Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2015

ΠΩΣ ΕΚΜΗΔΕΝΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΣΦΡΙΓΗΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ - Ο ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εάν θέλεις να εκμηδενίσεις μια σφριγηλή κοινωνία, να της αφαιρέσεις την δημιουργικότητα και τις ικανότητες για οικονομική, κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική πρόοδο και προκοπή, κατέστησε την αδύναμη, αναποτελεσματική, άχρηστη. Χλωροφόρμισέ την και έθισέ την στην αδιαφορία, την απάθεια (ζαμανφουτισμό), την αδράνεια, τον μοιρολατρισμό. Είναι ο καλύτερος, ο πιο επιτυχής, ο πιο δοκιμασμένος, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να την καταστήσεις εντελώς ανίκανη, να την οδηγήσεις στην παρακμή, στον ηθικό, κοινωνικό, οικονομικό ξεπεσμό και μαρασμό.
Μία από τις κυριότερες αιτίες της κακοδαιμονίας αυτού του τόπου, με τα πολλά θεϊκά και φυσικά χαρίσματα, όπως δηλαδή το Μεσογειακό κλίμα, ο έναστρος και γαλανός ουρανός, η γαλήνια και γαλανή θάλασσα, τα γραφικά αξιοποιημένα ελληνικά νησιά, οι αρχαιολογικοί χώροι με τα ανεπανάληπτα μνημεία, η ιστορία, το σύνολο δηλαδή των αξιομνημόνευτων έργων και γεγονότων, η γνωστή και ξακουστή Ελληνική φιλοξενία,  τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, την ευρηματικότητα, την ζωντάνια και το εμπορικό δαιμόνιο των επιχειρηματιών και των εταιρειών, είναι ότι τα τελευταία χρόνια, διοικήθηκε και εκπροσωπήθηκε κατά το πλείστον από λάθος πρόσωπα, φαύλα και ιδιοτελή, που έθεταν μπροστά το ατομικό και οικογενειακό τους συμφέρον και όχι το εθνικό και τοπικό. Αλλά και δεν είχαν ούτε τα ανάλογα, ούτε και τα στοιχειώδη πολιτικά και διοικητικά προσόντα.
  Είναι γεγονός αναμφισβήτητο και ιστορικά αποδεδειγμένο, ότι η Ελληνική κοινωνία, από της υπάρξεώς της και μέχρι τον Ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο ήταν πάντοτε σε ακμή, μεγάλη εθνικοπατριωτική, πνευματική, πολιτισμική και εμπορική ακμή, δύναμη και ζωντάνια. Τα αίτια της σημερινής παρακμής, ηθικής, πολιτικής, οικονομικής, πνευματικής κλπ, είναι πολλά και διάφορα και θα αναλυθούν διεξοδικά προσεχώς, σε ένα άλλο άρθρο μου, πιο λεπτομερές, πιο συνθετικό, πιο εμπεριστατωμένο. Σήμερα αρκούμαι σε μια εν συντομία και περιεκτικότητα ανάλυση.
Δυστυχώς, ο χαρισματικός αυτός τόπος η Ελλάδα μας, αυτό «το χάρμα των οφθαλμών», με την ένδοξη ιστορία του, την γενική ακτινοβολία του, την δόξα που τον συνοδεύει και την φήμη του, σε ατομικό-πολιτικό επίπεδο, εδώ και πολλά χρόνια στερείται ανθρώπων[1] ιδία πολιτικών υπό την ευρεία του όρου έννοια, με μεγάλη κοινωνιολογική συγκρότηση, δημοκρατική και κοινωνική ευαισθησία και έξαρση. Δεν έχει πολλά άτομα με πνευματική και ψυχική ανάταση, με θέρμη νέων πρωτοποριακών και αξιόλογων ιδεών, που θα τον οδηγούσαν σε μια πνευματική, ψυχική, ηθική ανάταση, σε πρόοδο και ακμή.
Γι’ αυτό και άλλους λόγους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των στατιστικολόγων, η Ελλάδα μας, κατατάσσεται, – είναι μια χώρα πτωχή, χωρίς ανάπτυξη, με 2.800.000 ανέργους.  «Θεέ και Κύριε»! Εκεί μας οδήγησαν οι τυχοδιώκτες της πολιτικής[2]. «Ξέφραγο αμπέλι» οι παραμεθόριες περιοχές μας, ξενοίκιαστα δεκάδες χιλιάδες καταστήματα και διαμερίσματα, γενική νέκρα και απελπισία. Αλλά και η δημόσια τοπική ζωή παρουσιάζει έντονα συμπτώματα αδιαφορίας και παράλυσης. Φωτεινή εξαίρεση στο όλο γίγνεσθαι και στα γενικά δρώμενα αρκετές μεμονωμένες προσωπικότητες, πρόεδροι νομικών προσώπων και Συλλόγων και Σωματείων, όπως η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάνη που ενεργοποιούνται ανυστερόβουλα ατομικά και συλλογικά σε κοινωνικές, πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες. Σ’ αυτά τα άτομα, αρμόζει ξεχωριστή τιμή, ξεχωριστός έπαινος. Είναι, μετά τους ικανούς επιχειρηματίες, η μοναδική προσδοκία για βελτίωση της κατάστασης και την οικονομική άνθηση.
Τελειώνοντας το παρόν άρθρο, θέλω να τονίσω και μάλιστα με έμφαση, ότι: «Ακόμη και η αδράνεια και αδιαφορία “περί τα κοινά”, συνιστούν ενίοτε Εθνικά και τοπικά εγκλήματα».   

ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Πιο ειδικά, η πάλαι ποτέ – σε παλαιότερους χρόνους, πάντοτε ακμάζουσα στον Πατριωτισμό, στον Πολιτισμό, στις επιστήμες και τέχνες, στις κάθε λογής δραστηριότητες Καστοριανή κοινωνία – σήμερα βρίσκεται σε πλήρη παρακμή, αφού έχασε εντελώς την δύναμη και ζωτικότητα που επί αιώνες είχε.
Η αδιαφορία των Καστοριανών, ιδία στον χώρο των Εθνικών μας θεμάτων είναι ένα έκδηλα ανησυχητικό φαινόμενο και προσωπικά με πληγώνει βαθύτατα. Τόσον τα Εθνικά, όσον και τα τοπικά συμφέροντα, σήμερα στην Καστοριά, είναι σε τεχνική ύπνωση, γεγονός που υπονομεύει την ύπαρξή μας. Είναι σε απραξία, σε αδράνεια, κοινώς υπνώττει. Έχασε επίσης την ενεργητικότητά της, τις πρωτοβουλίες στην πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα. Έχει ευνουχισθεί, βρίσκεται σε πνευματικό, πολιτικό και κοινωνικό λήθαργο, έχει εθιστεί στον Μιθριδατισμό, στον εθισμό δηλαδή του δηλητηρίου. Στα απαράδεκτα αντιλαϊκά, φορομπηχτικά και άλλα καταστροφικά μέτρα, που επέβαλαν οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, συνταξιούχους, ιδιοκτήτες ακινήτων και άλλων ευπαθών τάξεων και οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της αβύσσου, του γκρεμού, ποτέ δεν αντέδρασαν, ποτέ δεν βγήκαν στους δρόμους σε πορείες διαμαρτυρίας και διαδηλώσεις. Και σήμερα, που η κατ’ επίφασιν αριστερή Κυβέρνηση του Συ.Ριζ.α. επιβάλλει αντιλαϊκά, σκληρά, απάνθρωπα, εξοντωτικά οικονομικά και κοινωνικά μέτρα, μέτρα που πλήττουν τις ασθενείς οικονομικά τάξεις και την ακίνητη ιδιοκτησία, λουφάζουν, αδρανούν, με εξαίρεση τα μέλη του Κ.Κ.Ε. και τον υποφαινόμενο.
Δυστυχώς, αυτή είναι η Καστοριανή πραγματικότητα.         [1] Εξαιρούνται οι γουνοποιοί και όλοι οι έμποροι και επιχειρηματίες, που με το εμπορικό τους δαιμόνιο και παρά τις αντίξοες συνθήκες δραστηριοποιούνται και απασχολούν εργατικό και υπαλληλικό προσωπικό.
[2] Εξαιρούνται οι πολιτικοί του Κ.Κ.Ε., γιατί δεν ποτέ δεν άσκησαν Κυβερνητική και πολιτική εξουσία κατά συνέπεια δεν μπορεί να ασκηθεί κριτική. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: