Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Γ΄ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Για τη μεγάλη μάζα των τουριστών που κατακλύζουν την Ελλάδα όλες τις εποχές του έτους, σημασία έχει και η υπεροχή έναντι άλλων χωρών, γεγονός που επενεργεί ευνοϊκά και αποτελεί το κέντρο του ενδιαφέροντος και τα ισχυρά κίνητρα για την προσέλκυση των ξένων και της ανάπτυξης του τουρισμού στη χώρα μας.
Τα κίνητρα του σύγχρονου τουρισμού είναι πολύ ευρύτερα. Το στοιχείο της μορφωτικής περιηγήσεως υπάρχει και σ’ αυτόν αλλά δεν είναι απαραίτητο ούτε είναι χαρακτηριστικό του γνώρισμα. Η μετακίνηση εκατομμυρίων ατόμων που παρατηρείται σήμερα σ’ όλες τις χώρες της υδρογείου γίνεται για την απλή ευχαρίστηση του ταξιδίου και πολλές φορές για μιά αλλαγή ή πρόσκαιρη φυγή από το μόνιμο περιβάλλον τους. Η διαφήμιση των τουριστικών προορισμών έχει μεγάλη σημασία για την ανάπτυξή του. Οι τουριστικοί οδηγοί διευκολύνουν τους επιδόξους ταξιδιώτες να ανακαλύψουν εκ των προτέρων τον τόπο προορισμού τους και να προγραμματίσουν καλύτερα τις μετακινήσεις τους.
Γι’ αυτό, τα περισσότερα κράτη καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους τουρίστες. Το ίδιο κάνει και η χώρα μας. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια οι αρμόδιες υπηρεσίες κινούνται δραστήρια και με πολύ γοργό ρυθμό για να μπορέσουν να δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για να δέχεται η Ελλάδα κάθε χρόνο περισσότερους τουρίστες. Για το σκοπό αυτό δημιουργούνται νέες ξενοδοχειακές μονάδες και προωθούνται άλλα κατάλληλα μέτρα που θα υπηρετήσουν αυτό το σκοπό. Και για να μη περιορίζεται ο τουρισμός μας μόνο τους θερινούς μήνες, καταβάλλει αξιόλογες προσπάθειες για τον προγραμματισμό και την εκτέλεση έργων για τη δημιουργία και χειμερινού τουρισμού όπως είναι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ακόμα φροντίζει και τη δημιουργία εσωτερικού τουρισμού για την περίοδο κατά την οποία ο εξωτερικός τουρισμός βρίσκεται σε ύφεση.
Και όλα αυτά γίνονται γιατί έχει κατανοηθεί ότι η τουριστική κίνηση αποτελεί θετικό παράγοντα για την άνοδο της οικονομίας μιάς χώρας, την οποία αναζωογονεί, γιατί παρέχει επικερδή απασχόληση στον πληθυσμό και είναι μιά μεγάλη πηγή ξένου συναλλάγματος. Εκτός βέβαια από το οικονομικό ενδιαφέρον, η τουριστική κίνηση παρέχει σε μιά χώρα και ηθική ωφέλεια. Οι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας, όταν έχουν ευχάριστες εντυπώσεις απ’ αυτήν την προβάλλουν στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις πατρίδες τους. παράλληλα άθελά τους γίνονται οι πιό καλοί διαφημιστές των προϊόντων μας τα οποία έχουν γνωρίσει.
Ο τουρισμός στην ομαδική μορφή των τελευταίων χρόνων ασκεί τεράστια επίδραση σε πολλούς τομείς κάθε χώρας. Τονώνει την οικονομία της, αυξάνει την εμπορική της κίνηση και γίνεται αιτία να βελτιωθούν πολλά σε μιά χώρα για την προσέλκυση τουριστών. Η συχνή επικοινωνία ατόμων και λαών επιταχύνει τη γνωριμία και την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ τους, και βοηθάει εις το να προβληθεί η χώρα στο εξωτερικό.
Οι λαοί που ασχολούνται με τον τουρισμό πρέπει να αποχτήσουν και τουριστική συνείδηση. Κι’ εμείς πρέπει να κάνουμε το ίδιο αν θέλουμε να προοδεύσει ο τουρισμός στη χώρας μας. Γι’ αυτό μαζί με τις άλλες προσπάθειες που καταβάλλονται από το κράτος για τη μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη της χώρας είναι απαραίτητο να καλλιεργηθεί στο λαό μας τουριστική συνείδηση.
Είναι περιττό να τονίσουμε ότι η ευχέρεια μετακινήσεως, η διαμονή, οι αναρίθμητες μικροευκολίες της καθημερινής ζωής και ιδιαίτερα η διαφήμιση αποτελούν βασικούς πόλους έλξεως τουριστών σε μιά χώρα.
Αν όλα αυτά πραγματοποιηθούν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η ιστορία μας, οι φυσικές καλλονές της χώρας μας και η ανώτερη ψυχική ποιότητα του λαού μας. Τότε θα ανεβεί η τουριστική μας κίνηση και το κέρδος της πατρίδας μας θα είναι διπλό. Πρώτο οικονομικό και δεύτερο εθνικό, γιατί η Ελλάδα θα προβληθεί σ’ όλον τον κόσμο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: