Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΟΥ

Θα επαναλάβω για τελευταία φορά ότι ποτέ δεν με απέλειπαν το θάρρος και η πίστη να εκφράζω τη γνώμη μου ελεύθερα, χωρίς μισόλογα που αποσκοπούν στην απόκρυψη της αλήθειας ή να αποφεύγω να δημοσιοποιήσω τις πραγματικές μου προθέσεις, τις ιδέες και γενικά τα πραγματικά μου συναισθήματα, ανεξαρτήτως κοινωνικού, οικονομικού και πολιτικού κόστους καθώς και των αρνητικών συναισθημάτων σε μερικούς από τους χιλιάδες φανατικούς αναγνώστες και αναγνώστριές μου.
Έτσι και τώρα, παίρνω θέσεις και διατυπώνω ευθαρσώς την γνώμη μου, σε θέματα που σχετίζονται με το Έθνος, την Ελλάδα, την Δημοκρατία, τους θεσμούς, την Ορθοδοξία, την πολιτική, την κοινωνία και επί παντός επιστητού.




Δ Ε Κ Α Λ Ο Γ Ο Σ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ, ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΟΥ

Στους οπαδούς και ψηφοφόρους όλων των κομμάτων συνιστώ όπως στις εκάστοτε Βουλευτικές, Περιφερειακές και άλλες εκλογές, να επιλέγουν και να ψηφίζουν τους υποψηφίους επί τη βάσει των παρακάτω ουσιαστικών κριτηρίων, συνοπτικά αναφερομένων.
α) το ήθος
β) την εντιμότητα
γ) την ικανότητα
δ) την ακεραιότητα
ε) τον πατριωτισμό
στ) την αφιλοχρηματία
ζ) την κοινωνική και πολιτική καταξίωση
η) ευαισθησία, ενδιαφέρον και θέσεις των στα εθνικά μας θέματα
θ) ευρύτητα σκέψης και όχι ιδεολογικές, πολιτικές και κοινωνικές εμμονές
ι) όχι τυφλή προσήλωση σε ιδέες, κόμματα και πρόσωπα, που οδηγούν σε ακρότητες

                                                                    




Η ΚΑΚΟΔΑΙΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΑΣ

Να μη ξεχνάμε ποτέ, πως το σπουδαιότερο και πλέον επικίνδυνο παράδειγμα διάβρωσης και εκτροπής από την παράδοση, είναι η αναρχία. Και είναι το σπουδαιότερο, γιατί διδάσκει την ανυπακοή και την απείθεια σε μικρά παιδιά, σε ηλικίες που ρέπουν εκ φύσεως προς την επανάσταση; Τι τα διδάσκει; Ότι το πιο σημαντικό είναι να απαιτούμε τις μεγαλύτερες άμεσες απολαβές με την λιγότερη προσπάθεια, δια της βίας, ακόμη και με την καταστροφή της περιουσίας του κράτους, έστω και αν αυτό σημαίνει την σταθερή απαξίωση των τίτλων σπουδών αλλά, κυρίως, την υποβάθμιση της εκπαιδεύσεως σε τριτοκοσμικά επίπεδα.  

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ

Η Μεταπολίτευση, ιδιαίτερα μετά το 1981, έθεσε τέσσερις ωρολογιακές βόμβες στα θεμέλια της ελληνικής Πολιτείας.
Η πρώτη, η Δικαιοσύνη παρά τα καιρούς νέα μέτρα νοσεί βαρύτατα, βραδυπορεί και δυσλειτουργεί μονίμως. Οι πολίτες που αναγκάζονται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη συχνά απογοητεύονται. Αψευδής δείκτης ύπαρξης λειτουργίας του κράτους δικαίου είναι ορθή και δικαία απονομή της Δικαιοσύνης. Αν αυτή δεν λειτουργεί προσηκόντως οι πολίται απογοητεύονται, δεν αισθάνονται ασφαλείς, η δημόσια τάξη είναι ανοχύρωτη και η οικονομία της χώρας είναι αναιμική. Αναμφισβήτητα υπάρχουν πολλοί δικασταί μοχθούντες και ακέραιοι, υπάρχουν όμως και ανεπαρκείς, οι οποίοι κηλιδώνουν τον θεσμό και την λειτουργία της Δικαιοσύνης και γι’ αυτό πρέπει να αποβληθούν[1]  
Η δεύτερη, η Οικονομία, εξερράγη το 2004. Η υπέρμετρη αύξηση του δημοσίου τομέα και οι ποικίλες παροχές επιδείνωσαν το δημόσιο χρέος και συρρίκνωσαν την ανταγωνιστικότητα του ιδιωτικού τομέα. Η οικονομική έκρηξη ήταν αναπόφευκτη.
Η τρίτη, η Διοίκηση, αφορά την λειτουργία του Κράτους. Η κατάργηση της ιεραρχίας, η εισβολή των κομματικών μηχανισμών και η κατάλυση της αξιοκρατίας διέβρωσαν τις κρατικές υπηρεσίες. Ο κρατικός μηχανισμός, αντί να προστατεύει το δημόσιο, διαμόρφωσε ίδια συμφέροντα τα οποία υπερασπίζεται σθεναρά. Έχει ουσιαστικά αυτονομηθεί. Όχι μόνον δεν συνέδραμε την Πολιτεία για την διαχείριση της κρίσης, όχι μόνον απεδείχθη πλήρως αναποτελεσματικός, αλλά και αντιστάθηκε στις μεταρρυθμίσεις, συχνά με ανυπακοή. Ελλείψει αποτελεσματικού και νομιμόφρονος διοικητικού μηχανισμού, οι προσπάθειες, έσωθεν και έξωθεν, να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την οικονομική έκρηξη ήταν καταδικασμένες.
Η τέταρτη ωρολογιακή βόμβα είναι η Παιδεία. Υπό την επίδραση αμερικανικών εκπαιδευτικών συρμών και με την υποστήριξη της ψευτοαριστερής ιδεολογίας και όχι της γνήσιας ιδεολογίας του Γληνού, Σωτηρίου, Παπαμαύρου και όλων των επιφανών παιδαγωγών της Αριστεράς, του εκπαιδευτικού συνδικαλισμού και, συχνά, του γονικού νεοπλουτισμού, το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έχασε ένα σημαντικό κεφάλαιο από την αποτελεσματικότητά του. Η εκπαίδευση εστίασε στην επαγγελματική ένταξη και, κατά συνέπεια, σε ό,τι θεωρείται ότι την προάγει. Καλλιέργησε κατά το δοκούν τις θετικές επιστήμες, αλλά αγνόησε την ανθρωπιστική διάσταση. Η ιστορία, η γεωγραφία, η τέχνη, η καλλιέπεια και ο τελετουργικός λόγος παραμελήθηκαν ή διαστρεβλώθηκαν. Η γλωσσική διδασκαλία υποβίβασε την ελληνική σε «χρηστική γλώσσα», με ισότιμο εταίρο την αγγλική – εξ ου και η «τολμηρή» ιδέα της τότε Επιτρόπου και μετέπειτα Υπουργού Παιδείας να αναχθεί και η αγγλική σε επίσημη γλώσσα του Έθνους. Το εκπαιδευτικό σύστημα απαξίωσε την παράδοση, γλωσσική και όχι μόνον. Απέτυχε πλήρως να διαπλάσει μελλοντικούς πολίτες οι οποίοι να συμβάλουν παραγωγικά και ανανεωτικά στον βίο και την πολιτεία της Ελλάδος.
Τουλάχιστον δύο γενεές έχουν διαπαιδαγωγηθεί ελλειμματικά, χωρίς προετοιμασία για τον ρόλο του υπεύθυνου πολίτη. Η πολιτική και κοινωνική σκέψη των περισσοτέρων νέων Ελλήνων πάσχει από βαθύτατα κενά σε ιστορική, φιλοσοφική και πολιτισμική παιδεία.
Οι ενδείξεις είναι ανησυχητικές. Η επιτυχία της Χρυσής Αυγής μιας ακραίας φιλοναζιστικής οργάνωσης στους νέους, δείχνει ότι απουσιάζει το πολιτικό έρμα το οποίο μόνο η στερεή γενική παιδεία μπορεί να προσφέρει.
Η ωρολογιακή βόμβα της Παιδείας κινδυνεύει να εκραγεί, την στιγμή που η ελληνική πολιτική, κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική κρίση κορυφώθηκε.
Καιροφυλακτεί, όμως, η έκρηξη του λαϊκού παραλογισμού, με κύρια εστία την σύγχυση των νέων, την οποία εκμεταλλεύονται ανεύθυνες πολιτικές δυνάμεις. Ο παράγων αυτός κινδυνεύει να προκαλέσει ιστορικές οπισθοδρομήσεις, την μορφή και την έκταση των οποίων ουδείς μπορεί να προβλέψει.



[1] Βλέπετε: Πάνου Κρίκη: ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΕΝΑΣ ΘΕΣΜΟΣ ΜΕ ΣΑΘΡΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΟΣ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ 2011.  

ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Μετά από τα αλλεπάλληλα οικονομικά, κοινωνικά και άλλα πολλά ισχυρά πλήγματα που δέχτηκε ο Νομός της Καστοριάς, όπως για παράδειγμα το χάσιμο της Αρχιτεκτονικής Σχολής, η μη προγραμματισμένη ανέγερση του Αστυνομικού κτιρίου, η υποβάθμιση των Τ.Ε.Ι., η μεταφορά της 73ης Ταξιαρχίας στην Κοζάνη, η ανεργία, τα διάφορα χαράτσια, η εξαθλίωση στην οποία περιήλθε ένα πολύ μεγάλο τμήμα του λαού του Νομού κ.λ.π., ήρθε νομίζω η ώρα της αφύπνισης των Καστοριανών από την αδράνεια και την κινητική ικανότητα και της ανάληψης πρωτοβουλιών από τους πολίτες. Πρέπει και επιβάλλεται, είναι υποχρέωση, οι πολίτες της Καστοριάς να ενεργοποιηθούν, να έχουν άμεση συμμετοχή στα κοινά, να είναι σώφρονες και μαχητικοί, ώστε να αλλάξει ο τόπος από το σημερινό πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και πνευματικό τέλμα προς μια καλύτερη κατάσταση.
Αυτό θα πραγματοποιηθεί, μόνον εάν οι πολίτες της Καστοριάς συνταχθούν με εκείνους τους ενεργούς πολίτες που επί δεκαετίες αποδείξαμε αναμφισβήτητα και έμπρακτα ότι δεν τους ενδιαφέρει η καρέκλα, η ιδιοτέλεια, οι αντιμισθίες, οι έμμισθες θέσεις, αλλά πρωτίστως και μόνον το εθνικό συμφέρον, ότι εξυπηρετεί τον Νομό της Καστοριάς και τους πολίτες του και ότι ωθεί στην εξέλιξη, στην ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία.

Είμαστε ο μοναδικός Νομός της Ελλάδος που οι κάτοικοί του αδιαφορούν για τα δρώμενα και τεκταινόμενα. Καιρός είναι να εξαλειφθεί αυτό το νοσηρό και ασυνήθιστο πολιτικό, κοινωνικό και πνευματικό φαινόμενο και οι πολίτες να συνταχθούν μαζί μας προκειμένου να ανατραπεί ριζικά ένα φαύλο, διεφθαρμένο, πελατειακό, διαπλεκόμενο και μονολιθικό κατεστημένο, που μας οδήγησε στο σημερινό κατάντημα και τα αδιέξοδα. Καιρός είναι να αποκτήσουμε συλλογική συνείδηση, να ενεργοποιηθούμε και να μιμηθούμε τους κατοίκους άλλων Νομών της χώρας, ώστε να αναμορφώσουμε εκ θεμελίων τον Νομό της Καστοριάς, με ριζικές αλλαγές, νέους τρόπους σκέψης και ζωής πάντα προς το συμφέρον και το καλύτερο όλων των κατοίκων του.

Ε Θ Ν Ι Κ Α Θ Ε Μ Α Τ Α - «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ» - ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΦΟΠΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΠΑΝΟ ΚΡΙΚΗ

Στους κατά καιρούς προβαλλόμενους εμφαντικά ανιστόρητους και ανυπόστατους ισχυρισμούς των εκάστοτε αξιωματούχων των Σκοπίων, προβάλλω προς απόκρουση τα παρακάτω πειστικά και καταλυτικά επιχειρήματα, τεκμηριωμένα απόλυτα ιστορικά, εθνολογικά και όχι μόνον. 
Η ύπαρξη μειονότητας σε μια χώρα προϋποθέτει ύπαρξη αντίστοιχου έθνους. Μακεδονικό έθνος όμως δεν υπήρξε ούτε υπάρχει. Οι Μακεδόνες ήταν και είναι Έλληνες, διότι είχαν τα ίδια ιερά, την ίδια γλώσσα, την ελληνική, με τους άλλους Έλληνες και τους ίδιους θεούς, με κατοικία στο Μακεδονικό όρος Όλυμπος. Το γεγονός αυτό και μόνο, δεν επιτρέπει αμφισβήτηση της ταυτότητας των Μακεδόνων ως Ελλήνων, διότι για κάθε λογικό άνθρωπο και γνώστη της ιστορίας, δεν είναι νοητό οι Έλληνες να είχαν τοποθετήσει τους θεούς τους, σε χώρο μη ελληνικό. Οι Μακεδόνες ελάμβαναν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες, που συμμετείχαν μόνο Έλληνες, αλλά και στις Αμφικτυονίες.
Προσωπικότητες όπως οι Στετίνιους, Μιττεράν, Σούλτσμπεργκερ, Πάπας Ιωάννης Παύλος, Κίσσινγκερ και Χέλμουτ Σμίτ, που επισκέφτηκαν τη Μακεδονία ή γνωρίζουν Ιστορία, ανατρέπουν τους ανυπόστατους ισχυρισμούς των Σκοπιανών, για ύπαρξη Μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα.
Επίσης ο πρώτος πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκλιγκόρωφ, σε βιβλίο του που κυκλοφόρησε προ ολίγων ετών με τίτλο «Αναμνήσεις», αναφέρει ότι δεν διεκδικούμε τον Μέγα Αλέξανδρο, διότι εμείς είμαστε Σλάβοι, που ήρθαμε τον 6ο και 7ο αιώνα.
Τρεις μεγάλες θρησκείες, Χριστιανισμός, Ιουδαϊσμός και Ισλαμισμός επιβεβαιώνουν την ταυτότητα των Μακεδόνων ως Ελλήνων.
Πλην των ανωτέρω, η Κ.Τ.Ε. (Κοινωνία των Εθνών) που την διαδέχθηκε ο ΟΗΕ το 1922 επέβλεψε την ανταλλαγή πληθυσμών από την Μακεδονία. Ο τότε εκπρόσωπος της Κ.Τ.Ε., Αμερικανός Μόργκενταου, που επέβλεψε την ανταλλαγή Τούρκων και Βουλγάρων από την Μακεδονία, με Έλληνες της Μικράς Ασίας και Έλληνες από την Βουλγαρία, έγραψε στο βιβλίο του «I was sent to Athens», ότι: «Με την αναχώρηση Τούρκων και Βουλγάρων από τη Μακεδονία και την έλευση Ελλήνων, η Μακεδονία έμεινε αμιγώς ελληνική περιοχή».
Την δήθεν ύπαρξη Μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, στηρίζει και η κυρία Μακ Ντούγκαλ εμπειρογνώμων του Ο.Η.Ε., ενισχύοντας το επιχείρημα των Σκοπιανών, κατά το οποίο, τις δεκαετίες του 1920 και 1930 οι ελληνικές κυβερνήσεις αντικατέστησαν τα ονόματα των πόλεων, ποταμών, ορέων με ελληνικά. Ανεξαρτήτως όμως της ιστορίας, την οποία αγνοεί η κυρία Μακ Ντούγκαλ, ο Αμερικανός Μόργκενταου, όπως ήδη σημειώθηκε, επιβεβαιώνει στο προαναφερόμενο βιβλίο του, ότι οι Βούλγαροι και οι Τούρκοι αντηλλάγησαν με Έλληνες και ήταν φυσικό επόμενο, οι ελληνικές κυβερνήσεις να επαναφέρουν τα παλαιότερα ελληνικά ονόματα των περιοχών αυτών. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι οι Σκοπιανοί ονομάζουν τη Θεσσαλονίκη «Σολούν», η οποία από το 317 π.Χ. μέχρι σήμερα λέγεται Θεσσαλονίκη.
Η κυρία Μακ Ντούγκαλ ας αναζητήσει την Καινή Διαθήκη και ας μελετήσει τις Πράξεις των Αποστόλων (ΙΣΤ,9,10), όπου θα διαπιστώσει ότι ο Απόστολος Παύλος ήρθε στην Μακεδονία το 50 μ.Χ. και επισκέφθηκε τις πόλεις Φίλιπποι, Θεσσαλονίκη, Βέροια, που είχαν αιώνες πριν και διατηρούν μέχρι σήμερα τα ίδια Ελληνικά ονόματα.
Ο Απόστολος Παύλος (ΙΖ4.12) στη Θεσσαλονίκη και Βέροια συνάντησε Ελληνίδες και Έλληνες που επίστευσαν. Μίλησε και έγραψε τις επιστολές του προς Θεσσαλονικείς και Φιλιππησίους στην Ελληνική.
Η κυρία Μακ Ντούγκαλ αναφέρεται και σε ύπαρξη τουρκικής μειονότητας, αλλά αποσιωπά το ότι η Συνθήκη της Λωζάννης, που έγινε το 1923, έχει δύο όρους, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν ως ουσιώδεις:
·                Τον θρησκευτικό και όχι τον εθνικό χαρακτήρα των μειονοτήτων. Συνεπώς με την Συνθήκη της Λωζάννης, αναγνωρίζεται μουσουλμανική μειονότητα και όχι τουρκική, όπως κακώς αναφέρει η κυρία Μακ Ντούγκαλ.
·                Την ισοτιμία των μειονοτήτων. Αυτή την ισοτιμία ανέτρεψε η Τουρκία με το πογκρόμ του 1955, που εξανάγκασε τους Έλληνες της Κωνσταντινουπόλεως να εγκαταλείψουν τις εκεί εστίες και περιουσίες τους.

Η κυρία Μακ Ντούγκαλ ας ζητήσει να ιδεί την πρόσφατη κινηματογραφική ταινία Τούρκου παραγωγού, που παρουσιάζει τα πραγματικά γεγονότα του 1955. Ο κατάπληκτος τουρκικός λαός και ο τουρκικός Τύπος, που τώρα μαθαίνουν την πραγματικότητα, θεωρούν την ταινία ως συγγνώμη προς τον ελληνισμό. Η Ελλάδα σεβάστηκε τη μουσουλμανική μειονότητα και δεν προέβη τότε σε αντίποινα. 

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ


20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014
Αύριο 21/11/2014 τελείται ο επίσημος εορτασμός της «ΗΜΕΡΑΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ» της Ελλάδος, σκοπός των οποίων είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας από οποιαδήποτε απειλή, καθώς και η προάσπιση του Δημοκρατικού μας Πολιτεύματος. Με την ευκαιρία αυτή αναδημοσιεύω ένα άρθρο μου, που δημοσιεύτηκε στην τοπική εφημερίδα «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», προκειμένου ο αναγνώστης να συνάγει τα σωστά συμπεράσματά του.

21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Το περασμένο Σάββατο 21/9 τιμήθηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας μας με τις καθιερωμένες πανηγυρικές εκδηλώσεις, όπως γενικό Σημαιοστολισμό Δημοσίων, Δημοτικών και Ιδιωτικών Καταστημάτων, φωταγώγηση κ.α.
Στις 10.00΄ π.μ. ώρα τελέστηκε η Επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό της Καστοριάς.
Τον πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε ο Υποστράτηγος ε.α. κ. Ηλίας Τζωρτζόπουλος.

ΦΑΡΜΑΚΕΡΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς που κατάρτισε το πρόγραμμα  του Εορτασμού κατά τον συνήθη τρόπο απέστειλε προσωπικές προσκλήσεις στις Αρχές, Συλλόγους και Σωματεία και όπου αλλού θεωρείται αναγκαίο.
Παρά ταύτα, η απουσία των επισήμων ήταν εντυπωσιακή και προκάλεσε αφ’ ενός ποικίλα επικριτικά σχόλια και αφ’ ετέρου συναισθήματα πικρίας στους Αξιωματικούς κα Υπαξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων της 73ης Ταξιαρχίας. Εκτός του εκπροσώπου του Νομάρχη, παρέστη ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Γιάννης Τσαμίσης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Αγνή Τζήλα, Ανδρονίκη Διαμαντίδου και Αναστασία Αλβανού, αντιπροσωπεία Απογόνων Μακεδονομάχων, ο υποφαινόμενος και ελάχιστοι πολίτες.
Δεν θα ήθελα να σχολιάσω το φαινόμενο της απουσίας από Εθνικές – Πατριωτικές επίσημες πανηγυρικές εκδηλώσεις των επισήμων, των προσώπων που σχετίζονται με το κράτος, τους αξιωματούχους και όλους τους εκπροσώπους κρατικών φορέων, οργανισμών τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.λπ. Απλά θα επαναλάβω τη ρήση μιας πνευματικής προσωπικότητας με Παγκόσμιο κύρος, του Σαμουέλ Τζόνσον:                «Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο τω απατεώνων».
Με την ευκαιρία θα ήθελα να συγχαρώ τον φίλο κ. Ηλία Τζωρτζόπουλο Υποστράτηγο ε.α., για τον πανηγυρικό της ημέρας, έναν λόγο πλήρη, μεστό Πατριωτικής και Εθνικής Έξαρσης, χωρίς ακρότητες, μέσα στα πλαίσια της Εθνικής Ενότητας και Ομοψυχίας.


Η ΔΟΞΑ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Η Αίγλη, ο θαυμασμός και η εκτίμηση που απολαμβάνει η καθολική μας Εθνική Αντίσταση, η ξεχωριστή λαμπρότητά της, η Εθνική προσφορά της στον αγώνα ενάντια σε τρείς κατακτητές, Ιταλούς, Γερμανούς και Βουλγάρους οι θυσίες των συμμετεχόντων σ’ αυτήν, τα χιλιάδες θύματά της, η επίσημη Διεθνής αναγνώριση, καθώς και η αναγνώρισή της από το Ελληνικό κράτος (Νόμος 1863/1989) δεν σκιάζεται και δεν αμαυρώνεται με τίποτα, ιδιαίτερα από τους απόντες και τους συνεργάτες των τριών ως άνω κατακτητών.
Παρά τα οποιαδήποτε λάθη, τις πράξεις βίας και τις προβοκατόρικες πράξεις και ενέργειες των Άγγλων και των ντόπιων Κουΐσλινγκ (πολιτικών συνεργατών των κατακτητών), η Δόξα και το Μεγαλείο της Εθνικής μας Αντίστασης, τα λαμπρά κατορθώματά της και η μεγάλη της προσφορά στο Ελληνικό Έθνος και στην συνολική προσπάθεια των Συμμαχικών Δυνάμεων για την νίκη, θα αποτελούν τις χρυσές σελίδες της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας.


ΠΑΝΟΣ ΚΡΙΚΗΣ

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ --ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Ε.Α.Μ. – Ε.Λ.Α.Σ.

Πολλές προσωπικότητες οι οποίες βρέθηκαν σε καίριες θέσεις κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ύμνησαν την Εθνική Αντίσταση των Ελλήνων κατά των επιδρομέων. Αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί, αρχιστράτηγοι πολεμικών μετώπων κλπ. έπλεξαν ύμνους. Πολυσέλιδο βιβλίο θα ήταν δυνατό να εκδοθεί μόνο με τους ύμνους αυτούς.
Εδώ θα παραθέσω ελάχιστα αποσπάσματα από μηνύματα, δηλώσεις και γραπτά των αρχηγών των δυτικών δυνάμεων και άλλων παραγόντων.

Το μήνυμα του Αρχιστρατήγου ΑΪΖΕΝΧΑΟΥΕΡ προς τον Ελληνικόν Λαόν στις 3.1.1944.
«… Κάθε Έλλην που συνεχίζει τον αγώνα κατά των κατακτητών είναι αντάξιος των παραδόσεων που μας εκληροδότησεν ο πολιτισμός των προγόνων του… Ο Ελληνικός λαός επληροφορήθη με αποτροπιασμόν ότι η Κυβέρνησις των Κουΐσλιγκ Ράλλη σχηματίζει «Τάγματα Ασφαλείας» κατά το υπόδειγμα των ταγμάτων εφόδου του Χιτλεροφασισμού, σκοπός των οποίων είναι να βοηθήσουν τον κατακτητή στην κατάπνυξιν της Ελληνικής Αντιστάσεως.
Τα μισθοφόρα αυτά όργανα στης Γκεστάπο είναι ανάξια να φέρουν το όνομα του Έλληνος…»
v
Από το μήνυμα του
ΟΥΪΛΣΩΝ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ:
«Αρχιστράτηγος της Μ. Ανατολής έλαβον υπό σημείωσιν μεθ’ ικανοποιήσεως ότι το Ε.Α.Μ., αγωνίζεται δια τας αρχάς της ελευθερίας ως ορίζει ο Χάρτης Ατλαντικού και είναι εν γνώσει λαμπρών κατορθωμάτων μαχητικής αντιστάσεως του Ε.ΛΑ.Σ. εναντίον εισβολέως. Αρχιστράτηγος Μ. Ανατολής παρακολουθεί Ελλάδα με μέγιστην προσοχήν και θεωρεί Έλληνας αντάρτας ως μέρος Δυνάμεων υπό διαταγάς του…».

v
Από την εκπομπήν του Ραδιοσταθμού Νέας Υόρκης 15.10.43.
«Το Ε.Α.Μ. είναι η μόνη οργάνωσις που αντιστέκεται ηρωϊκά στον κατακτητή… Είναι το παρόν και το μέλλον του Έθνους».

v
Ραδιοσταθμός Ν. Υόρκης 15.10.43:
            «Το Ε.Α.Μ. ο υπ΄ αυτού δημιουργηθείς Ε.Λ.Α.Σ. υπεχρέωσαν τους Γερμανούς να εγκαταλείψουν τα σχέδιά των περί πολιτικής επιστρατεύσεως…».
v
Ο κ. ΚΟΜΝΗΝΟΣ ΠΥΡΟΜΑΓΛΟΥ, υπαρχηγός του Ε.Δ.Ε.Σ., στο βιβλίο του «Εθνική Αντίστασις» γράφει:
            «Ουδεμία άλλη οργάνωσις έδωσεν εν αναλογία τόσα θύματα δια την Εθνικήν Αντίστασιν όσα έδωκεν το Ε.Α.Μ.- Ε.Λ.Α.Σ.».
            «…Η παρουσία του Ε.Λ.Α.Σ. απησχόλησεν τον εχθρόν και τμήματά του τον επολέμησαν παντού, χωρίς διακοπήν και με αδιάπτωτον ενθουσιαμόν, χωρίς να υπολογίζουν στερήσεις, γύμνιαν και κακουχίας…». «Ο Ε.Λ.Α.Σ. έφερεν εις δύσκολον θέσιν τον κατακτητήν…».

v
Ο αρχηγός της Ε.Ρ.Ε.  Παν. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, εις την ομιλίαν του εις την Τρίπολιν, εις την πλατείαν Κολοκοτρώνη την 1.10.1944  είπε τα εξής:
            «…Καταρώμαι τόσον εγώ, όσον και η Κυβέρνησις του Εξωτερικού κάθε έναν ο οποίος προσέφερε τας δυνάμεις του εις τας χιτλερικάς ομάδας αι οποίαι τόσας καταστροφάς επεσώρρευσαν εις τον δύστυχον τούτον τόπον. Αι Οργανώσεις Αντιστάσεως και η πολυπληθεστέρα τούτων ο Ε.Λ.Α.Σ. απετέλεσαν τους απηνείς τιμωρούς τόσον των κατακτητών όσον και των συνεργατών των… δι’ αυτό, όταν ησυχάσουμε, η πρώτη φροντίς θα είναι η αναστήλωσις των ερειπίων και η δι’ ηθικών αμοιβών αναγνώρισις των θυσιών και του αγώνος του απελευθερωτικού τούτου στρατού…ο οποίος αναμφισβητήτως θα αποτελέσει τον πυρήνα του ιδρυθησομένου Ελληνικού Στρατού…».
v
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, τον Απρίλιον του 1943, στο Κάϊρο, εδήλωνε:
            «Θεωρούμεν αξίους εθνικής ευγνωμοσύνης όλους τους αγωνιστάς της ελευθερίας, και το μέγα πλήθος των ανοργανώτων και ανωνύμων ηρώων και μαρτύρων και τας εθνικάς μας οργανώσεις Ε.Α.Μ., Ε.Λ.Α.Σ., Ε.Δ.Ε.Σ., καθώς και όλας τας άλλας».
v
Ως Πρόεδρος του Συνεδρίου του Λιβάνου, τον Μάϊο 1944, εδήλωνε:
            «...Υπήρξατε άξιοι της Ελλάδος… ».
v
Στην απελευθέρωση 18 Οκτωβρίου 1944:
            «…Θα αποδοθούν αι δίκαιαι τιμαί εις τους γενναίους αγωνιστάς των ανταρτικών δυνάμεων…».
v
Και την 3 Δεκεμβρίου 1944 :
            «…Επαλαίσατε κατά την περίοδον της Εθνικής Αντιστάσεως εναντίον των κατακτητών και προσθέσατε ενδόξους τίτλους εις την ιστορίαν των εθνικών μας αγώνων… κατά το στάδιον της δουλείας, η φωνή της οργανώσεως, ήτο συγχρόνως και φωνή της Πατρίδος και οφείλατε να υπακούατε».


ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΣΕΛΙΔΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΚΡΙΚΗ - ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΜΕ; ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑΜΕ;

Αν η ιστορική μνήμη αποτελεί τον ασφαλή οδηγό για το παρόν και το μέλλον του Έθνους, η Εθνική μας Αντίσταση είναι η ιερά κιβωτός της νεώτερης Ελλάδος, μέσα στην οποία το Έθνος αναβαπτίζεται στο πνεύμα της Ελευθερίας, της αρετής, της προόδου, της Εθνικής αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας. Η Εθνική μας Αντίσταση είναι τα όσια και τα ιερά του Έθνους, είναι ο χώρος της λαϊκής ευψυχίας και των ηρωϊκών πράξεων. Διωγμένη, ματωμένη, κλεισμένη στα στρατόπεδα – κολαστήρια και τις φυλακές, διασυρμένη, υποβαθμισμένη, με το δοσιλογισμό να ασελγεί σε βάρος της επί 35 χρόνια, διατηρήθηκε σαν ασπίδα κάτω από τη στάχτη. Και σήμερα προβάλλει με όλη τη λαμπρότητα και ακτινοβολία της και σφυρηλατεί τις συνειδήσεις των νέων μας με το φωτοβόλο και ηρωϊκό πνεύμα της.
Η Ελληνική Καθολική Εθνική Αντίσταση ήταν μία από τις μαζικότερες και ηρωϊκότερες στην εποχή της. Ήταν η φωτεινότερη σελίδα της ιστορίας μας μετά το ’21.
Αυτό είναι το τελικό πόρισμα της Ιστορίας και αυτό θα διδάσκεται στα σχολεία μας. και το ’21 είχεν αμφισβητηθεί και συκοφαντηθεί. Πέρασαν πολλά χρόνια ώσπου να θεσπισθεί ως εθνική γιορτή μας η 25η Μαρτίου και ως Εθνικός μας ύμνος ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού. Για την αναγνώριση της Εθνικής μας Αντίστασης, χρειάστηκαν σαράντα περίπου χρόνια. Ο δοσιλογισμός, σε αγαστή συνεργασία με τους απόντες από την εποποΐα της Αντίστασης την αμφισβητούσε επί χρόνια.
Με τον Νόμο όμως 1863/1989 και η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε ως ημέρα έμπρακτης απόδοσης της οφειλόμενης από το Έθνος τιμής στους πολεμιστάς, τους νεκρούς και τα θύματα του Ιερού Εθνικού Αγώνα, ετήσιος Πανελλαδικός εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης, η Επέτειος της Μάχης του Γοργοποτάμου. (άρθρο 10 του Νόμου 1863/1989).


Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΚΡΙΚΗ ΣΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 1863/1989 «ΠΕΡΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ»

Σε αλλεπάλληλες συσκέψεις και συναντήσεις που είχα στην Αθήνα προ της ψήφισης του πιο πάνω νόμου μεταξύ των συναγωνιστών Ευάγγελου Μαχαίρα, Γιάννη Βούλτεψη, Γιάννη Θεοδωράκη και «Καπετάν Νικηφόρου» (Δημήτριος Δημητρίου Συνταγματάρχης του Ελληνικού Στρατού), κατά τις οποίες έγινε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ μας για την επεξεργασία του κειμένου, η γνώμη μου ήταν βαρύνουσα: Διότι ζώντας προσωπικά την κατάσταση της κατοχής και του εμφυλίου, σε μια  περιοχή που δοκιμάστηκε και υπέστη σκληρές κακουχίες και που εξελίχθηκαν τα δραματικά γεγονότα υπήρξα με τις σαφείς, επαρκείς, σωστές και αντικειμενικές πληροφορίες, στο μέγιστο βαθμό διαφωτιστικός και πειστικός.
Εξ ού και ο λόγος που στις εκλογές του 1990 στήριξα ανεπιφύλακτα τη Νέα Δημοκρατία. Είχα ηθική υποχρέωση έναντι εκείνων, που αιρόμενοι υπεράνω κόμματος και προσωπικών κομματικών θέσεων, είχαν την ευψυχίαν, το θάρρος και την πολιτική εντιμότητα να ψηφίσουν τον Νόμο 1863/18-9-1989 «περί Άρσεως των συνεπειών του Εμφυλίου Πολέμου 1944-1949», που έθεσε τέρμα στα κατάλοιπα του εμφυλίου και παρέδωσε στη λήθη το κακό και διχαστικό παρελθόν.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Το ως άνω κείμενο πήρε μεγάλη δημοσιότητα και έγινε ευρύτατα γνωστό στο ευρύ κοινό και κανείς δεν το αμφισβήτησε, δημοσιεύτηκε στο βιβλίο μου «Ο ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΩΝ – ΤΟ ΕΑΜ 1941-1944»

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΠΟΥ ΕΚΦΩΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΚΡΙΚΗ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΝ 24η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007 - 25η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

 «Εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης και Ανέγερση Μνημείου»
1. Για την έμπρακτη απόδοση της οφειλομένης από το Έθνος τιμής στους πολεμιστές, τους αγωνιστές, και τα θύματα του Ιερού Εθνικού Αγώνα, καθιερώνεται ετήσιος Πανελλαδικός Εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης, η Επέτειος του Γοργοποτάμου.
2. Στον ίδιο χώρο αναγείρεται μνημείο της Καθολικής Αντίστασης ανάλογο και αντάξιο των αγώνων και θυσιών του Λαού μας, σύμβολο της ομοψυχίας του Έθνους στον Αγώνα κατά του φασισμού και της κατοχής, σύμβολο του πνεύματος της Ελευθερίας και της Ανεξαρτησίας
Έτσι τίμησε την Εθνική Αντίσταση και τους Αγωνιστές της η Ελληνική πολιτεία, έτσι, εξέφρασε τον σεβασμό για το μεγαλείο και τις θυσίες των δεκάδων χιλιάδων Αγωνιστών της.
Εκτός της γενικής αναφοράς περί ανταπόδοσης τιμών, το κράτος μερίμνησε και για την προσωπική ηθική αποκατάσταση 1.300 περίπου μονίμων Αξιωματικών του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, των χιλιάδων Δημοσίων υπαλλήλων, των Μητροπολιτών και Ιερέων που πήραν μέρος στην Εθνική Αντίσταση, εξομοιώνοντάς τους με το ισχύον κοινό καθεστώς.
Ειδικότερα, οι Καστοριανοί όλου του Νομού που πήραν μέρος στη μεγαλειώδη ΕΑΜΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ είναι χιλιάδες, κατά γενικό κανόνα, το πιο εκλεκτό, το πιο προηγμένο πολιτιστικά και οικονομικά, το πιο καλλιεργημένο πνευματικά, το πιο σφριγηλό, γεμάτο πίστη και φλόγα για δράση και το πιο δυναμικό, το καλύτερο κοινωνικά, οικονομικά και πνευματικά τμήμα του λαού της, η αφρόκρεμα του πνεύματος, της Επιστήμης, της εργατικής τάξης, της των φοιτητών και της μαθητιώσης και εργαζόμενης νεολαίας1.
Και στην Καστοριά, σ’ αυτό το προπύργιο του Αντιεαμισμού μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, λόγω κατατρεγμού εκατοντάδων Αγωνιστών της, ο Δήμος Καστοριάς, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την οποία πήραν δημοτικοί σύμβουλοι προσκείμενοι στην Ακροδεξιά, στη Δεξιά, στο ΠαΣοΚ και στο Συνασπισμό2, τίμησε την Εθνική ΕΑΜική Αντίσταση των Καστοριανών, ανεγείροντας προς τιμήν της στην πλατεία Ολυμπιακής Φλόγας μνημείο με τις λέξεις :

ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ

Και τώρα, παραδίδω την σκυτάλη στον κ. Δημοσθένη Δεληγιάννη3, να συνεχίσει τον λόγο μου. Σε μια μακροσκελή και βαθυστόχαστη επιστολή που μου έστειλε ο εξαίρετος αυτός επιστήμων και πολιτικός, μεταξύ των πολλών άλλων, γράφει και τα εξής για την Εθνική Αντίσταση:
«Είναι ιστορική αλήθεια και εξακριβωμένο, ότι όχι μόνον η Καστοριά, αλλά η μεγίστη πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού, αγωνίστηκε με περιφρόνηση προς το θάνατο κατά της τριπλής κατοχής, όπως αγωνίστηκε και η Καστοριά, όχι μόνο κατά των ναζιστών, αλλά και κατά των Βουλγάρων φασιστών, συμμάχων των Γερμανών. Έτσι, στο έπος της Αλβανίας, προστέθηκε και η εποποιΐα της Εθνικής Αντίστασης. Σίγουρα, δε βρίσκει κανένας στην κατεχόμενη Ευρώπη, άλλο παράδειγμα τόσης καθολικής αντίστασης και τόσης ακλόνητης αισιοδοξίας για την τελική νίκη. Ολόκληρος ο Ελληνικός Λαός, είχε καταστεί άξιος της Πατρίδας του. Οι βάρβαροι, συνεπικουρούμενοι και από τους ντόπιους συνεργάτες τους (τα τάγματα ασφαλείας, κλπ), βεβήλωσαν, έσφαξαν, πυρπόλησαν και εδήωσαν την Ελλάδα. Άπειρα, υπήρξαν τα θύματα των βαρβάρων, πολλά από τα οποία έχουν πάρει τη μορφή γενοκτονίας και ολοκαυτώματος, όπως σωστά γράφεις (Καλάβρυτα, Κλεισούρα, ομαδικός τάφος Γιαννιτσών, Καισαριανή, Χορτιάτης, Δίστομο, κλπ). Στους μάρτυρες αυτούς της Ελευθερίας, γνωστούς και αγνώστους, ένας από τους οποίους είναι και ο αλησμόνητος αδελφός σου Ρίζος Κρίκης, πρέπει με ευλάβεια να υποκλινόμαστε. Η μνήμη τους να είναι αιώνια, όπως επίσης αιώνια πρέπει να είναι προς αυτούς και η ευγνωμοσύνη του Έθνους».




__________________________________________________________
1. Βλέπε ΠΑΝΟΣ Αθ. ΚΡΙΚΗΣ: «Ο ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΩΝ 1941-1944», όπου παρατίθενται δεκάδες ονοματεπώνυμα Αγωνιστών.
2. Το ΚΚΕ δεν εξέλεξε Δημοτικό Συμβούλιο.
3. Ο Δημοσθένης Δεληγιάννης είναι ένας έγκριτος Δικηγόρος και πολιτικός, με σπάνιο ήθος. Διετέλεσε Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, του Νομού Πέλλας στις περιόδους 1975-1977 και 1977-1981.



Α π ο κ λ ε ι σ τ ι κ ο 
Η Νέα Καστοριά δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα μια φωτογραφία4 στην οποία εικονίζονται έξι μαχητές του ΕΛΑΣ5, που συνελήφθηκαν από τους Γερμανούς στις επιχειρήσεις του 1944 κατά του ΕΛΑΣ. Οι Γερμανοί τους σεβάστηκαν και δεν τους εξετέλεσαν γιατί αιχμαλωτίστηκαν σε αιματηρές κατά μέτωπο μάχες. Είναι: Ο Σίμος Μεγγούδης (τρίτος από αριστερά) από την Καστοριά, ο Αθανάσιος Τσιάβος από το Επταχώρι, ο Αχιλλέας Γαβριηλίδης από το Μελάνθιο, ο Ιορδάνης Διαμαντόπουλος από τη Μεσοποταμία, ένας από την Πελοπόννησο και ένας από την Έδεσσα. 

«ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ»



ΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

4. Από το Στρατόπεδο συγκέντρωσης 25/5/1945.

5. Υπηρετούσαν στην υποδειγματική διμοιρία της ΕΠΟΝ.

ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, ΟΜΟΨΥΧΙΑ, ΟΜΟΝΟΙΑ

 «Η δημοκρατία σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους από την ιδεολογία του φασισμού», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας στο μήνυμά του για την 40ετή επέτειο της αποκατάστασής της.
Προσωπικά είπα, διαλάλησα και εξακολουθώ να εξαγγέλλω επίσημα, δημόσια, με κάθε τρόπο και σε όλους τους τόνους ότι σε συνθήκες σοβαρές και καταστροφικές για την χώρα, σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κατάρρευσης, σε μια χωρίς προηγούμενο ηθική σήψη, είναι απαραίτητη, έχει προτεραιότητα η ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ και ΟΜΟΨΥΧΙΑ, η ομόνοια και η συνεργασία των κομμάτων και των πολιτών. Οι πολιτικές αντιθέσεις θα μας οδηγήσουν με απόλυτη ακρίβεια, στον γκρεμό πολύ πιο γρήγορα στον αφανισμό.
Παρά ταύτα, υπάρχει ελπίδα και προσδοκία επιθυμητών και ευχάριστων εξελίξεων, υπάρχει η «Σανίδα της Σωτηρίας», η εσχάτη λύση για να γλυτώσει η Ελλάδα και οι Έλληνες από το κακό, αρκεί να το αποφασίσουν οι 300 της Βουλής των Ελλήνων. Η σωτηρία της χώρας, μεταξύ άλλων, επί πλέον των όσων κατά καιρούς έχω γράψει και δημοσιεύσει, προϋποθέτει, καλή πίστη, Εθνική Ενότητα, Ομοψυχία, Ομόνοια, γκρέμισα των κομματικών τειχών, τερματισμό του κάθε λαϊκισμού, δογματισμού και παλαιοκομματικής προσέγγισης, αναζήτηση συναινέσεων και κοινών τόπων και πάνω απ’ όλα φιλοπατρία.

Μόνον έτσι μπορεί να σωθεί η Ελλάδα και ο Ελληνισμός από τον αφανισμό.  

Ε Θ Ν Ι Κ Α Θ Ε Μ Α Τ Α - «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ» - ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΦΟΠΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΠΑΝΟ ΚΡΙΚΗ

Στους κατά καιρούς προβαλλόμενους εμφαντικά ανιστόρητους και ανυπόστατους ισχυρισμούς των εκάστοτε αξιωματούχων των Σκοπίων, προβάλλω προς απόκρουση τα παρακάτω πειστικά και καταλυτικά επιχειρήματα, τεκμηριωμένα απόλυτα ιστορικά, εθνολογικά και όχι μόνον. 
Η ύπαρξη μειονότητας σε μια χώρα προϋποθέτει ύπαρξη αντίστοιχου έθνους. Μακεδονικό έθνος όμως δεν υπήρξε ούτε υπάρχει. Οι Μακεδόνες ήταν και είναι Έλληνες, διότι είχαν τα ίδια ιερά, την ίδια γλώσσα, την ελληνική, με τους άλλους Έλληνες και τους ίδιους θεούς, με κατοικία στο Μακεδονικό όρος Όλυμπος. Το γεγονός αυτό και μόνο, δεν επιτρέπει αμφισβήτηση της ταυτότητας των Μακεδόνων ως Ελλήνων, διότι για κάθε λογικό άνθρωπο και γνώστη της ιστορίας, δεν είναι νοητό οι Έλληνες να είχαν τοποθετήσει τους θεούς τους, σε χώρο μη ελληνικό. Οι Μακεδόνες ελάμβαναν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες, που συμμετείχαν μόνο Έλληνες, αλλά και στις Αμφικτυονίες.
Προσωπικότητες όπως οι Στετίνιους, Μιττεράν, Σούλτσμπεργκερ, Πάπας Ιωάννης Παύλος, Κίσσινγκερ και Χέλμουτ Σμίτ, που επισκέφτηκαν τη Μακεδονία ή γνωρίζουν Ιστορία, ανατρέπουν τους ανυπόστατους ισχυρισμούς των Σκοπιανών, για ύπαρξη Μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα.
Επίσης ο πρώτος πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκλιγκόρωφ, σε βιβλίο του που κυκλοφόρησε προ ολίγων ετών με τίτλο «Αναμνήσεις», αναφέρει ότι δεν διεκδικούμε τον Μέγα Αλέξανδρο, διότι εμείς είμαστε Σλάβοι, που ήρθαμε τον 6ο και 7ο αιώνα.
Τρεις μεγάλες θρησκείες, Χριστιανισμός, Ιουδαϊσμός και Ισλαμισμός επιβεβαιώνουν την ταυτότητα των Μακεδόνων ως Ελλήνων.
Πλην των ανωτέρω, η Κ.Τ.Ε. (Κοινωνία των Εθνών) που την διαδέχθηκε ο ΟΗΕ το 1922 επέβλεψε την ανταλλαγή πληθυσμών από την Μακεδονία. Ο τότε εκπρόσωπος της Κ.Τ.Ε., Αμερικανός Μόργκενταου, που επέβλεψε την ανταλλαγή Τούρκων και Βουλγάρων από την Μακεδονία, με Έλληνες της Μικράς Ασίας και Έλληνες από την Βουλγαρία, έγραψε στο βιβλίο του «I was sent to Athens», ότι: «Με την αναχώρηση Τούρκων και Βουλγάρων από τη Μακεδονία και την έλευση Ελλήνων, η Μακεδονία έμεινε αμιγώς ελληνική περιοχή».
Την δήθεν ύπαρξη Μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, στηρίζει και η κυρία Μακ Ντούγκαλ εμπειρογνώμων του Ο.Η.Ε., ενισχύοντας το επιχείρημα των Σκοπιανών, κατά το οποίο, τις δεκαετίες του 1920 και 1930 οι ελληνικές κυβερνήσεις αντικατέστησαν τα ονόματα των πόλεων, ποταμών, ορέων με ελληνικά. Ανεξαρτήτως όμως της ιστορίας, την οποία αγνοεί η κυρία Μακ Ντούγκαλ, ο Αμερικανός Μόργκενταου, όπως ήδη σημειώθηκε, επιβεβαιώνει στο προαναφερόμενο βιβλίο του, ότι οι Βούλγαροι και οι Τούρκοι αντηλλάγησαν με Έλληνες και ήταν φυσικό επόμενο, οι ελληνικές κυβερνήσεις να επαναφέρουν τα παλαιότερα ελληνικά ονόματα των περιοχών αυτών. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι οι Σκοπιανοί ονομάζουν τη Θεσσαλονίκη «Σολούν», η οποία από το 317 π.Χ. μέχρι σήμερα λέγεται Θεσσαλονίκη.
Η κυρία Μακ Ντούγκαλ ας αναζητήσει την Καινή Διαθήκη και ας μελετήσει τις Πράξεις των Αποστόλων (ΙΣΤ,9,10), όπου θα διαπιστώσει ότι ο Απόστολος Παύλος ήρθε στην Μακεδονία το 50 μ.Χ. και επισκέφθηκε τις πόλεις Φίλιπποι, Θεσσαλονίκη, Βέροια, που είχαν αιώνες πριν και διατηρούν μέχρι σήμερα τα ίδια Ελληνικά ονόματα.
Ο Απόστολος Παύλος (ΙΖ4.12) στη Θεσσαλονίκη και Βέροια συνάντησε Ελληνίδες και Έλληνες που επίστευσαν. Μίλησε και έγραψε τις επιστολές του προς Θεσσαλονικείς και Φιλιππησίους στην Ελληνική.
Η κυρία Μακ Ντούγκαλ αναφέρεται και σε ύπαρξη τουρκικής μειονότητας, αλλά αποσιωπά το ότι η Συνθήκη της Λωζάννης, που έγινε το 1923, έχει δύο όρους, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν ως ουσιώδεις:
·                Τον θρησκευτικό και όχι τον εθνικό χαρακτήρα των μειονοτήτων. Συνεπώς με την Συνθήκη της Λωζάννης, αναγνωρίζεται μουσουλμανική μειονότητα και όχι τουρκική, όπως κακώς αναφέρει η κυρία Μακ Ντούγκαλ.
·                Την ισοτιμία των μειονοτήτων. Αυτή την ισοτιμία ανέτρεψε η Τουρκία με το πογκρόμ του 1955, που εξανάγκασε τους Έλληνες της Κωνσταντινουπόλεως να εγκαταλείψουν τις εκεί εστίες και περιουσίες τους.

Η κυρία Μακ Ντούγκαλ ας ζητήσει να ιδεί την πρόσφατη κινηματογραφική ταινία Τούρκου παραγωγού, που παρουσιάζει τα πραγματικά γεγονότα του 1955. Ο κατάπληκτος τουρκικός λαός και ο τουρκικός Τύπος, που τώρα μαθαίνουν την πραγματικότητα, θεωρούν την ταινία ως συγγνώμη προς τον ελληνισμό. Η Ελλάδα σεβάστηκε τη μουσουλμανική μειονότητα και δεν προέβη τότε σε αντίποινα. 

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΡΘΡΟΥ ΜΟΥ - ΕΠΙΚΑΙΡΟ - ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Σε άρθρο μου στην τοπική εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗ» 11/09 αναφέρθηκα στην ιστορική και χρονολογική καταγραφή των γεγονότων του Πολυτεχνείου. Στο σημερινό μου σημείωμα αναφέρομαι στους πραγματικούς νεκρούς της εξέγερσης του Πολυτεχνείου (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 15/11/2009), πληροφορώντας τους αναγνώστες ότι τα στοιχεία είναι απολύτως τεκμηριωμένα και προέκυψαν από μια πολυετή ιστορική έρευνα, την οποίαν διεξάγει το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (με επιστημονικό υπεύθυνο τον διευθυντή ερευνών Λεωνίδα Καλλιβρετάκη) υπό τον τίτλο «Τεκμηριώνοντας τα γεγονότα του Νοεμβρίου 1973».
Τα στοιχεία που δίδονται στη δημοσιότητα είναι ανατριχιαστικά και φανερώνουν τόσο την ωμή συμπεριφορά μερικών στρατιωτικών και αστυνομικών σε αθώους συνανθρώπους τους, συμπεριφορά που ήταν απότοκος της πλύσης εγκεφάλου που ασκήθηκε από το δικτατορικό καθεστώς, όσο και στην ενθάρρυνση ανάπτυξης εγκληματικών πράξεων. Δεν θέλω να πλατειάσω, απλά θα αναφέρω ένα ανατριχιαστικό και του προκαλεί φρίκη περιστατικό, την εν ψυχρώ εκτέλεση του 23χρόνου ηλεκτρολόγου Μάρκου Καραμανή, από δόκιμο ανθυπολοχαγό.
Ο Μάρκος Καραμανής τραυματίστηκε θανάσιμα, στις 10.30 το πρωί της 17ης Νοεμβρίου 1973, ενώ βρισκόταν ακάλυπτος στο δώμα του 6ου ορόφου πολυκατοικίας επί της πλατείας Αιγύπτου 1, όταν δέχτηκε στο κεφάλι πυρά τυφεκιού Μ1, προερχόμενα από τον έφεδρο ανθυπολοχαγό Ιωάννη Λυμπέρη που βρισκόταν στο δώμα του παλαιού κτιρίου του ΟΤΕ. Μεταφέρθηκε στην κλινική Παντάνασα, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών που εκδίκασε την υπόθεση σε πρώτο βαθμό (16-12-1975), καταδίκασε τον Λυμπέρη σε κάθειρξη 20ετών. (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 25/11/2009).

Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
1.        Σπυρίδων Κοντομάρης του Αναστασίου, 57 ετών, δικηγόρος (πρώην βουλευτής Κερκύρας της Ένωσης Κέντρου), στις 16.11.1973, στη διασταύρωση των οδών Γεωργίου Σταύρου & Σταδίου.
2.        Διομήδης Κομνηνός του Ιωάννη, 17 ετών, μαθητής, κάτοικος Λευκάδος 7, Αθήνα. Στις 16.11.1973, στη διασταύρωση των οδών Αβέρωφ & Μάρνη.
3.        Σωκράτης Μιχαήλ, 57 ετών, εμπειρογνώμων ασφαλιστικής εταιρείας, κάτοικος Περιστερίου Αττικής. Στις 16.11.1973, μεταξύ των οδών Μπουμπουλίνας και Σόλωνος.
4.        Toril Margrethe Engeland του Per Reidar, 22 ετών, φοιτήτρια από το Μόλντε της Νορβηγίας. Στις 16.11.1973.
5.        Βασίλειος Φάμελλος του Παναγιώτη, 26 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, από τον Πύργο Ηλείας, κάτοικος Κάσου 1, Κυψέλη, Αθήνα. Στις 16.11.1973.
6.        Γεώργιος Σαμούρης του Ανδρέα, 22 ετών, φοιτητής Παντείου, από την Πάτρα, κάτοικος πλατείας Κουντουριώτου 7, Κουκάκι. Στις 16.11.1973 Καλλιδρομίου και Ζωσιμάδων.
7.        Δημήτριος Κυριακόπουλος του Αντωνίου, 35 ετών, οικοδόμος, κάτοικος Περιστερίου Αττικής. Στις 16.11.1973 στην περιοχή του Πολυτεχνείου.
8.        Σπύρος Μαρίνος του Διονυσίου, επονομαζόμενος Γεωργαράς, 31 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, από την Εξωχώρα Ζακύνθου. Στις 16.11.1973, στην περιοχή του Πολυτεχνείου.
9.        Νικόλαος Μαρκούλης που Πέτρου, 24 ετών, εργάτης από το Παρθένι Θεσσαλονίκης, κάτοικος Χρηστομάνου 67, Σεπόλια στις 17.11.1973, ενώ βάδιζε στην πλατεία Βάθης.
10.    Αικατερίνη Αργυρόπουλου 76 ετών, κάτοικος Κέννεντυ και Καλύμνου, Άγιοι Ανάργυροι Αττικής. Στις 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού της.
11.    Στυλιανός Καραγεώργης του Αγαμέμνονος, 19 ετών, οικοδόμος, κάτοικος Μιαούλη 38, Νέο Ηράκλειο Αττικής. Στις 17.11.1973, στην οδό Πατησίων.
12.    Μάρκος Καραμανής του Δημητρίου, 23 ετών, ηλεκτρολόγος, από τον Πειραιά, κάτοικος Αιγάλεω. Στις 17.11.1973, ενώ βρισκόταν σε ταράτσα επί της πλατείας Αιγύπτου 1.
13.    Αλέξανδρος Σπαρτίδης του Ευστράτιου, 16 ετών, μαθητής, από τον Πειραιά, κάτοικος Αγίας Λαύρας 80, Αθήνα. Στις 17.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση Πατησίων και Κότσικα.
14.    Δημήτριος Παπαϊωάννου, 60 ετών, διευθυντής ταμείου αλευροβιομηχάνων, κάτοικος Αριστομένους 105, Αθήνα. Στις 17.11.1973, στην πλατεία Ομονοίας.
15.    Γεώργιος Γεριτσίδης του Αλεξάνδρου, 47 ετών, εφοριακός υπάλληλος, κάτοικος Ελπίδος 29, Νέο Ηράκλειο Αττικής. Στις 17.11.1973, μέσα στο αυτοκίνητο του στα Νέα Λιόσια.
16.    Βασιλική Μπεκιάρη του Φωτίου, 17 ετών, εργαζόμενη μαθήτρια, κάτοικος Μεταγένους 8, Νέος Κόσμος. Στις 17.11.1973,  ενώ βρισκόταν στην ταράτσα του σπιτιού της.
17.    Δημήτρης Θεοδωράς του Θεοφάνους, 51/2   ετών, κάτοικος Ανακρέοντος 2, Ζωγράφου. Στις 17.11.1973, ενώ διέσχιζε με τη μητέρα του τη διασταύρωση της οδού Ορεινής Ταξιαρχίας με τη λεωφόρο Παπάγου στου Ζωγράφου.
18.    Αλέξανδρος Βασίλειος (Μπασρί) Καράκας, 43 ετών, Αφγανός τουρκικής υπηκοότητας, ταχυδακτυλουργός, κάτοικος Μύρωνος 10, Άγιος Παντελεήμονας, Αθήνα. Στις 17.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Χέυδεν και Αχαρνών.
19.    Αλέξανδρος Παπαθανασίου του Σπυρίδωνος, 59 ετών, συνταξιούχος εφοριακός, κάτοικος Νάξου 116, Αθήνα. Στις 18.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση Δροσοπούλου και Κύθνου.
20.    Ανδρέας Κούμπος του Στεργίου 63 ετών, βιοτέχνης, κάτοικος Αμαλιάδος 12, Κολωνός. Στις 18.11.1973, στη διασταύρωση των οδών Γ΄ Σεπτεμβρίου και Καποδιστρίου.
21.    Μιχαήλ Μυρογιάννης του Δημητρίου, 20 ετών, ηλεκτρολόγος, κάτοικος Ασημάκη Φωτήλα 8, Αθήνα. Στις 18.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Στουρνάρη.
22.    Κυριακός Παντελεάκης του Δημητρίου, 44 ετών, δικηγόρος, κάτοικος Φερών 5, Αθήνα. Στις 18.11.1973, στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Γλαδτώνος.
23.    Ευστάθιος Κολινιάτης, 47 ετών, κάτοικος Νικοπόλεως 4, Καματερό Αττικής. Κτυπήθηκε στις 18.11.1973.
24.    Ιωάννης Μικρώνης του Αγγέλου, 22 ετών, φοιτητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, από την Άνω Αλισσό Αχαΐας. Συμμετείχε στην κατάληψη του Πανεπιστημίου Πατρών.

(«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» 15/11/2009) 

ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ – ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΩΝ ΜΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ – ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ - Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗΣ ΓΟΥΝΟΠΟΙΪΑΣ ΚΑΠΟΤΕ - ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΟΙ ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ

Η Καστοριανή Γουνοποιΐα δεν είναι απλά μια συνηθισμένη απασχόληση, μια βιοποριστική εργασία, ένα ελεύθερο επάγγελμα. Είναι μια ανθρώπινη δραστηριότητα που στηρίζεται σε γνώσεις και εμπειρίες και που έχει ως σκοπό τη δημιουργία όχι μόνο ενός χρηστικού αναλώσιμου προϊόντος, αλλά τη δημιουργία ενός αγαθού αισθητικά ωραίου που προκαλεί μια αισθητική απόλαυση, για την εξωτερική περιβολή της γυναίκας. Αυτή η τέχνη, σαν ένα σύνολο συστηματοποιημένων γνώσεων, αναπτύχθηκε ιστορικά εδώ και αιώνες, από γενιά σε γενιά και έτσι η Καστοριά μας κατέστη το Παγκόσμιο, το κυριότερο Κέντρο γουνοποιητικής δραστηριότητος και το Καστοριανό γουναρικό ένα χρηστικό κομψοτέχνημα απαράμιλλης ομορφιάς και καλαισθησίας.
Μετά το 1950, η Καστοριανή Γουνοποιΐα γνώρισε μια πρωτόγνωρη και αλματώδη ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να γίνει πηγή πλούτου για πολλούς Γουνοποιούς Εργοδότες – Τεχνίτες, και συνέβαλε τα μέγιστα να καταστεί η Καστοριά μοναδικό κέντρο της παγκόσμιας γουνοποιΐας και πλουτοπαραγωγική πηγή και για τις άλλες επαγγελματικές τάξεις, λόγω ανάπτυξης και του τουρισμού κλπ.
Έτσι για μερικές δεκαετίες η Καστοριά αποτέλεσε ένα οικονομικό θαύμα που προκάλεσε κατάπληξη, θαυμασμό, ίσως και φθόνο.
Αυτά μέχρι τη δεκαετία του ’80.
Ύστερα από μια κρίση στους συνδικαλιστικούς φορείς της Γούνας, ανέρχονται πρόσωπα χωρίς φαντασία που με τη δραστηριότητά τους και το προσωπικό τους συμφέρον, την ιδιοτέλεια που τους διέκρινε και άλλα, συνεπικουρούμενοι και από τους τότε κρατούντας δύο κυρίαρχους του πολιτικού παιχνιδιού,  ανεπαρκείς στα φλέγοντα θέματα της γουνοποιΐας τους Σημαιοφορίδη και Πετσάλνικο, από τον ανεκδιήγητο τοπάρχη Καπαχτσή, από  δημοσιογραφικά λαμόγια και άλλους παράγοντας του τόπου, έγιναν υπαίτιοι της κρίσης, της  οπισθοδρόμησης, της ύφεσης στον κλάδο της Γούνας, της ανεργίας, της οικονομικής και κοινωνικής κατρακύλας. Επί 15 χρόνια δεν φρόντισαν για τον κλάδο της Γουνοποιΐας, των γουνεργατών και των κατοίκων του Νομού, αλλά προέταξαν μόνον το προσωπικό και πελατειακό τους συμφέρον, και έριξαν το βάρος στο χάρισμα των προσωπικών τους δανείων και όχι στη διέξοδο από την κρίση. Τα μετέπειτα γεγονότα είναι γνωστά και δεν χρειάζεται περαιτέρω υπόμνηση.

Γι’ αυτό οι νεώτεροι δεν πρέπει ποτέ να παύσουν να θυμούνται τους τότε υπαιτίους της κρίσης στην Καστοριανή γουνοποιΐα. 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΩΝ ΜΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ-ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ - («ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ» 3/2/2006) ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ - Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Η Δυτική Μακεδονία και η Ήπειρος είχαν κοινή μοίρα σε όποια ανάπτυξη γνώρισε η Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια. Έμειναν έξω απ’ αυτή και είναι από τις πλέον παραμελημένες και εγκαταλελειμμένες περιφέρειες της Ελλάδος με τη μεγαλύτερη μάλιστα ανεργία.
Ήταν οι παρίες των αναπτυξιακών πόρων που διετέθησαν και οι πτωχοί συγγενείς της κρατικής στοργής και μέριμνας.
Ειδικότερα, η ύπαιθρος της Καστοριάς και ο πρωτογενής τομέας της γεωργίας στη γενική της έκταση (κτηνοτροφία, παραγωγή μήλων και φασολιών κ.λ.π.) γνώρισε μιά χρόνια κρατική αστοργία και εγκατάλειψη, αν και τα προβλήματά της είχαν επισημανθεί και αναδειχθεί από τις στήλες αυτές.
Ο αγροτικός τομέας του Νομού μας συρρικνώνεται απειλητικά με επακόλουθο την εσωτερική μετανάστευση και την αλλοίωση της σύνθεσης του αγροτικού πληθυσμού με ένα ποσοστό 100% από Αλβανούς.
Η οικονομική ανάπτυξη της Καστοριάς είναι πολυεπίπεδη και αρχίζει κυρίως από τον βιοτεχνικό τομέα – γούνα, δέρμα – και καλύπτει όλες τις μορφές του Τουρισμού, τον αγροτικό τομέα, την αλιεία και τις πολιτιστικές παραδόσεις (Καρναβάλι). Η βιοτεχνία της γούνας, παρά την ανοδική της πορεία σε παγκόσμια κλίμακα, λόγω κρίσεων, ανικανότητος των συνδικαλιστών και ασυγχώρητων λαθών και παραλείψεων ή και αδέξιων χειρισμών από τους συνδικαλιστικούς της φορείς, μιά βιοτεχνία με διεθνή ακτινοβολία που προσπόριζε φήμη και κέρδη με τα αρίστης ποιότητας πλέτερ και έτοιμα ενδύματα γούνας, εξακολουθεί να διέρχεται κρίση με το βαρύ αποτέλεσμα την τραγωδία των χιλιάδων ανέργων γουνοποιών και γουνεργατών.
Τα ψέμματα κάποτε πρέπει να τελειώσουν και η κατάσταση της ύφεσης στον κλάδο της γουνοποιΐας πρέπει να μας αφυπνίσει και να μας προβληματίσει. Η δεύτερη Εθνική Βιομηχανία της Καστοριάς είναι ο Τουρισμός, που πρέπει να καταστεί μιά αστείρευτη παραγωγή πλούτου και απασχόλησης.
Εδώ η τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού βαρύνεται με την άμεση ευθύνη να διασφαλίσει το ξύπνημα, τη διαφήμιση, να δείξει το σωστό δρόμο της δράσης και της δουλειάς και να φέρει κάθε εμπλεκόμενο φορέα και πρόσωπο προ των ευθυνών του.
Αλλά και ο πρωτογενής αγροτικός τομέας της Καστοριάς προσφέρεται για βελτίωση του εισοδήματος των αγροτών μας. Η άριστη ποιότητα του Καστοριανού μήλου, των φασολιών της Καστοριάς, των τυροκομικών της προϊόντων κ.λ.π. που με την ποιότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα είναι ευρύτερα γνωστά, ευνοεί τον εμπορικό ανταγωνισμό και ανεκτές συνθήκες διαβίωσης των αγροτών μας.
Βασικές προϋποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη του Νομού της Καστοριάς, μεταξύ άλλων, αναφέρουμε ενδεικτικά: Την επιδότηση του ημερομισθίου που καταβάλλει ο γουνοποιός στον εργάτη. Τα δορυφορικά έργα υποδομής που προσελκύουν τους τουρίστας και τις τουριστικές επενδύσεις. Την ολοκλήρωση του οδικού άξονα της Εγνατίας Οδού μέσω Ιεροπηγής. Την τουριστική αξιοποίηση των απαραμίλλου κάλους ορεινών όγκων Γράμμος-Βίτσι. Την σιδηροδρομική σύνδεση με τα άλλα αστικά κέντρα. Την κατασκευή της σήραγγας που θα διευκολύνει το πέρασμα του αυτοκινητοδρόμου κάτω από το Νταούλι. Και τέλος ότι κρίνεται απαραίτητο για την οικονομική ανάπτυξη του Νομού μας και της οικονομικής του ακμής. Κάποτε το Αθηνοκεντρικό κράτος ας αντιληφθεί ότι Ελλάδα δεν είναι η Αττική, ο Μοριάς και η Κρήτη, και η υπόλοιπη Ελλάδα ο πτωχός συγγενής. Την ανάπτυξη της περιφερειακής Ελλάδας την επιβάλλουν τώρα Εθνικοί λόγοι υψίστης σπουδαιότητος για να μην αλλοιωθεί Εθνογεννητικά και ο πληθυσμός της από τα κύματα των μεταναστών.


Η ΑΠΟΧΑΥΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Πάρα πολλές φορές αισθάνομαι θλίψη, απογοήτευση και πικρία για τα φαινόμενα της παραλυτικής αποχαύνωσης της σημερινής Καστοριανής κοινωνίας, μιάς κοινωνίας με εξαίρετη πολιτιστική, πνευματική, ριζοσπαστική, δημοκρατική και προοδευτική παράδοση, μια κοινωνία καλλιεργημένη, που δεν αντιδρά στα σαδιστικά, βασανιστικά και άλλα μέτρα ταλαιπωρίας, που λαμβάνουν πολλοί από τους τοπικούς μας άρχοντες ή από μέτρα που δεν λαμβάνουν οι αρμόδιες κρατικές και τοπικές αρχές για τη βελτίωση του επιπέδου της ζωής της και της καθημερινότητας.

Ειλικρινά θλίβομαι, αλλά ταυτόχρονα και οργίζομαι.

Ε Θ Ν Ι Κ Α Θ Ε Μ Α Τ Α - ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ; - ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Φίλε Δυτικομακεδόνα,
Μόνο με την γνώση της ιστορίας και του ιστορικού παρελθόντος θα γίνεις ένας άξιος και άγρυπνος πολίτης, ένας πολίτης αμφισβητίας που δεν θα παραπλανάται από την δημοκοπία και δεν θα εξαπατάται από τους επαγγελματίες της πολιτικής τα χαλκεία της εξουσίας και τους εξωνημένους διαστρεβλωτάς της ιστορίας.
Με την γνώση της ιστορίας θα αποκτήσεις τον κατάλληλο πνευματικό εξοπλισμό για να ξεχωρίζεις, όπως διδάσκει ο Πλάτων τι είναι αλήθεια και τι είναι ψεύδος. Χωρίς την αποκάθαρση της ιστορίας από τα μυθεύματα, τις διαστρεβλώσεις και τις παραχαράξεις, χωρίς τη συλλογική συναίνεση στις αρχές και τα διδάγματα που υπαγορεύει το Εθνικό και πολιτιστικό μας παρελθόν, χωρίς τη γενική συνείδηση των αξιών που ανθοφόρησαν σ’ αυτόν τον τόπο, ο Ελληνισμός οδηγείται με απόλυτη ακρίβεια στον αυτοχειριασμό. Φθάνουν πια τα εθνικά λάθη και εγκλήματα. Με τα βιβλία μου, τις δεκάδες μονογραφίες μου και τα εκατοντάδες άρθρα μου, ιστορικού, ηθοπλαστικού, κοινωνικού, πολιτικού κλπ περιεχομένου, σου προσφέρω όλες τις κατάλληλες και απαραίτητες γνώσεις, τον μορφωτικό και πνευματικό εξοπλισμό, όλη τη θωράκιση, προκειμένου να καταστείς ικανός να αντιμετωπίζεις τις κακόβουλες ενέργειες και τις ιστορικές διαστρεβλώσεις των εχθρών της Πατρίδος μας. Εκμεταλλεύσου την ευκαιρία.
Η εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, κυρία Μακ Ντούγκαλ, σε έκθεσή της προς τον ΟΗΕ αναφέρεται σε «Μακεδονική γλώσσα». Το ιστορικό της δημιουργίας της γλώσσας της ΠΓΔΜ είναι το ακόλουθο:
Την 2α Αυγούστου 1944, ο Τίτο, σε σύμφωνη γνώμη του Στάλιν, ανήγγειλε από σερβικό έδαφος το σχηματισμό της «Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Με την αποχώρηση των Βουλγάρων από τα Σκόπια και Γερμανών από τη Βαλκανική, ο Τίτο εισέρχεται στα Σκόπια, που ήταν πρωτεύουσα της περιφέρειας Βαρντάρσκα της Νότιας Σερβίας και μετονομάζει τη Βαρντάρσκα σε «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Πλαστογραφώντας την ιστορία της Μακεδονίας, οικειοποιήθηκε το όνομα «Μακεδονία», ονόμασε τους Σλάβους κατοίκους «Μακεδόνες» και οικειοποιήθηκε την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας.
Για να αναγνωριστεί όμως η νέα εθνότητα, δηλαδή η δήθεν «Μακεδονική Εθνότητα», έπρεπε να υπάρξει χωριστή κρατική υπόσταση, ιδιαίτερη γλώσσα, ανεξάρτητη εκκλησία και ιστορική παράδοση. Τα ανύπαρκτα αυτά συστατικά  στοιχεία του ανύπαρκτου «Μακεδονικού Έθνους», οι πλαστογράφοι της Ιστορίας της Μακεδονίας κατασκεύασαν έκτοτε στα χαρτιά:
α) Το 1945 παρουσίασαν Κυβέρνηση και Βουλή ως «Μακεδονική».
β) Το 1944 ονόμασαν ως «Μακεδονική Γλώσσα», το προφορικό Βουλγαρικό ιδίωμα που ομιλείτο στα Σκόπια και μόνο το 1945, μετά επεξεργασία, έγινε αυτή στις 7-6-1945 η 6η επίσημη γλώσσα της Γιουγκοσλαβίας. Η πρώτη Γραμματική της «Μακεδονικής Γλώσσας» κυκλοφόρησε το 1952 και το πρώτο Φιλολογικό Λεξικό το 1961.
γ) Το Αθεϊστικό Κομμουνιστικό Κόμμα του Τίτο, ίδρυσε το 1968 στα Σκόπια την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Μακεδονίας, που δεν την αναγνωρίζει καμία Ορθόδοξη Εκκλησία.
δ) Με τον ψευδή ισχυρισμό, ότι οι Αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες, επινόησαν ότι τον 6ο αιώνα, ενώθηκαν οι Σλάβοι με τους μη Έλληνες Μακεδόνες και έγιναν αυτοί Μακεδόνες. Ως «Μακεδόνες» συγκέντρωσαν από όλα τα αρχεία του κόσμου ό,τι αναφερόταν στη Μακεδονία και οικειοποιήθηκαν όλα τα γεγονότα και πρόσωπα, που ανά τους αιώνες έδρασαν στη Μακεδονία. Το 1969 κυκλοφόρησαν την Ιστορία του ψευτομακεδονικού «Έθνους», που αποτελεί παγκόσμια τη μεγαλύτερη πολιτική και ιστορική απάτη.
Δεν είναι αληθής π.χ. ο ισχυρισμός τους, ότι το Ίλιντεν ήταν εξέγερση Μακεδόνων. Τους διαψεύδουν οι Πρόξενοι και Υποπρόξενοι Αγγλίας, Γαλλίας, Αυστρίας, Αμερικής του 1903 στο Μοναστήρι και στη Θεσσαλονίκη. Σε αναφορές τους στους Υπουργούς των Εξωτερικών των χωρών τους, σημειώνουν ότι η εξέγερση αυτή ήταν εξέγερση Βουλγάρων κομιτατζήδων (σχετική αναφορά και της Οθωμανικής Πρεσβείας στην Γαλλία).
Το ομιλούμενο προφορικό σλαβοφανές ιδίωμα στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, είναι αρχαία Ελληνική γλώσσα, με επικάλυψη σλαβικών (βουλγαρικών) λέξεων, όπως αναπτύσσεται στο βιβλίο του Καθηγητή         Κων. Τσιούλκα με τίτλο «Συμβολή εις την διγλωσσίαν των Μακεδόνων». Ο      Κ. Τσιούλκας, καθηγητής φιλολογίας στο Μοναστήρι (Μπίτολα), εκδιώχθηκε από τους Τούρκους το 1902 και πήγε στην Αλεξάνδρεια, από όπου ανεκλήθη από τη Μακεδονική Επιτροπή των Αθηνών και έγραψε το βιβλίο. Στο βιβλίο αναφέρει 4.000 Ελληνικές λέξεις και αναλύει ότι το «σλαβοφανές ιδίωμα» της Μακεδονίας είναι αρχαία Ελληνική γλώσσα με σλαβική (βουλγαρική) επίδραση του 7ου μ.Χ. αιώνα.
Ο ε. τ. πρέσβης, γνωστός διεθνώς στους απασχολούμενους με τη βαλκανική διπλωματία και ιστορία, κ. Ευάγγελος Κωφός, μελέτησε τα σχολικά βιβλία της FYROM και με τίτλο «Μεγάλη Μακεδονία» αποκάλυψε τη σκοπιανή απάτη. Όταν κυκλοφόρησε τη μελέτη του, και ρωτήθηκε πότε έμαθε τη «Μακεδονική γλώσσα» για να επεξεργαστεί τα βιβλία της FYROM, απάντησε: «Δεν χρειάστηκε, διότι γνωρίζω βουλγάρικα και οι γνώστες της βουλγαρικής διαβάζουν κείμενα στη λεγόμενη «Μακεδονική γλώσσα» και συνεννοούνται με τους Σκοπιανούς».
Τη λεγόμενη «Μακεδονική γλώσσα» ο διεθνώς γνωστός Καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης, σε άρθρο του τη χαρακτηρίζει ως «Ψευδώνυμη Γλώσσα Ψευδεπίγραφου Κράτους».
Σε επίσημη επίσκεψη στη Σόφια για συνομιλίες με το Βούλγαρο ομόλογό του, ο Σκοπιανός Πρόεδρος συνοδευόταν από διερμηνέα και ο Βούλγαρος ομόλογός του είπε: «Τι τον έφερες τον διερμηνέα, αφού μιλάμε την ίδια γλώσσα».
Αυτή είναι η «Μακεδονική γλώσσα» που αποκάλυψε η κυρία           Μακ Ντούγκαλ.




panoskrikis.blogspot.gr