Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ --ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Ε.Α.Μ. – Ε.Λ.Α.Σ.

Πολλές προσωπικότητες οι οποίες βρέθηκαν σε καίριες θέσεις κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ύμνησαν την Εθνική Αντίσταση των Ελλήνων κατά των επιδρομέων. Αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί, αρχιστράτηγοι πολεμικών μετώπων κλπ. έπλεξαν ύμνους. Πολυσέλιδο βιβλίο θα ήταν δυνατό να εκδοθεί μόνο με τους ύμνους αυτούς.
Εδώ θα παραθέσω ελάχιστα αποσπάσματα από μηνύματα, δηλώσεις και γραπτά των αρχηγών των δυτικών δυνάμεων και άλλων παραγόντων.

Το μήνυμα του Αρχιστρατήγου ΑΪΖΕΝΧΑΟΥΕΡ προς τον Ελληνικόν Λαόν στις 3.1.1944.
«… Κάθε Έλλην που συνεχίζει τον αγώνα κατά των κατακτητών είναι αντάξιος των παραδόσεων που μας εκληροδότησεν ο πολιτισμός των προγόνων του… Ο Ελληνικός λαός επληροφορήθη με αποτροπιασμόν ότι η Κυβέρνησις των Κουΐσλιγκ Ράλλη σχηματίζει «Τάγματα Ασφαλείας» κατά το υπόδειγμα των ταγμάτων εφόδου του Χιτλεροφασισμού, σκοπός των οποίων είναι να βοηθήσουν τον κατακτητή στην κατάπνυξιν της Ελληνικής Αντιστάσεως.
Τα μισθοφόρα αυτά όργανα στης Γκεστάπο είναι ανάξια να φέρουν το όνομα του Έλληνος…»
v
Από το μήνυμα του
ΟΥΪΛΣΩΝ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ:
«Αρχιστράτηγος της Μ. Ανατολής έλαβον υπό σημείωσιν μεθ’ ικανοποιήσεως ότι το Ε.Α.Μ., αγωνίζεται δια τας αρχάς της ελευθερίας ως ορίζει ο Χάρτης Ατλαντικού και είναι εν γνώσει λαμπρών κατορθωμάτων μαχητικής αντιστάσεως του Ε.ΛΑ.Σ. εναντίον εισβολέως. Αρχιστράτηγος Μ. Ανατολής παρακολουθεί Ελλάδα με μέγιστην προσοχήν και θεωρεί Έλληνας αντάρτας ως μέρος Δυνάμεων υπό διαταγάς του…».

v
Από την εκπομπήν του Ραδιοσταθμού Νέας Υόρκης 15.10.43.
«Το Ε.Α.Μ. είναι η μόνη οργάνωσις που αντιστέκεται ηρωϊκά στον κατακτητή… Είναι το παρόν και το μέλλον του Έθνους».

v
Ραδιοσταθμός Ν. Υόρκης 15.10.43:
            «Το Ε.Α.Μ. ο υπ΄ αυτού δημιουργηθείς Ε.Λ.Α.Σ. υπεχρέωσαν τους Γερμανούς να εγκαταλείψουν τα σχέδιά των περί πολιτικής επιστρατεύσεως…».
v
Ο κ. ΚΟΜΝΗΝΟΣ ΠΥΡΟΜΑΓΛΟΥ, υπαρχηγός του Ε.Δ.Ε.Σ., στο βιβλίο του «Εθνική Αντίστασις» γράφει:
            «Ουδεμία άλλη οργάνωσις έδωσεν εν αναλογία τόσα θύματα δια την Εθνικήν Αντίστασιν όσα έδωκεν το Ε.Α.Μ.- Ε.Λ.Α.Σ.».
            «…Η παρουσία του Ε.Λ.Α.Σ. απησχόλησεν τον εχθρόν και τμήματά του τον επολέμησαν παντού, χωρίς διακοπήν και με αδιάπτωτον ενθουσιαμόν, χωρίς να υπολογίζουν στερήσεις, γύμνιαν και κακουχίας…». «Ο Ε.Λ.Α.Σ. έφερεν εις δύσκολον θέσιν τον κατακτητήν…».

v
Ο αρχηγός της Ε.Ρ.Ε.  Παν. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, εις την ομιλίαν του εις την Τρίπολιν, εις την πλατείαν Κολοκοτρώνη την 1.10.1944  είπε τα εξής:
            «…Καταρώμαι τόσον εγώ, όσον και η Κυβέρνησις του Εξωτερικού κάθε έναν ο οποίος προσέφερε τας δυνάμεις του εις τας χιτλερικάς ομάδας αι οποίαι τόσας καταστροφάς επεσώρρευσαν εις τον δύστυχον τούτον τόπον. Αι Οργανώσεις Αντιστάσεως και η πολυπληθεστέρα τούτων ο Ε.Λ.Α.Σ. απετέλεσαν τους απηνείς τιμωρούς τόσον των κατακτητών όσον και των συνεργατών των… δι’ αυτό, όταν ησυχάσουμε, η πρώτη φροντίς θα είναι η αναστήλωσις των ερειπίων και η δι’ ηθικών αμοιβών αναγνώρισις των θυσιών και του αγώνος του απελευθερωτικού τούτου στρατού…ο οποίος αναμφισβητήτως θα αποτελέσει τον πυρήνα του ιδρυθησομένου Ελληνικού Στρατού…».
v
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, τον Απρίλιον του 1943, στο Κάϊρο, εδήλωνε:
            «Θεωρούμεν αξίους εθνικής ευγνωμοσύνης όλους τους αγωνιστάς της ελευθερίας, και το μέγα πλήθος των ανοργανώτων και ανωνύμων ηρώων και μαρτύρων και τας εθνικάς μας οργανώσεις Ε.Α.Μ., Ε.Λ.Α.Σ., Ε.Δ.Ε.Σ., καθώς και όλας τας άλλας».
v
Ως Πρόεδρος του Συνεδρίου του Λιβάνου, τον Μάϊο 1944, εδήλωνε:
            «...Υπήρξατε άξιοι της Ελλάδος… ».
v
Στην απελευθέρωση 18 Οκτωβρίου 1944:
            «…Θα αποδοθούν αι δίκαιαι τιμαί εις τους γενναίους αγωνιστάς των ανταρτικών δυνάμεων…».
v
Και την 3 Δεκεμβρίου 1944 :
            «…Επαλαίσατε κατά την περίοδον της Εθνικής Αντιστάσεως εναντίον των κατακτητών και προσθέσατε ενδόξους τίτλους εις την ιστορίαν των εθνικών μας αγώνων… κατά το στάδιον της δουλείας, η φωνή της οργανώσεως, ήτο συγχρόνως και φωνή της Πατρίδος και οφείλατε να υπακούατε».


Δεν υπάρχουν σχόλια: