Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Ο ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ


«Κι’ αν δεν λέγω πράγματα ευχάριστα,
λυπάμαι, λέγω όμως την αλήθεια και
τα σωστά, χωρίς φόβο και πάθος»
                                                    Π. Κ.


Λαϊκισμός είναι η ιδέα σύμφωνα με την οποία οι επιθυμίες και οι πεποιθήσεις των λαϊκών μαζών αποτελούν τον βάσιμο οδηγό της πολιτικής δράσης. Επί πλέον είναι και ο έπαινος και η κολακεία των αδυναμιών και των ελαττωμάτων του λαού, καθώς και η υιοθέτηση επιχειρημάτων ή θέσεων που ευχαριστούν τον λαό, χωρίς όμως και να τον ωφελούν με σκοπό την εξασφάλιση της εύνοιάς του.
Λαϊκιστής είναι το πρόσωπο του δημοσίου βίου που κολακεύει τον λαό ή υιοθετεί θέσεις και απόψεις ευχάριστες, όχι όμως και ωφέλιμες για τον λαό, με σκοπό να κερδίσει την εύνοια και την υποστήριξή του.
Ο λαϊκισμός είναι η υιοθέτηση απόψεων, που αρέσουν στους πολίτες, χωρίς να είναι βέβαιο ότι τους ωφελούν. Στόχος του λαϊκισμού είναι η εξασφάλιση της εύνοιας του πολίτη. Τα μέλη των κομμάτων και οι φανατικοί οπαδοί τους, κατηγορούν τους αντίθετους ως λαϊκιστές. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν δεν διαθέτουν επιχειρήματα, εξετάζοντας σε βάθος τα θέματα. Ουσιαστικά είναι πολύ εύκολη η κατηγορία κατά πολιτικού, ως λαϊκιστή, όταν μάλιστα δεν υφίσταται σοβαρή εδραίωση της κριτικής. Τον βαπτίζεις λαϊκιστή και ξεμπερδεύεις. Τελευταία, παρατηρούμε να γίνεται κατάχρηση της εν λόγω λέξης κατά πολιτικών, κυρίως από τους ασήμαντους, που στερούνται ιδιαίτερης μόρφωσης και ικανότητας να εμβαθύνουν στα πολιτικά θέματα. Δεν εξαιρούνται και υπουργοί, βουλευτές και διάφοροι άλλοι αξιωματούχοι, ακόμη και καθηγητές Πανεπιστημίων.    
Έγιναν τόσοι πολλοί πλέον, με διάφορα μέσα, που η ιδιότητά τους αρκετές φορές είναι αμφισβητήσιμη. Είναι δυστυχώς θλιβερό, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ανακατεύονται στην πολιτική, μόνο για την ικανοποίηση των προσωπικών τους συμφερόντων και όχι για το εθνικό και κοινωνικό καλό. Η πίστη σε ιδανικά, όπως παλιότερα, εξέλιπε από 30ετίας, σε πολλούς ασχολούμενους με την πολιτική

Δεν υπάρχουν σχόλια: