Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ - ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΥΜΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ - «Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΦΘΕΙΡΕΙ» - «Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΦΘΕΙΡΕΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΕΙΡΕΙ»

Εξουσία είναι η δυνατότητα που πηγάζει από δικαίωμα ή από ισχύ να επιβάλλει κάποιος τη θέλησή του σε άλλους, να ελέγχει μία χώρα, ένα κοινωνικό σύνολο, μία ομάδα ατόμων ή ένα άτομο. Διακρίνεται δε σε κρατική, κοσμική, εκκλησιαστική, συγκεντρωτική, απόλυτη κλπ. Κατά τον μεγάλο Γερμανό καθηγητή του Δικαίου και της Πολιτειολογίας Max Weber είναι ένας αδυσώπητος αγώνας για κατάκτηση ή διανομή, για την άσκηση δηλαδή της φυσικής βίας. Γι’ αυτό η πολιτική και ο πολιτικός επιδιώκουν την ισχύ, την κοινωνική καταξίωση, τον πλούτο, την επικράτηση.
Η εξουσία, βεβαρημένη με κατάρα, είναι απαίσια και μισητή, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Αυτή μεταμορφώνει τους ανθρώπους – όχι σε χοίρους όπως η Κίρκη –, αλλά σε λύκους, σε κτήνη, σε αποκρουστικούς, σε φαύλους στον χαρακτήρα και τα αισθήματα. Είναι ο ιός, το δηλητήριο που όταν εκχύνεται στον ανθρώπινο εγκέφαλο, τον μεταμορφώνει σε λυκάνθρωπο. Ο Φάουστ, από το ομώνυμο έργο του Γκαίτε, πούλησε την ψυχή του στον Σατανά για τα νιάτα. Οι εραστές της εξουσίας, πωλούν την ψυχή τους για την νομή της εξουσίας και τα εξ αυτής ωφελήματα. Οι άνθρωποι της εξουσίας, στυγνοί και αναίσθητοι, εμπαίζουν τους λαούς, με τρόπο μάλιστα απροκάλυπτο και προσβλητικό, αφού για χάρη της εξουσίας απεμπολούν ιδεολογικές αρχές, αν βέβαια ποτέ είχαν. Όσοι πολιτικοί ασκούν την εξουσία, το κάνουν όχι για το κοινό καλό, αλλά γιατί προσδοκούν ΔΟΞΑ, ΧΡΗΜΑ, ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ.   



Δεν υπάρχουν σχόλια: