Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Α΄.  Ο πολιτισμός αναπτύχθηκε από όλα τα είδη πολιτευμάτων, την Μοναρχία, την Βασιλεία, την Αριστοκρατία, την Τιμοκρατία, την Τυραννίδα, την Δημοκρατία:
Αλλά υπό το πολίτευμα της Άμεσης και Συμμετοχικής Δημοκρατίας και μάλιστα της Αθηναϊκής, γεννήθηκε και αναπτύχθηκε ο πολιτικός λόγος ως θεωρία και κριτική της κοινωνίας.
Επί Αθηναϊκής όμως Δημοκρατίας και σε συνάρτηση με αυτήν, γεννήθηκαν τα νέα γραμματειακά είδη, όπως η Τραγωδία, το σατυρικό δράμα, η κωμωδία, η επιστημονική ιστοριογραφία, ο ρητορικός λόγος και το πολιτικό φυλλάδιο.
·                     
 Β΄.  Τα τρία είδη του θεατρικού λόγου, ήτοι η ΤΡΑΓΩΔΙΑ, το ΣΑΤΥΡΙΚΟ ΔΡΑΜΑ και η ΚΩΜΩΔΙΑ γεννήθηκαν και ωρίμασαν επί Δημοκρατίας και μάλιστα σε αρμονική συνάφεια με την λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, δηλαδή της Λαϊκής Κυριαρχίας.
Οι πιο γνωστοί τραγικοί είναι: ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής, ο Ευριπίδης. Ευρετής του σατυρικού δράματος υπήρξε ο Πρατίνας. Το σατυρικό δράμα ήταν ελαφρό, ευτράπελο αλλά όχι σκωπτικό όπως η κωμωδία.
Η κωμωδία υπό την ευρύτερη έννοια γεννήθηκε στην Αττική, στα Μέγαρα, στη Σικελία και στην Κάτω Ιταλία. Αλλά μόνον η Αττική κωμωδία υψώθηκε σε επίπεδο Τέχνης.
Η κωμωδία ήταν από τα γεννοφάσκια της αδέσμευτη, αθυρόστομη, θρασεία. Οι κωμαστές απολάμβαναν το δικαίωμα να φέρονται ασύστολα και να περιπαίζουν τα μέλη της τοπικής κοινωνίας και ασκώντας τους οιανδήποτε εξουσία.
Σατύριζαν θεσμούς (Νομαρχίες, Δήμους), πολιτικές και πολιτικούς. Ουδείς στο απυρόβλητο. Στιγμάτιζαν τα πάντα, από τα νέα κοινωνικά φαινόμενα, ως και τις εκκεντρικότητες. Ένας από τους σημαίνοντας ο Κράτης.
Σε συνάφεια με τη λειτουργία της Δημοκρατίας και τις σχετικές ιδεολογικές διεργασίες καθώς και με τον Αθηναϊκό ιμπεριαλισμό που προωθούσαν οι επιχώριες δημοκρατικές δυνάμεις, γεννήθηκε στην Αθήνα και η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΟΚΙΜΟΓΡΑΦΙΑ.

Ο Ισοκράτης με τους λόγους του, παραλληλίζεται με το ρόλο ενός πολιτικού Δημοσιογράφου της εποχής μας που επιδιώκει να διαδώσει τις ιδέες του.     

Δεν υπάρχουν σχόλια: