Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Κ Α Σ Τ Ο Ρ Ι Α - Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Αναμφισβήτητα η Καστοριά είναι ο μόνος Νομός της Ελλάδος που δεν αναπτύσσονται δημοκρατικές δραστηριότητες μέσα στα θεσμικά πλαίσια για την υποστήριξη των θεσμών και αρχών της Δημοκρατίας με αποτέλεσμα ο Νομός της Καστοριάς να κυριαρχείται ακόμη και σήμερα το 2015, από νεοφασιστικά και νεοναζιστικά στοιχεία, τα οποία αλωνίζουν τον τόπο, στήνουν στην πλατεία «Ντολτσό» προτομές δοσιλόγων συνεργατών των κατακτητών και αναγορεύουν σε Μακεδονομάχους ή πατριώτες, ακόμη και σε αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης πρόσωπα εθνικής μειοδοσίας. Ακόμη και τον Καστοριανό Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών επί κατοχής – δοσίλογο σύμφωνα με την Βασιλική Κυβέρνηση του Καΐρου (1944) – τον ανακήρυξαν μεγάλο πατριώτη.
Και από πουθενά και από κανέναν δεν υψώθηκε φωνή διαμαρτυρίας γι’ αυτές τις επιλήψιμες εθνικοπατριωτικές αισχρότητες. Ούτε από τον Σύλλογο «Αντιστασιακών», ούτε από το Κ.Κ.Ε., ούτε από τον Βουλευτή του Συ.Ριζ.Α., ούτε από τους πολλούς αυτοαποκαλούμενους αριστερούς. Ατολμία; Απόλυτη σιγή; Πολιτική και πατριωτική άνοια; Ίσως.
Επίσης, δεν υπάρχουν δημοκρατικές προσωπικότητες, πρόσωπα που ανακατεύονται στα κοινά, δηλαδή πολιτικά πρόσωπα των κομμάτων του Δημοκρατικού Τόξου, ιδία εκείνων που δηλώνουν κατηγορηματικά και επανειλημμένα ότι είναι «αριστερά, προοδευτικά και δημοκρατικά», που να διακατέχονται ψυχικά και πνευματικά από τις δημοκρατικές ιδέες ή να έχουν πολιτικές και δημοκρατικές ευαισθησίες, προκειμένου να υπερασπισθούν τους τοπικούς θεσμούς, την τοπική κοινωνία, το πολίτευμα της κοινοβουλευτικής Συμμετοχικής Δημοκρατίας, την Εθνική Ενότητα και Ομοψυχία των Καστοριανών, που σήμερα, λόγω του Σκοπιανού, των επεκτατικών τάσεων της Τουρκίας και Αλβανίας είναι απόλυτα αναγκαίες.
Δυστυχώς, σήμερα μία μόνον προσωπικότητα είναι που υπερασπίζεται με τόλμη και πάθος, έντονα και έμπρακτα τους παραπάνω θεσμούς και τα δημοκρατικά ιδεώδη. Ο Αρθρογράφος – Ιστορικός και Συγγραφέας Πάνος Κρίκης.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:

Το πιο πάνω άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στην τοπική εφημερίδα «ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ» στις 02/09/2008 και στη συνέχεια αναδημοσιεύτηκε  στην ίδια εφημερίδα και αναρτήθηκε στο Blog μου panoskrikis.blogspot.gr και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν πήρα καμία απάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: