Κυριακή 5 Απριλίου 2015

ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ - ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ - ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ - ΑΚΡΟΝΑΥΠΛΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΛΑΛΗΤΟ ΚΑΤΕΡΓΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ (1937-1943) «ΚΙ ΑΣΤΡΑΨΕ ΦΩΣ Η ΑΚΡΟΝΑΥΠΛΙΑ»

Η ιστορία της Ακροναυπλίας είναι ένα κομμάτι, μια δραματική και συνάμα ηρωική σελίδα της ιστορίας του Κ.Κ.Ε., και το ολοκαύτωμα των 625 αγωνιστών της.
Το στρατόπεδο-κάτεργο της Ακροναυπλίας, που κατά τους θεωρητικούς της δικτατορίας Μεταξά είχε ως σκοπό-προορισμό να γίνει το εργαστήριο που θα τσάκιζε την δύναμη και το σθένος των μεγαλοστελεχών κρατουμένων του, μετατράπηκε στα χρόνια εκείνα (1937-1943) σε ένα από τα καλύτερα ανοιχτά πανεπιστήμια απόκτησης μόρφωσης και γνώσεων των εγκλεισμένων κομμουνιστών.
                                                                         
                                                                     Ο Συγγραφέας

 Αφιερώνεται στη μνήμη
των 25 κρατουμένων
Καστοριανών αγωνιστών,
που έδωσαν την ζωή τους
για τα ιδανικά του Μαρξισμού.
                                        Π.Κ.

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΤΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΩΝ ΕΓΚΛΕΙΣΘΕΝΤΩΝ

1)Ζωγράφος Ζήσης, 2)Ζιώγας Σπύρος, 3)Ζιώγας Θανάσης, 4)Τζήμας Ανδρέας, 5)Πάτσιος Δημήτριος, 6)Τζίκας Παντελής, 7)Τσιστήνας Διαμαντής, 8)Φουρκιώτης Γεώργιος, 9)Ευθυμιάδης Θεόδωρος, 10)Ευθυμιάδης Κώστας, 11)Καλιμάνης Κώστας, 12)Κέντρος Πέτρος, 13)Λιάσκος Δημήτρης, 14)Μποζίνης Θεόδωρος, 15)Μόσχος Λάμπρος, 16)Παπανεδέλκος Νεδέλκος, 17)Πέϊκος Αθανάσιος, 18)Πιλάης Κυριάκος, 19)Ρούκας Παναγιώτης, 20)Σιέμπος Αλέκος, 21)Ζησιάδης Λάζαρος, 22)Περδίκας Γεώργιος, 23)Χατζηγιάννης Βασίλειος, 24)Ρουσόπουλος Κώστας, 25) Χατζίσκος Γιώργος.
Η Ακροναυπλία υπήρξε ένας από τους τόπους κράτησης-φυλακής και μαρτυρίου των κομμουνιστών, οι οποίοι παρά τις ψυχικές και σωματικές δοκιμασίες που υπέστησαν, ποτέ δεν λύγισαν, δεν λιποψύχησαν και δεν υπέγραψαν τις δηλώσεις «μετανοίας» αποκήρυξης του Κ.Κ.Ε.
  
 ΟΙ ΔΙΑΚΟΣΙΟΙ ΤΟΥΦΕΚΙΣΘΕΝΤΕΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ 1944 ΣΤΟ   ΧΑΪΔΑΡΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΚΡΟΝΑΥΠΛΙΩΤΕΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ

Η Γερμανική Διοίκηση Νοτίου Ελλάδος με στρατιωτικό Διοικητή τον Στρατηγό Σπάϊντελ[1], διέταξε να τουφεκισθούν την 1η Μαΐου 1944, 200 κομμουνισταί από το Στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. Από τους 200 εκτελεσθέντας κομμουνιστάς, οι 135 ήταν Ακροναυπλιώται και οι υπόλοιποι 65 εξόριστοι άλλων τόπων μαρτυρίου. Αιτία για την εκτέλεση ήταν το γεγονός, ότι οι αντάρτες του ΕΛΑΣ σκότωσαν έναν γερμανό Στρατηγό στην Πελοπόννησο. Ο Σπάϊντελ εκτίμησε το κεφάλι του με 200 κομμουνιστάς!





[1] Για την ιστορία αναφέρω ότι ο ναζί στρατηγός Σπάϊντελ, το 1962 επελέγη από τους Αμερικανούς ως διοικητής των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Έτσι γράφεται η ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: