Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΙΡΕΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΑΦΩΝΙΩΝ

Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Ελλάδα και το Ελληνικό Κοινοβούλιο, είναι μια κατάσταση αμείλικτου πολέμου. Όλοι εναντίον όλων. Θυμίζει Έλληνες και Τρώες. Κακία και μίσος. Διαχέονται από τους πάντες. Κυριαρχούν παντού. Δεν υπάρχει ένας, ο οποίος να συμφωνεί με έναν άλλον. Σε κάτι. Έστω ασήμαντο ή επουσιώδες. Ομηρικές συγκρούσεις. Σε σαιξπηρική εκδοχή του μίσους. Που οδηγεί σε τραγωδία. Κωνσταντινικοί και Βενιζελικοί, «Συντηρητικοί» και «Προοδευτικοί» Δεξιοί και Αριστεροί. Που οδήγησαν κάποτε τον ελληνικό λαό σε τραγικές καταστροφές.
Απουσιάζει κυρίως η αυτονομία, η ανεξάρτητη από τη διεφθαρμένη εκτελεστική εξουσία λειτουργία του Κοινοβουλίου.
Η συμπολίτευση, αποφασισμένη να προωθήσει τα φαυλοκρατικά και πελατειακά της συχνά νομοθετήματα, οδηγεί την αντιπολίτευση σε πείσμονα αρνητική στάση. Η κυβέρνηση ψηφίζει τα πάντα με την πλειοψηφία της, η αντιπολίτευση καταγγέλλει και απορρίπτει. Ούτε σύγκλιση, ούτε συναίνεση.
Αδιανόητη η ευνοϊκή υποδοχή και υιοθέτηση προτάσεων που καταθέτει η αντιπολίτευση. Παρωδία και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος. Σε περίπτωση μάλιστα ευρείας αυτοδυναμίας οι εργασίες της Βουλής αποτελούν απλή καταγραφή των αποφάσεων της εκτελεστικής εξουσίας.
Παντού και πάντοτε το κομματικό συμφέρον τοποθετείται πάνω από το συμφέρον της κοινωνίας και του έθνους.
Είναι φανερό ότι η αντιπροσωπευτική και κατ’ επίφασιν δημοκρατία και το κοινοβούλιο, όπως λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα, έχουν ολότελα χρεωκοπήσει. Οι αποφάσεις που αφορούν τον πολίτη και την κοινωνία λαμβάνονται ερήμην του λαού στα κάθε λογής άντρα πολιτικής διαπλοκής και ξένων επικυριάρχων.
Αυτά έρχονται στον νου του τηλεθεατή. Και του παρατηρητή της σημερινής Ελλάδας. Αυτή η εικόνα της ελλαδικής κοινωνίας. Μία δεύτερη σκέψη ακολουθεί αβίαστα. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως «κοινωνία» η τωρινή συμβίωση των κατοικούντων την χώρα που λέγεται Ελλάς; Ασφαλώς όχι.
Με αυτά τα κριτήρια μπορούμε να μιλάμε για ελληνική (ελλαδική) κοινωνία; Εδώ ισχύει το homo homini lupus. Λύκος ο ένας άνθρωπος για τον άλλον. Το διατύπωσε πρώτος ο Ρωμαίος κωμωδιογράφος Πλαύτος. Το επανέφεραν ως σοβαρή διαπίστωση ο Bacon και ο Hobbes. Για να βρει τη συνεπέστερη εφαρμογή του στη χώρα μας του 21ου αιώνα. Αλληλοτρωγόμαστε. Λείπει η κοινή αποδοχή κάποιων αρχών. Το άλας εμωράνθη. Η πνευματική ηγεσία του τόπου, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές με το όργανό τους, την ΠΟΣΔΕΠ περιφρονούν ανοιχτά Σύνταγμα και νόμους. Κοινοβουλευτικά κόμματα κηρύσσουν ανυπακοή στους νόμους, που ψηφίζονται από το κοινοβούλιο. Και τελικά δεν τηρούνται από κανέναν. Καμία κοινωνική ρύθμιση. Για να επαληθευθεί το ρηθέν υπό Αριστίππου φιλοσόφου μαθητή του Πρωταγόρα και του Σωκράτη: «Εάν πάντες οι νόμοι αναιρεθώσιν, ομοίως βιώσαμεν».

   

Δεν υπάρχουν σχόλια: