Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΡΙΚΗΣ - Ο ΑΡΙΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ – ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ Ο ΑΚΕΡΑΙΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΝΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Ο Νίκος Κρίκης, γεννήθηκε στην Καστοριά το 1918. Απεφοίτησε με άριστα από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης το 1939, σε ηλικία (21) είκοσι ενός έτους. Υπηρέτησε με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού στον πόλεμο του ’40 και το 1941 διορίστηκε Δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Καστοριάς. Παρά το νεαρό της ηλικίας του διακρίθηκε ως ποινικολόγος, εύγλωττος ρήτορας, άνθρωπος με μεγάλη ευρυμάθεια, αλλά και μεγάλο βάθος γνώσεων.
Στη διάρκεια της κατοχής εντάσσεται από τους πρώτους στην Εθνική Αντίσταση και υπήρξε το κύριο πρόσωπο που με τη δράση του συνέβαλε τα μέγιστα στην αποτροπή της προσάρτησης της Καστοριάς στην εδαφική κυριαρχία της Βουλγαρίας, σχέδιο που είχεν εκπονήσει ο μακελάρης ο Κάλτσεφ. Από το 1952 εγκαθίσταται στην Αθήνα και ασκεί το λειτούργημα του Δημοσιογράφου μέχρι το 1986, στις εφημερίδες «ΝΕΑ» και «ΒΗΜΑ». Διακόνισε τη Δημοσιογραφία με αντικειμενικότητα, ανιδιοτέλεια, ήθος και υψηλό αίσθημα ευθύνης, ιδιότητες που τον καταξίωσαν στον χώρο του Τύπου και στη συνείδηση του αναγνωστικού κοινού της Ελλάδος ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων.
Το 1986 έπειτα από πολύμηνη μάχη με το θάνατο αποδημεί εις Κύριον. Η κηδεία του γίνεται στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, σε τάφο που παραχώρησε δωρεάν ο τότε Δήμαρχος κ. Δημήτριος Μπέης. Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα μεταξύ άλλων προσώπων, απέστειλαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κων/νος Καραμανλής και ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου. Στην κηδεία παρέστησαν: Αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Υπουργό Γ. Γεννηματά και τους Υπουργούς Ευάγγελο Γιαννόπουλο, Γ. Ρωμαίο, Αθ. Τσούρα και πολλούς Βουλευτάς. Από τη Νέα Δημοκρατία: Οι πρώην Υπουργοί Γ. Σουφλιάς, Κων/νος Στεφανάκης, Γεώργιος Σταμάτης, Γιάννης Κεφαλογιάννης και πολλοί Βουλευταί. Αντιπροσωπεία του Κ.Κ.Ε. και του Κ.Κ.Εσωτερικού: ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Δημήτριος Μπέης, όλοι σχεδόν οι Δήμαρχοι του Λεκανοπεδίου της Αττικής, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Θεοχάρης Μαναβής, η ηγεσία του Αρείου Πάγου, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Αλ. Σακελλαρόπουλος, η ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας. Δημοσιογράφοι και άνθρωποι των Γραμμάτων και Τεχνών, πολλοί επώνυμοι και ανώνυμοι.
Τα στεφάνια εκατοντάδες.
Επικήδειους λόγους εξεφώνησαν πολλοί μεταξύ των οποίων ο τότε Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών    Επ. Ζαφειρόπουλος και ο τότε Πρόεδρος  της Ε.Σ.Η.Ε.Α. Κοραχάης, μετέπειτα βουλευτών της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Ο Νίκος Κρίκης τιμήθηκε με το μετάλλιο της Εθνικής Αντίστασης. Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς, με την υπ’ αριθ. 149/1999 απόφασή του, έδωσε το όνομά του σε μιά οδό της Καστοριάς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: