βουλής και καθιστώντας τον ίδιο ένα εντελώς ανυπόληπτο πρόσωπο, ένα πρόσωπο που προκάλεσε ασυγκράτητα γέλια στους τηλεθεατές. Με τα αστεία τους και τα περιπαικτικά λόγια τους τον εξευτέλισαν δημόσια, τον εκμηδένισαν, τον κατέστησαν ένα φαιδρό υποκείμενο. Και αντί για λόγους στοιχειώδους ευθιξίας να παραιτηθεί και από το βουλευτικό αξίωμα ακόμα, παραμένει γαντζωμένος στην εξουσία.     Άλλη μια σημείωση του αρθρογράφου:
Στην εκπομπή της επόμενης Τρίτης 22-11-2011 συνέβη κάτι το ανεπανάληπτο. Η κ. Χρύσα Ρώπα, δύο φορές πρόφερε το επώνυμο «Πετσάλνικος». Στο άκουσμα το φιλοθεάμον κοινό, το οποίο ανήρχετο σε χιλιάδες άτομα ξεσπούσε σε ασυγκράτητα γέλια, έσκαζε στα γέλια. Η Θεία Δίκη, η Νέμεση, έστω και αργά τιμώρησε την υπεροψία, την αλαζονεία, την κομματοκρατία, τον καισαρισμό. «Εστίν Δίκης οφθαλμός (ός τα πάντα ορά)».
Το ίδιο απολαυστικό θέαμα επαναλήφθηκε και στις εκπομπές 29/11, 6/12, και 13/12. Το επώνυμο «Πετσάλνικος» επαναλαμβανόμενο συνέχεια, προκαλούσε ξέσπασμα σε ακράτητα γέλια. Το φιλοθεάμων κοινό, αλλά και οι εκατοντάδες χιλιάδες των τηλεθεατών της εκπομπής του Λάκη Λαζόπουλου, μετείχαν από κοινού στο απολαυστικό θέαμα χλευαστικών και ειρωνικών σχολίων σε βάρος του Προέδρου της Βουλής.


Δεν υπάρχουν σχόλια: