Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

ΑΚΡΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΙΔΙΑ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ - Ο ΔΙΑΒΡΩΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

 «Γνώμονας και έμβλημα της ζωής μου είναι να λέω και να γράφω πάντα την αλήθεια και μόνον την αλήθεια, χωρίς υποκειμενικές εκτιμήσεις, χωρίς διαστρεβλώσεις δεδομένων και γεγονότων, την απουσία ψεύδους και χωρίς ΦΟΒΟΝ και ΠΑΘΟΣ».
·                    
  Τα τηλεοπτικά δίκτυα της οικουμένης αποτελούν τη σημαντικότερη δύναμη της οικονομικοπολιτικής εξουσίας. Προβάλλουν, παντού και πάντοτε, εικόνες και προπαρασκευασμένες σκηνές και οι πολίτες παρακολουθούν, απολαμβάνουν και απορροφούν τα θεάματα με συνέπεια να καταργείται η προσωπική σκέψη. Αντικειμενικός σκοπός των δικτύων η ραγδαία ροή του χρήματος η απονάρκωση και το «ζαβλάκωμα». Οι τηλεθεατές αντιμετωπίζονται όχι ως σκεπτόμενα άτομα αλλά ως μηχανές που καταγράφουν τα προπαγανδιστικά και διαφημιστικά μηνύματα. Ο κατακλυσμός και ο ορυμαγδός των θεαμάτων εξαφανίζει την κρίση και αφοπλίζει τον θεατή. Οι σημερινές κυβερνήσεις αποτελούν «τηλεοπτικούς μηχανισμούς» που προσφέρουν πανούργα και παραπλανητικά θεάματα. Συμπέρασμα: Οι τηλεοράσεις όλων των ηπείρων οδηγούν στην καταστροφή τα «δημοκρατικά» πολιτεύματα. Αποτελούν όργανα διάβρωσης των δημοκρατικών θεσμών και κραυγαλέα απόδειξη της διαφθοράς των κομμάτων εξουσίας.
Σε όλα τα έθνη οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούν με κριτήρια αποκλειστικά κερδοσκοπικά και με στόχο την ψευδοενημέρωση και την εξαπάτηση του Κοινού. Οι περισσότεροι ανήκουν σε παντοδύναμα επιχειρηματικά συγκροτήματα, σε οικονομικά μονοπώλια που εμπορεύονται και αξιοποιούν εξουσιαστικά τα θεάματα βίας και αισχροτήτων. Οι θεατές της τηλεοπτικής οθόνης όλων των ηπείρων αποτελούν σήμερα καταναλωτές δόλιων εικόνων και αχρείων θεαμάτων.
Με τη διεθνοποίηση της αγοράς συμπορεύονται η εμπορευματοποίηση των πληροφοριών και η ψυχαγωγία που ελέγχονται και καθοδηγούνται από οικονομικά μονοπώλια. Επικίνδυνη εξέλιξη για τις κοινωνίες και τους εθνικούς πολιτισμούς, διαβρωτική και καταστροφική[1]. Πρόκειται για εφαρμογή του συστήματος της «πληροφορικής» που παραμερίζει τους παραδοσιακούς πολιτισμούς εξευτελίζοντάς τους, με δραματικές επιπτώσεις στις κοινωνίες της οικουμένης. Κι’ ακόμα για μια μορφή ολοκληρωτισμού. Όταν οι αρχές της ηθικής, της αλήθειας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης δεν εφαρμόζονται για όλους, η ανθρωπότητα οδηγείται στο χάος και τον καταποντισμό.
Στις χώρες του Βορρά, το πανάθλιο παιχνίδι των τηλεοπτικών δικτύων οδηγεί το κράτος-έθνος και το κράτος-πρόνοια σε παράλυση και τελική διάλυση. Αυτή η φθορά έχει προκαλέσει σήμερα τη γενίκευση της ανεργίας και θα υποκινήσει το μίσος μεταξύ των λαών υποθάλποντας την ξενοφοβία.
Η διαφθορά όλων των εξουσιών και των εξουσιαστών μεταδίδεται γοργά, διαβρωτικά και μολυσματικά στις κοινωνίες. Το χρήμα δηλητηριάζει τα πάντα, οι μεγιστάνες του πλούτου ελέγχουν τα κόμματα εξουσίας, η αρετή εκπνέει. Αιτία της επιδημικής εξάπλωσης της διαφθοράς είναι και ο τρισάθλιος ρόλος των τηλεοπτικών δικτύων της οικουμένης. Το κυρίαρχο σχολείο των λαών δεν είναι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, το βιβλίο και η δραστηριότητα των διανοουμένων αλλά η τηλεόραση. Το περιεχόμενο των μεταδόσεων, για να είναι ελκυστικό, περιορίζεται στα εντυπωσιακά θεάματα, συνήθως της βίας και της αισχρότητας, στο αποτρόπαιο και «θελκτικό» που καθηλώνει τον θεατή, με πλαίσιο πάντοτε και ενωτικό στοιχείο τις διαφημίσεις. Αλλά και στα ειδησεογραφικά προγράμματα των τηλεοπτικών σταθμών της οικουμένης κυριαρχεί το θέαμα και όχι η πλήρης και ουσιαστική ενημέρωση των θεατών. Παντού και πάντοτε επωφελούνται τα κόμματα εξουσίας και οι οικονομικοί παράγοντες με ανάλογα ανταλλάγματα.
Θύματα οι τηλεθεατές που, καθηλωμένοι, καταδικάζονται σε αποχαύνωση, άνοια, μωρία, νωθρότητα, αποβλάκωση και ψυχοσωματική παράλυση και τύφλωση. Το πραγματικό, το αντικειμενικό αντικαθίσταται με το μυθικό, το κινηματογραφικό και κυρίως το διαφημιστικό. Παραπληροφόρηση και καλλιέργεια της κοινωνικής διαφθοράς[2]. Τα «ντοκιμαντέρ», που προσφέρουν γνώσεις και επαφή με το πραγματικό και αληθές, σπανίζουν. Κυριαρχεί το στοιχείο της προπαγάνδας και του προσηλυτισμού στον καταναλωτισμό και την αχρειότητα.
Επιβάλλεται όθεν ριζική κοινωνική αλλαγή που προϋποθέτει πανοικουμενική αντίσταση των λαών στις οικονομικοπολιτικές φαυλότητες της εξουσίας και των εξουσιαστών με σκοπό και προτεραιότητα τον αποδιαβρωτικό ρόλο των ΜΜΕ και την αποδυνάμωσή τους, ώστε να μη διαβρώνεται ύπουλα η κοινωνία, ο τηλεθεατής, με πρωτοπόρους τους ανθρώπους του πνεύματος.  




[1] Κατά τον Karl Popper η Τηλεόραση υπονομεύει και αφανίζει τα δημοκρατικά πολιτεύματα και τον πολιτισμό. Καταργεί την άμεση επικοινωνία των πολιτών και καλλιεργεί τις αντιπαραθέσεις και την εγκληματικότητα (La Television: Un danger pour la democratie, Anatolia 1995).
[2] Ορθότατα επομένως χαρακτηρίζονται τα τηλεοπτικά θεάματα «μαστίχα» (chewing-gum) των ματιών, φυγή από την αλήθεια, αποκολοκύνθωσις. Στον τομέα των διαφημίσεων προβάλλονται κατά την τελευταία δεκαετία, ως σύμβολα και «είδωλα», τίτλοι μεγάλων βιομηχανικών και άλλων συγκροτημάτων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, στα πουκάμισα αποτυπώνονται προσωπογραφίες ηθοποιών και στα T-shirts επιγραφές μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών. Και αγοράζονται επειδή ακτινοβολούν ως εμβλήματα οικονομικής επιτυχίας!... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: