Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΜΑΪΟΥ - ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ!

          Η ώρα της κάλπης πλησιάζει επικίνδυνα. Σε δύο μήνες θα κληθούμε να αναδείξουμε τα νέα πρόσωπα της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θεωρώ την εκλογική αναμέτρηση σαν μία από τις κρισιμότερες μετά τη Μεταπολίτευση του 1974. Τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι Έλληνες καταλάβαμε πόσο ανεπαρκές είναι το πολιτικό προσωπικό της χώρας γενικά. Γι’ αυτό δικαιούμαστε να είμαστε επιφυλακτικοί, καχύποπτοι και διστακτικοί ως προς τον ποιόν ή ποιούς θα εμπιστευθούμε για να μας διοικήσουν, να διαχειρισθούν τα τοπικά μας θέματα και προβλήματα. Χρειάζονται νέα πρόσωπα, άφθαρτα, ικανά, που να έχουν δουλέψει στη ζωή τους, να γνωρίζουν το αντικείμενο, να έχουν οράματα και να μπορούν να διαχειρισθούν τα κοινά με τρόπο αψεγάδιαστο, αξιοκρατικό και χωρίς προσωπικό ηθικό και υλικό όφελος. 
          Και λέω επικίνδυνα, γιατί τα τελευταία 40 χρόνια, η εκλογική εμπειρία, ένα πράγμα δηλώνει, ότι πάμε από το κακό στο χειρότερο. Κάθε εκλογική αναμέτρηση, μας οδηγεί, ένα σκαλοπάτι παρακάτω. Τίποτα δεν δηλώνει ότι αυτές οι κρίσιμες εκλογές για την ανάδειξη αιρετών αρχόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα οδηγήσουν τις Περιφέρειες και τους Δήμους σε βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση, ή θα σταματήσουν τον κατήφορο και τη διαφθορά που μαστίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και ιδιαίτερα ορισμένους κατά το πρόσφατο παρελθόν τοπικούς μας αιρετούς άρχοντες, οι οποίοι ξεπέρασαν όλα τα όρια της φαυλότητας και του ευτελισμού. Ίσα-ίσα μάλιστα… το μάτι των εν αναμονή νομέων της εξουσίας… γυαλίζει επικίνδυνα. Ο καθένας μας το βλέπει και το αντιλαμβάνεται…
          Έτσι λοιπόν, οι επιλογές μας στην ουσία, είναι δύο. Καλούμαστε να επιλέξουμε ανάμεσα στους άριστους – αν βέβαια υπάρχουν –, στους καλούς και τις μετριότητες, τους έντιμους ή φαύλους. Μεγάλα τα διλήμματα που θέτει η Δημοκρατία μας και δύσκολη η επιλογή.
Έτσι, Κυριακή, θα μπούμε στην «ουρά» για να επιτελέσουμε τάχα, το ύψιστο καθήκον μας, την συμμετοχή μας, δηλαδή, στα κοινά. Και είμαστε εμείς, οι σημερινοί Έλληνες, που έχουμε καταντήσει αυτό που οι αρχαίοι μας πρόγονοι εννοούσαν συμμετοχή στα κοινά, διαδικασία, άκρως επικίνδυνη για το μέλλον της ίδιας της Πατρίδας μας. Γιατί; Διότι δεν βλέπουμε τίποτα άλλο, πέραν του απολύτως προσωπικού συμφέροντος, που κι αυτό είναι αμφιλεγόμενο, λόγω της πλήρους άγνοιάς μας του τι σημαίνει μέλος κοινωνίας και τι… μονάδα αγέλης.
          Για τους λόγους αυτούς και άλλους που θα γνωστοποιηθούν σε επόμενα άρθρα μου, και προκειμένου οι πολίτες της Καστοριάς να απορρίψουν ή να αρνηθούν ψήφο σε όλους εκείνους που άσκησαν εξουσία, μια εξουσία που ζημίωσε τον Νομό της Καστοριάς, ωφέλησε όμως τους ίδιους ποικιλοτρόπως, προτείνω να στηρίξουν εκείνους τους υποψηφίους στις Περιφέρειες και στους Δήμους, που με την μέχρι σήμερα συμπεριφορά τους και τις εν γένει δραστηριότητές τους, έχουν επιδείξει το ήθος και την ικανότητα να διακρίνουν και να υποστηρίζουν το γενικό συμφέρον, περιφρονώντας τα ιδιοτελή κομματικά, συντεχνιακά ή προσωπικά συμφέροντα.
          Συνιστώ στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων όπως στις εκλογές της 24ης Μαΐου , να επιλέξουν τους υποψηφίους επί τη βάσει και των παρακάτω ουσιαστικών κριτηρίων, συνοπτικά αναφερομένων.
α) το ήθος
β) την εντιμότητα
γ) την ικανότητα
δ) τις γνώσεις
ε) την ηλικία
στ) την κοινωνική και πολιτική καταξίωση και
ζ)  ευαισθησία, ενδιαφέρον και θέσεις των στα εθνικά μας θέματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: