Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Η 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Ο Οκτώβρης – όπως και ο Μάρτης – είναι ο μήνας των μεγάλων εθνικών μας ανατάσεων, είναι η βίωση έντονων εθνικών και πατριωτικών συναισθημάτων. Η 28η Οκτωβρίου πυργώθηκε απέναντι στην 25η Μαρτίου του  1821, με την ίδια ισοτιμία.
Και οι δύο μεγάλες και ιστορικές αυτές ημερομηνίες σημαίνουν το υπερκόσμιο εγερτήριο των Πανελλήνων, που, πλημμυρισμένοι από Θείο φως, ξεπηδούν στους ιερούς αγώνες για τις γυναίκες και τα παιδιά, για τους Ναούς και τους τάφους των πατέρων τους και εκπληρώνουν την ιστορική αποστολή τους, με απόλυτη συνείδηση και συνέπεια.
Η 28η Οκτωβρίου 1940 επιβάλλει σ’ όλους μας το χρέος του πνευματικού και ηθικού αναλογισμού. Είναι η μέρα των ελευθέρων ανθρώπων, των ημιθέων και των ηρώων. Είναι η κολυμβήθρα της εθνικής ψυχής. Μια πηγή γάργαρη και πλούσια. Ένας πελώριος όγκος από βουνά και πολεμικές ιαχές.
Και όπως είπε ο Οδυσσέας Ελύτης:
«Του κόσμου η πιο σωστή στιγμή σημαίνει: Ελευθερία. Έλληνες, μεσ’ τα σκοτάδια, δείχνουν το  δρόμο: Ελευθερία». 
Η ένδοξη αυτή επέτειος φέρνει στο νου μας τα μεγάλα και συνταρακτικά γεγονότα της ασύγκριτης εκείνης Εποποιΐας. Με συγκίνηση και θαυμασμό αναπολούμε την ατελεύτητη σειρά προσώπων και πράξεων, που το καθένα και η κάθε μία είναι μνημείο για ό,τι ωραίο και υψηλό υπάρχει στην ανθρώπινη ζωή και φτάνει, για να διδάξει και να υψώσει, για πάντα, έναν Λαό.
Πόση δόξα και πόση θλίψη, πόσος ιδρώτας και πόσο αίμα, πόσα κλάματα και πόσοι στεναγμοί!
Έτσι, το ΟΧΙ στον Ιταλικό επιθετικό και επεκτατικό φασισμό και στη συνέχεια η ήττα των Ιταλών, αποτέλεσε την πρώτη συμμαχική νίκη κατά των δυνάμεων του Άξονα στην Ευρώπη που ολόκληρη σχεδόν είχε υποταγεί χωρίς σοβαρή αντίσταση στις μηχανοκίνητες μεραρχίες του Χίτλερ. Με την σθεναρή αντίσταση των Ελλήνων διαλύεται πλέον ο μύθος για το αήττητο των φασιστικών δυνάμεων και τονώνεται χάριν στις νίκες του Ελληνικού Στρατού, το ηθικό των αντιφασιστικών δυνάμεων και η διάθεση για αντίσταση και νίκη. Και για την ιστορική ακρίβεια και αλήθεια, πέραν πολιτικών και κομματικών σκοπιμοτήτων, τονίζω και υπογραμμίζω ότι τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου το ΟΧΙ των Ελλήνων ειπώθηκε δια του Πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά. Και το είπε ο Μεταξάς χωρίς κανέναν ενδοιασμό, αλλά με πλήρη επίγνωση και με τη συναίσθηση πως εκφράζει τα συναισθήματα και τους πόθους όλου του Ελληνικού Λαού. Ας λεχθεί, για τους ανιστόρητους, τους εθελοτυφλούντες και φανατικούς όλων των παρατάξεων, ότι ο Μεταξάς του 1936-1940, δεν είναι ο Μεταξάς του 1900-1916. Ο Μεταξάς από το 1917, έπαψε να είναι ο μιλιταριστής Γερμανόφιλος Μεταξάς, γιατί από την χρονιά εκείνη μυήθηκε στον τεκτονισμό από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και το δίδυμο Βασιλιάς Γεώργιος – Μεταξάς ανήκαν στην Αγγλικής επιρροής στοά. Γι’ αυτό και ο Γεώργιος τον επέλεξε ως Πρωθυπουργό και δικτάτορα.
Αυτή είναι η αλήθεια για όσους γνωρίζουν την αυθεντική – πραγματική η ιστορία της Ελλάδος, δεν κατέχονται από ιδεολογικά δόγματα και δεν υπηρετούν πολιτικές παρατάξεις και κόμματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: