Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ ΜΕΡΟΣ Δ΄ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ


Στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος της Ελλάδος επανήλθε πρόσφατα το ΠΑΡΚΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ μετά από απόφαση της Βουλής με πρωτοβουλία του Προέδρου της Φίλιππου Πετσάλνικου να επαναχρηματοδοτήσει το έργο διαθέτοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, σε μια εποχή οικονομικής κρίσης καχεξίας και λιτότητας. Το γεγονός αυτό μόλις έγινε γνωστό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και διαμαρτυριών σε Πανελλήνια κλίμακα. Ο Αθηναϊκός Τύπος, και όχι μόνον, επιτέθηκαν φραστικά και με δριμύτητα εναντίον του Προέδρου της Βουλής, άσκησαν εναντίον του δριμεία κριτική, χρησιμοποιώντας βαρύτατους χαρακτηρισμούς, τον λοιδόρησαν, τον χλεύασαν, τον διακωμώδησαν και τον ξετίναξαν. Ακόμα και στην Καστοριά όπου εδαφικά ανήκει ο Γράμμος, η απόφαση της Βουλής (διάβαζε του Πετσάλνικου) προκάλεσε στα τοπικά ΜΜΕ και στους κατοίκους θυελλώδεις αντιδράσεις, διαμαρτυρίες και μομφές για τη χρησιμότητα και τη σκοπιμότητα του έργου. Όλα τα ΜΜΕ τον απογύμνωσαν από τα έωλα και δικολαβίστικα επιχειρήματα που πρόβαλε για το πάρκο.
Στον ίδιο βαθμό διατυπώθηκαν και επιφυλάξεις για την χρησιμότητα του πάρκου και τις τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία του. Ο υπεύθυνος της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» Νίκος Νικησιάνης, σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ υπήρξε σαφής και κατηγορηματικός επισημαίνοντας ότι: «ήταν άχρηστη και παράλογη επιλογή η δημιουργία κτιριακών εγκαταστάσεων μέσα στην καρδιά του Γράμμου, εκτός κατοικημένης περιοχής, ενώ υπήρχε η επιλογή να δοθούν τα χρήματα για να επισκευαστούν υπάρχοντα κτίρια σε παρακείμενα χωριά».
Η πλειονότητα των Ελλήνων και οι Οικολόγοι, έχουν την άποψη ότι ο Φίλιππος Πετσάλνικος διέπραξε ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, μια καταχρηστική πράξη ξεπερνώντας τον κανονικό ή τον τυπικά και θεσμικά σωστό ρόλο και τις αρμοδιότητες του Κοινοβουλίου. Αυτά όμως για τον κ. Πετσάλνικο είναι επουσιώδους σημασίας αποφάσεις. Ισχύει το «Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», για να δικαιολογηθούν αποφάσεις και πράξεις παράνομες πολιτικά και κοινωνικά κατακριτέες. Έχει ήδη προαναφερθεί πως από δημοσιογραφική έρευνα προέκυψε, ότι ο Φ. Πετσάλνικος από τα μαθητικά του χρόνια πολιτικά ήταν ενταγμένος στην ακροδεξιά πολιτική παράταξη. Γι’ αυτά του τα πιστεύω και τις εν γένει δραστηριότητές του ανταμείφθηκε από τη Χούντα με υποτροφία στη Γερμανία ([1] , [2]). Κατά συνέπειαν, ποτέ δεν είχε ευαισθησίες προς την αριστερά και ποτέ δεν έδειξε έστω και στοιχειώδες ενδιαφέρον για τους ηττημένους και για τη Εθνική Συμφιλίωση και Εθνική Ενότητα. Αυτό εξάγεται και ως συμπέρασμα και αποδεικνύεται από την μέχρι τώρα πολιτική πορεία του. Η Καστοριά αποτελεί τον μόνο Νομό της Ελλάδος που δεν έγινε έστω ελάχιστη πολιτική κάθαρση από μια δεκάδα επώνυμα στελέχη της Χούντας, τα οποία ήταν βεβαρημένα με ποινικά και ηθικά παραπτώματα, γιατί ποτέ δεν την θέλησε και δεν την επιδίωξε για τον «φόβον των Ιουδαίων», μήπως τα στελέχη της Χούντας φέρουν στο φως της δημοσιότητας τα πιο πάνω στοιχεία. Έτσι, στην Καστοριά από το 1974 και μέχρι σήμερα καρποφόρησε ένας ιδιότυπος νεοφασισμός που ασκεί μια παραεξουσία.
Θα αναφερθώ σε δύο μόνον χτυπητά παραδείγματα: Μετά την μεταπολίτευση ανέβηκε στην πυραμίδα της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας[3] ο θεωρητικός – μετά τον θάνατο του Σάββα Κωνσταντόπουλου – της Χούντας και Δήμαρχος της Καστοριάς Κ. Σ., επωνομασθείς σκωπτικά ως «Δήμαρχος του Ιωαννίδη». Και τελευταία ψηφίστηκε ως Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου καταδότης           – κοινώς χαφιές –, μέλος της Τριμελούς άτυπης επιτροπής της Χούντας, που έστελνε στους τόπους της εξορίας τους αριστερούς της Καστοριάς. Άλλη μια καταισχύνη. Και η αντίδραση του Βουλευτή του ΠαΣοΚ Καστοριάς; Καμία. Συνωμοσία σιωπής! Το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου 2011, μια εξέχουσα φυσιογνωμία της Δημοκρατίας, της Νομικής Επιστήμης, των γραμμάτων και των αγώνων κατά των τριών κατακτητών, με τίτλους και διακρίσεις, ο Ευάγγελος Μαχαίρας, μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, είπε περίπου τα εξής:
«Κύριε Παραρά, πληροφορούμαι ότι στο Νομό της Καστοριάς αναδύεται ένα είδος νεοφασισμού. Τι λέει και τι κάνει γι’ αυτό ο κ. Πετσάλνικος;». Καμία απάντηση. Κι εδώ τήρησε αιδήμονα σιωπή και έγραψε αυτόν τον τιμημένο αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και της Δημοκρατίας στα παλαιά των υποδημάτων του και στα μαύρα κατάστιχα.
Τέλος, δεν είναι ολίγοι αυτοί που εξέφρασαν την απορία και τον προβληματισμό τους. Γιατί άραγε ο Πρόεδρος της Βουλής έθεσε εκ νέου συζήτηση για το «Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης»; Οι λόγοι είναι εύκολα κατανοητοί, ξεκάθαροι και άμεσα αντιληπτοί, αρκεί κάποιος να γνωρίζει τον χαρακτήρα και τον τρόπο του σκέπτεσθαι του Προέδρου της Βουλής.
Πρώτος στόχος: Καλόπιασμα των απογόνων της ΕΑΜικής Αριστεράς και των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού, οι οποίοι στον Νομό της Καστοριάς είναι χιλιάδες, προκειμένου στις επόμενες εκλογές να κερδίσει την ψήφο τους.
Δεύτερος στόχος: Να φανεί στη Νέα Δημοκρατία και το ΛΑΟΣ ως υπέρμαχος της Εθνικής Συμφιλίωσης, πολιτικός υπεράνω κομμάτων.
Τρίτος στόχος: Να εξευμενίσει την Αριστερά με απατηλές μεθόδους.
Παρουσιάζοντας το «Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης» με σύντομο τρόπο επιλέγοντας μερικά βασικά σημεία και κλείνοντάς το, θα ήθελα ακόμα να προσθέσω ότι το ενδιαφέρον του Πετσάλνικου για το πάρκο, είναι ένα πολιτικό επικοινωνιακό τρικ, μια πολιτική απάτη, ένα τέχνασμα για παραπλάνηση των Βουλευτών και του λαού. Είναι ένα επικοινωνιακό, πολιτικό και κοινωνικό προπέτασμα, μία τυχοδιωκτική πελατειακή πολιτική, που αποβλέπει στην παραπλάνηση της δημοκρατικής κοινής γνώμης της Ελλάδος και προς άγραν πελατείας, που μετά τον εμφύλιο επικράτησε κατά κράτος η νικήτρια παράταξη – παλαιά δεξιά –, η ηττηθείσα παράταξη η Αριστερά περιθωριοποιήθηκε πλήρως και χωρίς το ανάλογο αντίκρισμα, ένα πολιτικό κόλπο που αποσκοπεί στον εντυπωσιασμό, στην προσέλκυση ενδιαφέροντος και στον πολιτικό και κοινωνικό ωφελιμισμό του Πετσάλνικου, αποκλειστικά στην ιδιοτελή εξυπηρέτηση προσωπικών στόχων και οφέλους.
Ειρήσθω εν παρόδω χρόνω, για την πληρότητα αυτού του άρθρου, 1ον ότι η Καστοριά είναι ο μοναδικός Νομός της Ελλάδος όπου η Εθνική Ενότητα και Συμφιλίωση ποτέ δεν προχώρησε, δεν έκανε ούτε ένα βήμα γι’ αυτόν τον στόχο. Και την αποκλειστική ευθύνη φέρει ο Φ. Πετσάλνικος, γιατί ως τοπικός Άρχων, Βουλευτής Καστοριάς και Πρόεδρος της Βουλής ποτέ δεν επιχείρησε την κάθαρση του τοπικού κρατικού μηχανισμού, παραμηχανισμού και της πολιτικής ζωής, από εκείνα τα στελέχη της τοπικής χούντας που βαρύνονται με ποινικά αδικήματα και ατιμωτικές πράξεις και 2ον, ότι ο Νομός αυτός που είχε την πολυπληθέστερη συμμετοχή στην Εθνική ΕΑΜική Αντίσταση και τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας και με το μεγαλύτερο ποσοστό μελών στο ΚΚΕ προ του 1940[4], σήμερα, μαζί με όλα τα κόμματα της Αριστεράς αντιπροσωπεύει το 4% του ποσοστού του εκλογικού σώματος. Το μικρότερο της Ελλάδος.
Στον Νομό της Καστοριάς για την ηττημένη αριστερή παράταξη, ίσχυσε και ισχύει το «Ουαί τοις ηττημένοις» του Βρέννου. Γι’ αυτή την κατάσταση μοναδικός υπεύθυνος είναι ο Πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος, ο μόνος Βουλευτής του ΠαΣοΚ που εκλέγεται συνεχώς μετά την μεταπολίτευση και τα περί Εθνικής συμφιλίωσης είναι μωρολογίες.  

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
Τα κτίσματα κλπ του λεγόμενου Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης και όλοι οι άλλοι συνεχόμενοι στις κτιριακές εγκαταστάσεις χώροι, πρέπει να παραμείνουν όπως ακριβώς είναι και να δοθεί νέο όνομα όπως: «Μουσείο Εθνικού και Δημοκρατικού Στρατού». Με την κατάλληλη διαφήμιση και προβολή από τον νέο Δήμο Γράμμου, μπορεί να γίνει ένας πόλος έλξης, ένα σημείο ιστορικού ενδιαφέροντος Ελλήνων και ξένων.



[1]Σ.Σ. Γεγονός που επιμελώς αποκρύπτει από την ιστοσελίδα του.
[2]Σ.Σ. Επίσης η Χούντα παρέσχε άμεσα και αμέριστα την υποστήριξή της σε δύο πρόσωπα του αμέσου περιβάλλοντος του. Το ένα διορίζοντας με κοινή απόφαση του 2ου Επιτελικού Γραφείου και του Τμήματος Ασφαλείας Καστοριάς σε ΔΕΚΟ της Καστοριάς και το άλλο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Καστοριάς.
[3]Σ.Σ. Το persono grata του Μητσοτάκη, δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος και στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Το όνειδος, το αίσχος και η κατάντια της  Δημοκρατίας μετά τη Μεταπολίτευση.
[4] Σ.Σ. Επί πληθυσμού 0,5% της Ελλάδος, τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος ανήρχοντο σε ποσοστό 7%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: