Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Χρόνια τώρα ακούμε δηλώσεις των αρμόδιων Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την αιμορραγία που υφίσταται η Εθνική μας οικονομία από την γάγγραινα της επεκτεινόμενης φοροδιαφυγής και τη λήψη κατάλληλων και δραστικών μέτρων για την οριστική εξάλειψή της. Είναι μία μονότονη και ανούσια επανάληψη.
Εξ’ αυτών αβίαστα συνάγεται ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν απόλυτη επίγνωση και συνείδηση της κατάστασης, ή είναι τελείως άσχετοι με το αντικείμενο και την πραγματικότητα, ή υποδύονται θεατρικούς ρόλους ή τέλος μας κοροϊδεύουν.
Με δεδομένη τη διαφθορά των εφοριακών υπαλλήλων, η οποία δεν μπορεί να αγνοηθεί ή να αμφισβητηθεί και με τα ισχύοντα σήμερα, την πρακτική που ακολουθείται, με το σύστημα οργάνωσης και λειτουργίας των κατά τόπους Διευθύνσεων Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.) και των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων των Δ.Ο.Υ., η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι εκ των πραγμάτων γεγονός ακατόρθωτο για τους εξής κυρίως βάσιμους και ουσιαστικούς λόγους.
Πρώτον: Η εντοπιότητα των υπαλλήλων, δηλαδή η σύνδεση του αρμοδίου ελεγκτικού οργάνου με τον τόπο καταγωγής του. Η εντοπιότητα πάντοτε επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα.
Δεύτερον: Η πολιτική εμπλοκή, δηλαδή η ανάμειξη των υπαλλήλων της Δ.Ο.Υ. με θέματα που έχουν σχέση με τα κοινά του Νομού που υπηρετούν. Όταν ο υπάλληλος της τοπικής Δ.Ο.Υ. ασκεί παράλληλα με τα δημοσιοϋπαλληλικά του καθήκοντα και τα καθήκοντα του Αντινομάρχη, Αντιδημάρχου, Νομαρχιακού και Δημοτικού Συμβούλου είναι νομοτελειακά αδύνατον να παταχθεί η φοροδιαφυγή.
Τρίτον: Οι πελατειακές σχέσεις: Με την ανάμειξη του υπαλλήλου στην πολιτική, αυτόματα αναπτύσσονται οι πελατειακές σχέσεις μεταξύ του υπαλλήλου και των ψηφοφόρων με αντάλλαγμα της ψήφου την ικανοποίηση αθέμιτων αιτημάτων των ψηφοφόρων.
Τέταρτον: Η άσκηση επαγγέλματος συγγενικών προσώπων.
Στις κοινωνίες των επαρχιακών πόλεων, σύζυγοι, αδελφοί, συγγενείς και φίλοι του ελεγκτικού υπαλλήλου ασκούν επιχειρηματικές δραστηριότητες. Είναι ποτέ δυνατόν, με τη σημερινή κρίση των ηθικών αξιών και των υπαλλήλων που χαρακτηρίζονται από ελαστική συνείδηση να παταχθεί η φοροδιαφυγή;
Είναι ανωφελές να παραθέσω και άλλα ισχυρά επιχειρήματα προς ισχυροποίηση των απόψεών μου περί της κοροϊδίας και της υποτίμησης της νοημοσύνης μας από τα οικονομικά επιτελεία των Κυβερνήσεων.
Απόλυτα συναφές με το θέμα της φοροδιαφυγής, είναι και η φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών, αφού αυτό συνδέεται κατά τρόπο άμεσο. Χιλιάδες είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δήλωσαν για το 2007 εισόδημα κάτω των δέκα χιλιάδων ευρώ!
Όλοι οι παροικούντες στις πόλεις και κωμοπόλεις της Ελλάδος γνωρίζουν με βάση την προσωπική τους αντίληψη ότι η νέα προνομιούχος οικονομική τάξη στην περιφέρεια, η νέα τάξη των πλουσίων είναι οι μεγαλέμποροι που διακινούν μεγάλες ποσότητες εμπορευμάτων διαθέτοντας μεγάλα κεφάλαια, οι μεγαλοδικηγόροι, πολλοί γιατροί όλων των ειδικοτήτων, αρκετοί φαρμακοποιοί και συμβολαιογράφοι, εργολάβοι και εργολήπτες δημοσίων και ιδιωτικών έργων, πολιτικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες, ιδιοκτήτες καταστημάτων πώλησης οικοδομικών υλικών, πολλοί ιδιοκτήτες λεωφορείων και φορτηγών αυτοκινήτων, οι ιδιοκτήτες μηχανημάτων εκτέλεσης έργων εκσκαφής, εξόρυξης και μεταφοράς χωμάτων, πρατηριούχοι υγρών καυσίμων, πωλητές παντός είδους Ι.Χ. αυτοκινήτων, πολλοί ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών Μ.Μ.Ε. και δεκάδες άλλα σαΐνια που διακρίνονται για την ικανότητά τους να αποκρύπτουν τα εισοδήματά τους και να αθετούν τις νόμιμες φορολογικές τους έναντι του κράτους υποχρεώσεις, που συνίστανται στην απόκρυψη της φορολογητέας ύλης ή στην πιαραποίησή της με διάφορα τεχνάσματα (π.χ. πλαστά τιμολόγια, παροχή υπηρεσιών χωρίς αποδείξεις κλπ).
Όλους αυτούς, που δεν δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα εάν υπάρχει η θέληση μπορεί να τους πιάσει η αρπάγη της Εφορίας με το «πόθεν έσχες», την φορολογική διάταξη που προβλέπει την ακριβή δήλωση του τρόπου με τον οποίον έχουν αποκτηθεί τα χρήματα για αγορές κινητής και ακίνητης περιουσίας. Στην Ελλάδα όμως των μεγάλων λόγων, που ποτέ δεν τηρούνται και ποτέ δεν εφαρμόζονται οι νόμοι και όταν εφαρμόζονται, εφαρμόζονται επιλεκτικά και πάντοτε σε βάρος του αδύνατου και ανυπεράσπιστου Έλληνα πολίτη. 

                                       


Δεν υπάρχουν σχόλια: