Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Α΄ Τ Ο Υ Ρ Ι Σ Μ Ο Σ

ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Τουρισμός είναι η προσωρινή μετακίνηση του ανθρώπου από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του στο εσωτερικό της χώρας ή στο εξωτερικό για να ψυχαγωγηθεί , να ξεκουρασθεί, να επισκεφθεί διάφορα αξιοθέατα και γενικά να περάσει ανέμελες και ευχάριστες διακοπές.
Στον τουρισμό μπορούμε να κατατάξουμε και τις μετακινήσεις που γίνονται για μορφωτικούς λόγους, ακόμα και εμπορικούς όταν συνδυάζεται η ψυχαγωγία με την αγορά π.χ. γουναρικών και δερματίνων ειδών.
Από την αρχαιότητα ο άνθρωπος αισθανόταν την ανάγκη να ταξιδέψει σε ξένους τόπους και μέρη. Αυτά τα ταξίδια του είχαν διάφορους σκοπούς. Άλλα απέβλεπαν σε οικονομικούς, δηλαδή ταξίδευε για να βρει καλύτερους όρους εργασίας με σκοπό τη βελτίωση της οικονομικής του καταστάσεως και τον πολιτισμό. Άλλα ταξίδια είχαν σκοπούς εξερευνητικούς και επιστημονικούς, όπως ήταν τα ταξίδια των αποστολών του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Μάρκο Πόλο και των μεγάλων εξερευνητών και θαλασσοπόρων. Ταξίδια που εξυπηρετούν μορφωτικούς σκοπούς είναι εκείνα που έκανε και κάνει ο άνθρωπος από εσωτερική παρόρμηση και περιέργεια να περιηγηθεί ξένα μέρη, για να τα γνωρίσει από κάθε πλευρά, να γνωρίσει τους κατοίκους του και να μελετήσει τα ήθη και έθιμά τους. Τα πιο ενδιαφέροντα όμως ταξίδια, είναι εκείνα που έχουν άμεση σχέση με τον τουρισμό και τις τουριστικές δραστηριότητες.
Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την αλματώδη ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων πόλεων, την επικράτηση της τεχνολογίας και του τεχνικού πολιτισμού και τη σημαντική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του ατόμου, η ζωή των ανθρώπων βελτιώθηκε αρκετά, σαν αποτέλεσμα της μεγάλης οικονομικής του δυνατότητας. Παρ’ όλες όμως τις ανέσεις που έχει σήμερα ο άνθρωπος κατέχεται από το άγχος της καθημερινής βιοπάλης που χαρακτηρίζει την βιομηχανική μας κοινωνία, από το στρες που προκαλεί συγκεκριμένες αντιδράσεις και μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη της υγείας του. Όλα αυτά δημιούργησαν στον άνθρωπο την ανάγκη της αλλαγής του περιβάλλοντος και την μετακίνησή του από τον τόπο της μονίμου κατοικίας του σε άλλα μέρη για να κάνει τις διακοπές του.
Οι χώρες, οι πόλεις, τα χωριά και γενικά τα μέρη που δέχονται τους περισσότερους τουρίστες, είναι αυτές που έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα να είναι προικισμένες από τη φύση με ήπιο κλίμα, φυσικές καλλονές και στοιχεία αρχαιολογικού, μορφωτικού, εκπολιτιστικού και εμπορικού ενδιαφέροντος. (Γουναρικά Καστοριάς). Τέτοιες περιοχές είναι συνήθως τα παραθαλάσσια κέντρα, τα ορεινά κέντρα, – ορεινός τουρισμός – που προσφέρονται για χειμερινά σπορ, τα αρχαιολογικά, τα εκκλησιαστικό-θρησκευτικά κ.λ.π.
Στην πρωτοπορεία των χωρών αυτών ανήκει και η Ελλάδα, γιατί η χώρα μας προσφέρει στον ξένο τουρίστα πολλά ενδιαφέροντα. Ο θρύλος και η γοητεία της αρχαίας κληρονομιάς, σε συνδυασμό με τις άλλες απαράμιλλες ομορφιές και το εύκρατο κλίμα προσελκύουν τόσο τους καθ’ εαυτό περιηγητές, όσο και το πλήθος των απλών τουριστών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: