Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Γ Ο Υ Ν Ο Π Ο Ι Ϊ Α - Η ΤΕΧΝΗ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΓΟΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΟΥΝΙΝΩΝ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ

Η γουνοποιΐα αποτελεί για την περιοχή της  Καστοριάς την σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα. Η τέχνη της επεξεργασίας της γούνας και η εμπορία των ειδών παραγωγής της, αναπτύχθηκε κατά τη Βυζαντινή περίοδο και από τότε μέχρι και σήμερα η περιοχή της Καστοριάς εξελίχθηκε και έγινε το κυριότερο κέντρο παραγωγής γουναρικών και το κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος στο χώρο του εμπορίου γούνας και μοναδικό κέντρο επεξεργασίας της στον ευρωπαϊκό χώρο. Η ανάπτυξη της γουνοποιίας και η άνθηση του εμπορίου των ειδών παραγωγής της, είχε σαν αποτέλεσμα από τον 19ο αιώνα ένας σημαντικός αριθμός κατοίκων της περιοχής να ταξιδέψουν σ' όλο τον κόσμο και να δημιουργήσουν ένα πλήθος από οικονομικά ακμάζουσες παροικίες. Οι πιό ονομαστές και γνωστές παροικίες Καστοριανών, είναι της Νέας Υόρκης, του Τορόντο και Μόντρεαλ του Καναδά, του Παρισιού και της Φραγκφούρτης. Επίσης, οικονομικά και εμπορικά κέντρα Γουναρικών, με μεγάλη δραστηριότητα, λειτουργούν σήμερα στη Μόσχα, στην Ουκρανία, στο Ντουμπάϊ, στην Κύπρο και αλλού.
Σήμερα σ' όλες σχεδόν τις μεγαλουπόλεις του κόσμου όπως τη    Ν. Υόρκη, το Παρίσι, το Μόναχο, τη Λειψία, τη Φραγκφούρτη, την Ισπανία, τη Ρωσία, την Ιταλία, την Ουκρανία, την Κύπρο, το Ντουμπάϊ και αλλού, υπάρχουν Καστοριανοί που τροφοδοτούν την παγκόσμια αγορά με πανέμορφα δείγματα της Καστοριανής τέχνης και τεχνικής. Η περιοχή της Καστοριάς ως ένα από τα σημαντικότερα παγκοσμίως κέντρα κατεργασίας, βαφής, επεξεργασίας και πώλησης ετοίμων γουναρικών, των «φημισμένων Καστοριανών Γουναρικών», είναι και κέντρο δημιουργίας εμπνευσμένης μόδας γουναρικών και δερματίνων ειδών.
Καστοριανοί Σχεδιασταί μόδας, με άριστες σπουδές σε φημισμένα Πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού, είναι δημιουργοί μόδας που σχεδιάζουν γουναρικά και δερμάτινα είδη με την τελευταία λέξη της μόδας. Με τη συμμετοχή τους σε Διεθνείς Εκθέσεις Μόδας όπου παρουσίασαν τις κολεξιόν τους όπως του Μιλάνου, της Μόσχας, του Τορόντο, της Καστοριάς κλπ. πρόβαλλαν την Καστοριανή Μόδα ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστή σε Διεθνή Κλίμακα.
Ο επισκέπτης της Καστοριάς μπορεί να θαυμάσει τα πανέμορφα δείγματα της καστοριανής τέχνης σε πλήθος από καταστήματα πώλησης γουνοποιών της πόλης, και στην ΕΔΗΚΑ και έχει την δυνατότητα να τα αγοράσει σε τιμές προσιτές, σίγουρος για τη μοναδικότητα της ποιότητάς τους. Ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς «Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ»,  διοργανώνει κάθε χρόνο, από την άνοιξη από το 1976, την Ετήσια Διεθνή Έκθεση Γούνας, σε Εκθετήριο – Δημοπρατήριο που καταλαμβάνει μεγάλη έκταση, η οποία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις γούνας με διεθνή ακτινοβολία και θεωρείται το μεγαλύτερο εμπορικό γεγονός στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.
  










Δεν υπάρχουν σχόλια: