Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Η νεολαία, που κανονικά θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί σε ένα κίνημα πνευματικής, ηθικής και εθνικής αφύπνισης, έχει ναρκωθεί, έχει Μιθριδατοποιηθεί. Επί 35 χρόνια και πλέον οι νέοι λιβανίζονται, θυμιατίζονται, όπως ο νεκρός πριν μπει στον τάφο.
Εδώ και πολλά χρόνια, κύρια παιδαγωγούσα αρχή είναι τα λεγόμενα «μήντια». Η τηλοψία, η ηλεκτρονική Κίρκη, έχει μεταβληθεί όχι σε κύρια αλλά σε κυρίαρχο του οίκου μας. Αυτή παιδαγωγεί, αυτή διαμορφώνει νοοτροπίες, αυτή «πλασάρει» τη νεογλώσσα, που είναι μια νόθος γλώσσα τύπου «πίτζιν» ή «σινούκ», αυτή προβάλλει τα πρότυπα μιας χρήσης, αυτή γενικά «μανιπουλάρει» (παλαιός όρος της Αριστεράς) το πνεύμα και το ήθος της νέας γενιάς.
Κάποτε τα παιδιά που ήταν «παιδιά της τηλεόρασης», μεγάλωσαν. Και κάποια χάρη στην προβολή που τους προσέφερε το μέσον αυτό (αλλά και τα άλλα μέσα), σταδιοδρόμησαν στην πολιτική. Έτσι σταδιακά εισήλθε στον πολιτικό μας χώρο η «κουλτούρα των μήντια». Επίδειξη, φτωχομαγκιά, πλουτομανία, υβριστική συμπεριφορά. Κυρίως αδυναμία συνεννόησης σε πολιτισμένο επίπεδο. Έχει καθιερωθεί ως κανόνας πως όσο πιο δυνατά μιλάς, όσο πιο προκλητικός γίνεσαι, τόσο ανεβαίνει και η στάθμη της ακροαματικότητας ή τηλεθέασης. Οι ύβρεις ειδικά αυξάνουν κατακόρυφα τους σχετικούς μετρητικούς δείκτες.
Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα κανάλια υποχρεώνει τους καναλάρχες να χρησιμοποιούν στις «εκπομπές λόγου» (τι λόγος!) καλά εξασκημένους παρουσιαστές, που είναι ικανοί να προκαλούν ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές τρικυμίες. Και μπορεί αυτοί να ωφελούνται  επαγγελματικά αλλά ευτελίζεται διεθνώς η Ελλάς.

Σιγά-σιγά εξαφανίζονται από τα «μήντια» οι σοβαροί άνθρωποι ή και δεν καλούνται γιατί είναι ανεπιθύμητοι όπως ο υποφαινόμενος, που θα μπορούσαν να αρθρώσουν ένα σοβαρό και υψηλού επιπέδου λόγο. Αρνούνται να έχουν συμμετοχή σ’ ένα στημένο παιχνίδι που πριν ολοκληρώσουν την σκέψη τους δέχονται διακοπή είτε από τον παρουσιαστή είτε από κάποιον «καναλόβιο». Έτσι, αντί τα «μήντια» να γίνονται δάσκαλοι της σωστής συνομιλίας, του πολιτισμένου διαλόγου, γίνονται δάσκαλοι της φωνασκίας, της υβρεολογίας, του εξυπνακισμού και της χυδαιοπρεπείας.    

Δεν υπάρχουν σχόλια: