Βιογραφικό

Ο Πάνος Κρίκης γεννήθηκε στην Καστοριά το 1931. Ο πατέρας του ήταν Δικηγόρος και η μάνα του απόφοιτος του Σχολαρχείου.
Είναι κάτοχος πτυχίου της Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών Επιστημών  (ΠΑΝΤΕΙΟΥ)  και πτυχίου Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τελείωσε το γυμνάσιο της Καστοριάς και έλαβε μέρος στην Εαμική Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές της ΕΠΟΝ, παραφυλάγοντας τους μυστικούς χώρους των αγωνιστών, μεταφέροντας προκηρύξεις και τα δελτία του ΒΒC στα ηγετικά κλιμάκια/ χωρίς ποτέ να διεκδικήσει ηθικά και υλικά ανταλλάγματα για τον ίδιο και τα παιδιά του.
Το 1964 έγινε μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς και άσκησε το δικηγορικό λειτούργημα μέχρι το 1994. Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος. Πρόεδρος σωματείων και Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς. Ασχολήθηκε με θέματα ιστορίας, τη σύνταξη άρθρων σε τοπικές εφημερίδες και θέματα· ιδιαιτέρου Εθνικού, πατριωτικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Είναι εχθρικός στο κατεστημένο και σε κάθε είδους εξουσία, που νοθεύει, παραμορφώνει, και διαστρέφει τη λειτουργία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος και τις αιώνιες αξίες της Δημοκρατίας, Ελευθερίας κοινωνικής Δικαιοσύνης, Ορθοδοξίας, και γι' αυτό δεν είναι αρεστός στο κατεστημένο, την άρχουσα τάξη, γιατί τα «λέει έξω απ' τα δόντια», γιατί. τολμά και δρα, καινοτομεί, δεν «χαϊδεύει» δεν γλείφει, δεν κολακεύει, δεν φέρεται δουλικά, δεν υποχωρεί από τις θέσεις του και δεν εγκαταλείπει τις Εθνικές και ηθικές αξίες με τις οποίες γαλουχήθηκε και ανδρώθηκε.
Σαν χαρακτήρας ατίθασος, ασυμβίβαστος και αγωνιστικός. Μπροστάρης σε Δημοκρατικούς, Πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, ήταν ο μόνος Καστοριανός (εκτός από τα στελέχη της ΕΔΑ και τους Καστοριανούς φοιτητές), που η ΧΟΥΝΤΑ έλαβε σε βάρος του μέτρα που απέβλεπαν στην ηθική και φυσική εξόντωση του, όπως: Αποπέμφθηκε από Δημοτικός Σύμβουλος, απελύθη από την Αγροτική και Εμπορική Τράπεζα, από δύο ασφαλιστικές εταιρίες, από Νομικός Σύμβουλος του Εργατικού Κέντρου και της Γουνεργατικής Ένωσης Καστοριάς. Τέλος πέρασε από το συμβούλιο νομιμοφροσύνης (1971) της Εμπορικής Τράπεζας και χαρακτηρίστηκε μη νομιμόφρων, επικίνδυνος για την «Εθνική και Δημόσια Ασφάλεια»!
Αγωνίζεται με πάθος για τα συμφέροντα των μη προνομιούχων Καστοριανών, των απλών ανθρώπων του μόχθου, των ανθρώπων του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού περιθωρίου, των αδικημένων ανθρώπων όλων των τάξεων της Κοινωνίας.
Η Ελληνική πολιτεία μετά τη Μεταπολίτευση, ετίμησε τον Πάνο Κρίκη με δύο Μετάλλια για την Πατριωτική και Εθνική προσφορά καθώς και την επιβράβευση του αξιόλογου έργου του.
Προσωπικότητες με διεθνές κύρος και εμβέλεια και δεκάδες επώνυμοι Καστοριανοί έχουν εκφραστεί λίαν εγκωμιαστικά και επαινετικά για την προσωπικότητα, το πατριωτικό, πνευματικό, πολιτικό και κοινωνικό έργο και την προσφορά του Πάνου Κρίκη, προς την Πατρίδα και την Καστοριά.
  

Η  ΠΟΛΙΤΙΚΗ  ΜΟΥ  ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

 Το ξεκίνημά μου στην έντυπη δημοσιογραφία, χρονολογείται από το 1956 με γραπτά κείμενα που δημοσίευσα το πρώτον στη «Νέα Καστοριά», με περιεχόμενο ιστορικό. Στη συνέχεια ασχολήθηκα με θέματα ιδιαίτερου Εθνικού, θρησκευτικού, ηθοπλαστικού, πολιτικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Τον τελευταίο καιρό που η Ελλάδα βιώνει τη μεγαλύτερη εθνική, οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση, αλλά και κρίση Αρχών και Αξιών, κρίση στην ιστορία της, με επώδυνα για το λαό της μέτρα και, λόγω της πολιτικής, κοινωνικής και ηθικής σήψης, επίσης λόγω της πολιτικής διαφθοράς και της απαξίωσης θεσμών και αξιών, τα περισσότερα από τα άρθρα μου έχουν ως επίκεντρο την πολιτική αρθρογραφία, με κεντρικά θέματα τη στηλίτευση του πολιτικού συστήματος και ιδία των πολιτικών, που μας οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα και στο χάος. Σε όλες τις περιπτώσεις είμαι μάρτυρας στη γένεση των γεγονότων αυτών και τα καταγράφω με την κατά το δυνατόν ανθρώπινη αντικειμενικότητα και ευθύνη. Στην πολιτική μου αρθρογραφία επιχειρώ κυρίως την αξιολόγηση των γεγονότων, και η κρίση, τα συμπεράσματα, οι προβλέψεις, η θαρρετή και αιχμηρή – πολλές φορές – γνώμη μου, είναι τα κύρια συστατικά αυτής της πολιτικής μου αρθρογραφίας.

Το είδος αυτό της αρθρογραφίας, παραχωρεί τη θέση του στην «πολιτική ανάλυση», η οποία πράγματι παρέχει στον αναγνώστη σφαιρική θεώρηση και εικόνα των πολιτικών μας πραγμάτων εθνικών και τοπικών.

Ενημερώνω τον αναγνώστη και του προκαλώ νοητικά και ψυχικά ερεθίσματα. Τον πληροφορώ και τον καθοδηγώ. Τον καθιστώ γνώστη των γεγονότων και των δρώμενων, τον προβληματίζω, αλλά και μέτοχο.

Αυτό το είδος της μαχητικής πολιτικής αρθρογραφίας επέλεξα, είδος εν ανεπαρκεία σήμερα, γνωρίζοντας ότι η επιλογή αυτή είναι κοπιώδης, επικίνδυνη και έχει κόστος, γιατί αντιμάχεται και εκφράζει την αντίθεσή της σε πολλά και ποικίλα κατεστημένα συμφέροντα.

Ο Θεόφραστος Ρενωντό, τον 17ο αιώνα έγραψε για τον δημοσιογράφο το εξής: «Αυτό που έγραψα σήμερα θα αντέχει αύριο;». Έχω την ακράδαντη πεποίθηση πως τα κείμενά μου θα αντέξουν στον χρόνο, ανεξάρτητα από το γεγονός πως η διεφθαρμένη εξουσία αδιαφορεί δεν τα καθιστά ευρύτερα γνωστά, αλλά τα καταχωνιάζει. Παρ’ όλα αυτά γράφω χωρίς να αποβλέπω μόνον στο παρόν, για να με επαινέσουν και να με τιμήσουν οι σύγχρονοί μου, αλλά γράφω, έχοντας περισσότερο στραμμένο το νου μου, στους κατοπινούς αιώνες κι από εκείνους προσμένω αμοιβή για το γράψιμό μου, ώστε να λένε για μένα: «Ο Πάνος Κρίκης ήταν ένα ελεύθερο πνεύμα, ένας υπέροχος πατριώτης, ένας άνθρωπος, ανιδιοτελής και γεμάτος ειλικρίνεια, μακριά από γενικόλογα, καλοπιάσματα, κολακείες και δουλοπρέπεια και σε όλα υπερασπιζόταν με σθένος πρώτα την Ελλάδα και τα συμφέροντά της, την αλήθεια, την αντικειμενικότητα με πάθος και χωρίς συμβιβασμούς, παρά το προσωπικό κόστος για την επιλογή του αυτή και ποτέ δεν του απέλειπε η ελευθεροφροσύνη, το θάρρος και η αρετή».

ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ

Υποχρέωση της Δημοσιογραφίας και του Δημοσιογράφου, που πηγάζει από τη συνείδηση, την κοινωνία και τον ηθικό νόμο, είναι πρωτίστως η αντικειμενικότητα, η αμεροληψία, η προάσπιση της εθνικής, πολιτικής και οικονομικής ανεξαρτησίας και ο καταγγελτικός λόγος για πράξεις, παραλείψεις και γεγονότα της εξουσίας που βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον.

Επί πλέον, η έντιμη δημοσιογραφία, αυτή τέλος πάντων που απέμεινε, σ’ αυτόν τον τόπο, πρέπει να απευθύνει εκκλήσεις στους κυβερνώντες και τους πολιτικούς όλων των κομμάτων να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης και να αρθούν υπεράνω των αδυναμιών και των συμφερόντων τους. Διότι, υπέρτατος νόμος τώρα πλέον είναι η σωτηρία της πατρίδας απ’ ό,τι απέμεινε. Η πολιτική μας όμως ηγεσία, δεν φαίνεται να εμφορείται από αυτή την αντίληψη.

Δυστυχώς δεν συνετίζεται. 



ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΝΤΑ ΕΡΓΑ

Ανάλεκτα - Συλλογή από 20 επίλεκτα άρθρα γενικού και τοπικού ενδιαφεροντος (1985) – Εξαντλήθηκε
Γιατί πολεμήσαμε; Γιατί αντισταθήκαμε; (1990) – Εξαντλήθηκε
Κλεισούρα η μαρτυρική κωμόπολη του Νομού Καστοριάς. (1994)
Η Γενοκτονία των Μικρασιατών και Ποντίων. (2000)
Η Διαφθορά της Εξουσίας. (2001) – Εξαντλήθηκε
Πολιτική: Δόλος – Απάτη – Λαϊκισμός – Δημαγωγία – Λαφυραγωγία. (2005)
Ο Αντιστασιακός Αγώνας των Καστοριανών 1941-1944.  Εξαντλήθηκε
Καστοριά – Ταξίδι στο μύθο και στην ιστορία. (2006)
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1975.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: ΕΝΑΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΜΕ ΣΑΘΡΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ. (2011)
ΕΡΓΑ ΥΠΟ ΕΚΔΟΣΗ
ΠΑΙΔΕΙΑ: ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΘΕΣΜΟΣ ΣΕ ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΜΗ.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ: ΔΟΛΙΟΙ – ΦΑΥΛΟΙ – ΠΑΛΑΙΟΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Ο ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. ΕΝΑΣ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ.

Μ Ο Ν Ο Γ Ρ Α Φ Ι Ε Σ
Δεκάδες είναι οι πολυσέλιδες μελέτες που πραγματεύονται συγκεκριμένα και αυτοτελή θέματα.

ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ
Λεπτομερείς αποδόσεις της ψυχοσύνθεσης, της ιδιοσυγκρασίας και άλλων ιδιοτήτων, προσώπων, όπως των Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστοδούλου, Φίλιππου Πετσάλνικου, Κων/νου Μητσοτάκη κ.ά.

Β Ι Ο Γ Ρ Α Φ Ι Ε Σ
Επωνύμων Αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού που έπεσαν στα πεδία των μαχών για την πατρίδα, όπως του Συνταγματάρχη Γεωργίου Μπουλούκου, του Ρίζου Κρίκη.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
Των Κωνσταντίνου Γεωργίου Στεφανάκη, Ιωάννη Κεφαλογιάννη, του Καστοριανού Ανδρέα Τζήμα, Νίκου Κρίκη και άλλων.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΑΝΔΡΩΝ
Των Γιάννη Ρίτσου, Ευάγγελου Μαχαίρα, Παρμενίωνος Τζίφρα και άλλων.

Ν Ε Κ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Ε Σ
Γραπτές έντυπες πραγματείες αφιερωμένες στη μνήμη επώνυμων Καστοριανών, όπως των Απόστολου Πετκανά, Μιχάλη Γιόκα, Αλέξανδρου Καραγεωργίου, Γεωργίου Τζώρτζη, Επαμεινώνδα Βασιλείου και πολλών άλλων.

ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ
Σε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, Πρωθυπουργούς, Πρόεδρο Βουλής, Πρόεδρο και Εισαγγελέα Αρείου Πάγου κ.λ.π.

Α Ρ Θ Ρ Α
Εκατοντάδες άρθρα με θέματα ιδιαιτέρου Εθνικού, Θρησκευτικού, ηθοπλαστικού, πολιτικού, κοινωνικού και ιστορικού περιεχομένου. Πάμπολλα άρθρα με πολιτικές θέσεις και αναλύσεις. Πνευματικό και συγγραφικό έργο πλούσιο, με έντονο πατριωτικό, διδακτικό και ηθοπλαστικό χαρακτήρα μοναδικό για την Καστοριά. Για το έργο αυτό και την εν γένει προσφορά του Πάνου Κρίκη στην Ελλάδα και τον Ελληνισμό.
Δεκάδες είναι οι προσωπικότητες της χώρας, πολλοί μάλιστα με διεθνές κύρος και απήχηση – όπως ο ποιητής της Ρωμιοσύνης Γιάννης Ρίτσος, ο Κώστας Βάρναλης ποιητής και πεζογράφος, ο Ευάγγελος Μαχαίρας επίτιμος Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, με πλούσιο συγγραφικό έργο, Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και της Δημοκρατίας,  ο παγκοσμίως γνωστός Μανώλης Γλέζος και δεκάδες άλλοι, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, πρωτεργάτες των πολιτικών, κοινωνικών και δημοκρατικών αγώνων, άνθρωποι του πνεύματος και της πολιτικής, οι οποίοι εξέφρασαν γραπτώς, δημόσια και ιδιωτικά, τη γνώμη τους για τον Πάνο Κρίκη, το έργο του και την Εθνωφελή προσφορά του στην Ελλάδα και τον Ελληνισμό.

Εκτός των Γιάννη Ρίτσου, Ευάγγελου Μαχαίρα, και Μανώλη Γλέζου τον επαίνεσαν ανεπιφύλακτα και με θέρμη και οι:
ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, Πολιτικός – Υπουργός της Ν.Δ.
ΑΞΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, Συν/ρχης του Ελληνικού Στρατού και Καπετάνιος του ΕΛΑΣ.
ΓΚΑΤΣΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ – Φιλόλογος
ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ – Βουλευτής Ν.Δ.                ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ – Δημοσιογράφος, Κριτικός
ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ – Ποιήτρια
ΤΖΙΦΡΑΣ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – Επίτιμος Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου[1]
ΝΤΑΪΛΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣ – Αντιστράτηγος
ΠΑΠΑΡΓΥΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΣ – Αντιστράτηγος
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ – ΑΙΝΕΙΑΝ, Νομάρχης Καστοριάς
ΠΗΧΙΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, ΤΑΞΙΑΡΧΟΣ ε.α., Πρόεδρος των Δυτικομακεδονικών Σωματείων Αθηνών[2]
ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – Ιστορικός
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – κ.κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ
ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – κ. Κ. ΛΙΑΝΤΣΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ κ. ΤΟΤΟΝΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΤΣΑΜΙΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
        ΔΗΜΑΡΧΟΣ της μαρτυρικής ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ – κ. ΤΟΜΟΥ Ι.



ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ ΤΖΙΦΡΑΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ε.τ.
ΣΠ. ΜΕΡΚΟΥΡΗ 22
Τηλ. 210 - 72 23 930
11634 ΑΘΗΝΑ
Αθήνα 7 Μαΐου 2009

Αγαπητέ Πάνο

Θα επαναλάβω και πάλι για τον παμφίλτατο κ. Πάνο Κρίκη, δικηγόρο ε.σ., διατελέσαντα Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου και συγγραφέα πολλών αξιόλογων βιβλίων, που αναφέρονται σε πολλά ενδιαφέροντα και πολυποίκιλα θέματα ιστορίας κ.ά., τα εγκάρδια συγχαρητήριά μου.
Είχα γράψει επ’ ευκαιρία έκδοσης άλλου αξιοπρόσεκτου βιβλίου του ότι «κατατάσσεται στους μεγάλους σύγχρονους Έλληνες ιστορικούς, που με τα βιβλία τους χαράσσουν γραμμή πλεύσης για τον σύγχρονο Ελληνισμό και πολλούς νέους συγγραφείς».
Με το νέο του βιβλίο, υπό τον τίτλο: «Η Ελληνικότητα της Μακεδονίας» - Μονογραφίες Μακεδονικής Αυτογνωσίας, εκδόσεις Κουλτούρα, 2009, Αθήνα, ένα πολύ σπάνιο και εξαίρετο ιστορικό έργο, αναφέρεται στην Καστοριά και την περιοχή της. Σ’ αυτό αφιερώνει πολλές αξιοπρόσεκτες και λίαν ενδιαφέρουσες σελίδες για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, το θόρυβο της Δημοκρατίας των Σκοπίων καθώς και τις μεγάλες προσωπικότητες της Καστοριάς, που την ανέδειξαν σ’ ένα περίλαμπρο πνευματικό κέντρο κ.ά. πλείστα ενδιαφέροντα θέματα.
Τον θαυμάζω και τον συγχαίρω για την προσφορά, την πολυσχιδή δράση του και το πολυσύνθετο τάλαντό του. Να ζεις, αγαπητέ Πάνο, και να μας προσφέρεις πάντα τα πλούσια, εξαίρετα και αξιοθαύμαστα πονήματά σου, που ανεβάζουν τη στάθμη και το πνευματικό επίπεδο του λαού μας.
                                                          Με αγάπη και εκτίμηση
                                           (Υπογραφή)
                                  
                                           Π. Ν. Τζίφρας


Και ο Αναστάσιος Πηχιών, Ταξίαρχος ε.α., Πρόεδρος των Δυτικομακεδονικών Σωματείων Αθηνών, προλογίζων το βιβλίο μου               «Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ», μεταξύ πολλών άλλων, γράφει και τα εξής:
«Μεταξύ εκείνων των Ελλήνων που πάντοτε έγραφαν, αγωνιζόμενοι για τα Εθνικά μας δίκαια, είναι και ο συγγραφεύς του βιβλίου αυτού, Πάνος Κρίκης.
Δημοσιογραφεί επί σειρά ετών σε εφημερίδες της Καστοριάς και των Αθηνών, προβάλλει πάντοτε τις ελληνικές θέσεις και αντικρούει την προπαγάνδα των βορείων γειτόνων μας.
Επιστέγασμα της δημοσιογραφικής του δραστηριότητας και της εθνικής του δράσεως είναι και το ανά χείρας βιβλίο».