Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΕΙ

 «Το καλό δεν πουλάει». Ο Καστοριανός αντί να νοσταλγεί την πνευματικότητα και την αντικειμενική πληροφόρηση, ποθεί τη βαρβαρότητα, δηλαδή την έλλειψη του πολιτισμού, γι’ αυτό και δεν παρατηρείται καμιά πολιτισμική εξέλιξη. Αυτή η αντίληψη κυριαρχεί στη σύγχρονη εποχή μας, στην εποχή της συνεχούς και πλήρους σύγχυσης, την εποχή της «ιδιοτελούς κενοφωνίας», στην εποχή του παραλόγου, στην εποχή της αδιαφορίας, του ωχαδερφισμού και την εποχή της εμπορικής πληροφόρησης. «Στο κέντρο της πληροφορίας διαδίδονται μόνο τα ασήμαντα και παρασιωπούνται τα σημαντικά», έγραψα σε ένα άλλο άρθρο μου.
 Έτσι, τα παπαγαλάκια της δημοσιογραφίας, οι τηλεοπτικοί σταθμοί, οι ρεπόρτερ, δεν απασχολούνται με το «καλό», με το υγιές, με τις Αξίες, με την παιδεία, τις παραδόσεις, την οικογένεια, την πατρίδα, την Ελληνική σημαία, την Ελληνική γλώσσα, την Ελευθερία, την αξιοκρατία, την Αλήθεια, τη νομιμότητα, την εντιμότητα, την κοσμιότητα, το σεβασμό στους νόμους, τη δημιουργία, την προκοπή, την άμιλλα, την αξιοπρέπεια, την Ελληνοπρέπεια, την Ελληνική λεβεντιά, το φιλότιμο, την αρχοντιά, την Ορθοδοξία, τον Ελληνισμό, το λειτούργημα, τα Ελληνικά πρότυπα, τους θεσμούς, τις αιώνιες αξίες, την τεχνολογία με ανθρώπινο πρόσωπο.
Για σκεφθείτε ότι όλα αυτά δεν «πουλάνε», είναι «αναχρονιστικά», υποβαθμισμένα, ακατάλληλα «προς βρώσιν» της μοντέρνας κοινωνίας και της νεολαίας μας και όποιος απασχολείται μ’ αυτά ζει με το παρελθόν. Καθότι και το παρελθόν και η ιστορία δεν «πουλάνε», γιατί προβληματίζουν τα απελπισμένα νιάτα μας, τα οποία καταφεύγουν στις «καφετέριες», στα «σύγχρονα κατηχητικά» για να ψυχαγωγηθούν και να αλλοτριωθούν, όπως τα κατευθύνουν οι σύγχρονες «Κίρκες», που σκέπτονται για μας και κανονίζουν το μέλλον μας αρνητικά. Κατασκευάζουν τρία είδωλα για να προσκυνήσει ο κόσμος: Το σεξ χωρίς αγάπη, τη βία χωρίς δικαιοσύνη και τα χρήματα χωρίς κόπο, ακόμη τη βωμολοχία και την άσεμνη φωτογραφία. Μάλιστα πιθηκίζουν τις διαφημίσεις που αποσκοπούν στον εντυπωσιασμό του θεατή, εθισμένου στις μικρότητες.
Οι έμποροι των Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης προσφέρουν και προβάλλουν την «γκρίζα πλευρά του φεγγαριού», αρνητική και ισοπεδωμένη, με όλα τα άνθη του κακού ωραιοποιημένα, ενώ αποσιωπάται συστηματικά η άλλη πλευρά, η θετική, η γνήσια Ελληνική με τον Ελληνικό πολιτισμό και την πολιτισμένη κοινωνία με άξιους πολίτες για ένα δημιουργικό και ελπιδοφόρο μέλλον. Εάν τα ΜΜΕ διέθεταν το μισό χρόνο/χώρο για τα καλά νέα, η ζωή μας θα ήταν διαφορετική αλλά και οι πολίτες να επιλέγουν αυτούς που τους υπηρετούν πραγματικά και όχι εκείνους που τους εξαπατούν και τους εκπορνεύουν.
Δυστυχώς ζούμε τον «πολιτισμό της ενοχής», όπου το παράλογο νίκησε τη λογική και θεωρείται πετυχημένο και άξιο ό,τι πουλάει! Όσο πιο μαύρες οι ειδήσεις, όσο πιο δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις τόσο μεγαλύτερη η χαρά των ανθρώπων της τηλεοράσεως.
Η κοινή γνώμη δηλητηριάζεται συστηματικά και εθίζεται στη μικρότητα. Διαστρεβλώνονται τα γεγονότα, διασύρονται πρόσωπα και θεσμοί χωρίς δισταγμό. Το πνεύμα της πλάνης γίνεται δάσκαλος ζωής. Η παραπληροφόρηση διευκολύνει τους αρμόδιους για να μην έχουν πονοκέφαλο με τα «καυτά» εθνικά θέματα, αλλάζοντας την προσοχή του «φλομωμένου» πολίτη. Άλλωστε δεν προβληματίζεται πια ο λαός της Καστοριάς και δεν ανησυχεί για τα εθνικά θέματα, όπως το Κυπριακό, το Μακεδονικό, το Βορειοηπειρωτικό, το Θρακικό, το Αιγαίο, την Παιδεία, το δημογραφικό, την οικονομία και την ασφάλεια. Καθεύδει αλλοτριωμένος.
Μια αδιαφορία απλώνεται παντού σε μια εποχή που οι εχθροί βρίσκονται «προ των πυλών», ενώ δουλεύουν ανενόχλητα και συστηματικά οι εσωτερικοί εχθροί διαβρώνοντας και ξεθεμελιώνοντας κάθε όσιο και ιερό, ενώ εμείς «άδομεν εμπιμπραμένων των οικιών μας» περιμένοντας τους «διαιτητές» να μας σώσουν ενώ πριονίζουμε το κλαδί που καθόμαστε στο ξέφραγο αμπέλι, αλλοιώνοντας την ταυτότητα του λαού μας και το ήθος της κοινωνίας μας. Πού οδηγεί αυτός ο εκτραχηλισμός; Μήπως πολλά ζητάω σε αυτόν τον τόπο, όπου δεν πουλάει η αναφορά σε ανιδιοτελείς θυσίες, αλλά σε ευτελείς ουσίες τηλεοπτικών περιτριμμάτων;
  
 




Δεν υπάρχουν σχόλια: