Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Η ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΚΑΙ Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΚΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 15 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ; ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΟΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΙ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ; ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΙ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ ΟΧΙ

                                                                 
Κατά το άρθρο 15 (παρ.2) του Συντάγματος του 1975, το οποίον κάλλιον εμού γνωρίζετε, «η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους. Ο έλεγχος και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που είναι ανεξάρτητη αρχή, όπως ο νόμος ορίζει. Ο άμεσος έλεγχος του Κράτους, που λαμβάνει και τη μορφή του καθεστώτος της προηγούμενης άδειας, έχει ως σκοπό την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης, την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της Χώρας, καθώς και το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας».
Σύμφωνα με την παραπάνω Συνταγματική διάταξη, η τηλεόραση, μεταξύ των άλλων, "έχει ως σκοπό και την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων… καθώς και το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου".
Η αντικειμενικότητα σημαίνει ΑΛΗΘΕΙΑ και ΑΜΕΡΟΛΗΨΙΑ, σημαίνει παρουσίαση και προβολή των γεγονότων που βασίζονται στην πραγματικότητα και όχι στις εκτιμήσεις και κρίσεις ενός μόνον ατόμου με υποκειμενική αντίληψη του αντικειμένου. Και η αντικειμενική μετάδοση είναι η απαραίτητη ΑΡΕΤΗ του ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ και όχι των κακών απομιμήσεων ή κακέκτυπων της Δημοσιογραφίας, που ευτελίζουν το λειτούργημα του Δημοσιογράφου.
Ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου συνίσταται στην συμπεριφορά που αρμόζει σε άτομα ηλικιωμένα, άτομα με επιστημονική και κοινωνική καταξίωση, με υπερπροσφορά σε αντικείμενα γενικότερης πνευματικής δραστηριότητος, με δυναμική παρουσία σε εθνικοπατριωτικούς πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, με συμμετοχή σε ότι ενδιαφέρει και αφορά το κοινωνικό σύνολο μιας τοπικής κοινωνίας, με έντονη παρουσία στη Δημοσιογραφία χωρίς εισαγωγικά, με προβολή από τις στήλες πολλών επαρχιακών εφημερίδων και του Αθηναϊκού τύπου θεμάτων με ενδιαφέροντα Εθνικά – Πατριωτικά – Χριστιανικά, και Ιστορικά θέματα και με έμφαση στις παραδοσιακές Αξίες της Ελληνικής Φυλής. Μια εργώδης προσπάθεια, η οποία παραβλέπεται σκόπιμα από μικροψυχία και πνευματική ένδεια.
Επίσης, η διάταξη "με ίσους όρους", νομίζω ότι σημαίνει: Τα ίδια ισχύουν και για τον ένα και για τον άλλο, την ίση μεταχείριση και όχι την τηλεοπτική ανισότητα, την έλλειψη διακρίσεων, την επιλεκτική μέθοδο. Όταν οι εντεταγμένοι στο "σύστημα – τηλεοπτικό Σταθμό", "δημοσιογράφοι"- συνειδητά δεν παρουσιάζουν και αποσιωπούν γεγονότα σταθμούς στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τότε, παραβιάζουν ωμά την διάταξη του Άρθρου 15 του Συντάγματος και υπόκεινται σε κυρώσεις. Ουδείς ασύδοτος και ανεξέλεγκτος σε μια συντεταγμένη πολιτεία. Αλλά σε ένα κράτος φαύλο, ασύδοτο, διεφθαρμένο, άνομο και αναχρονιστικό, ποιος να επιβάλλει κυρώσεις στα ολίγα κατακάθια της με εισαγωγικά «δημοσιογραφίας»; Η χαμηλή ποιότητα της ενημέρωσης, και η παρακμή της Δημοσιογραφίας, αν έχασε μεγάλο μέρος από την πάλαι ποτέ αίγλη της, οφείλεται και στην απουσία ελέγχου αυτών που ασκούν δημοσιογραφία. Από τα γιουσουφάκια και τα λαμόγια κατά τους χαρακτηρισμούς του κ. Μάκη Κουρή. Με τέτοια άτομα, η τηλεόραση αντί να γίνει οδηγός ποιότητος, εγκυρότητος και αντικειμενικότητος κατολισθαίνει επικίνδυνα. Τα επαρχιακά Κανάλια χωρίς κανόνες και φραγμούς προκαλούν, παραπλανούν και υποβιβάζουν την επικαιρότητα στη φτωχή λογική τους και στα βιώματά τους με την ανοχή των ελεγκτικών οργάνων. Σε ένα άναρχο τοπίο, πειρατές συχνοτήτων, χωρίς να διαθέτουν άδειες λειτουργίας, χρησιμοποιώντας τηλεοπτικές συχνότητες, που αποτελούν δημόσια περιουσία, λειτουργούν επί της ουσίας αυθαίρετα. Πρόκειται ουσιαστικώς για πειρατεία που πραγματοποιείται εν ονόματι της ενημέρωσης από άτομα αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς. Θύμα αυτής της απαράδεκτης κατάστασης, είναι και ο υποφαινόμενος, αφού η προσωπικότητά του μειώθηκε βάναυσα καθότι δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: