Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ


Ένα από τα πιο τραγικά γεγονότα αυτού του τόπου είναι πως όλα αυτά τα χρόνια διαμορφώθηκε ένας πολιτικός, κοινωνικός και οικονομικός ιστός, ο οποίος δεν μπόρεσε να αποτρέψει ή έστω να περιορίσει την οικονομική κρίση που ξέσπασε την δεκαετία του ογδόντα με τις δυσμενέστατες επιπτώσεις που είχε για τον Νομό μας, όπως η ανεργία, η συρρίκνωση του πληθυσμού, η αδυναμία των γουνοποιητικών επιχειρήσεων να πληρώσουν τα χρέη τους κ.λ.π.
Βέβαια, απαλλαγμένοι ευθυνών δεν είναι και οι βουλευτές των δύο κομμάτων εξουσίας, ούτε ο επικεφαλής της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης , ούτε οι φορείς του κλάδου της γουνοποιίας, οι οποίοι με τους αδέξιους χειρισμούς και την ασυνάρτητη πολιτική που οφείλονταν στην έλλειψη δημιουργικής φαντασίας και σχεδιασμού, δεν υπέδειξαν έγκαιρα μια σειρά από μέτρα που θα απέτρεπαν ή θα περιόριζαν τις τόσο καταστροφικές και αρνητικές επιπτώσεις. Πολύ φοβάμαι πως μετά τις Νομαρχιακές και Βουλευτικές εκλογές του 2006 και 2007 υφάνθηκε στο παρασκήνιο ένας νέος πολιτικός, κοινωνικός και οικονομικός ιστός, ένας ιστός που διέπεται από έλλειψη ηθικών ενδοιασμών, ο οποίος θα προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στο ήδη κατεστημένο, σε κάποιες προνομιούχες τάξεις και κατ’ επέκταση σε πρόσωπα – οικονομικούς κολοσσούς –, αλλά και με μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις.
Εύχομαι να διαψευστώ, αλλά προβλέπω ότι τίποτα δεν θα αλλάξει για τις προνομιούχες τάξεις, τους ανθρώπους της φτωχολογιάς, του κόπου και του μόχθου, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους αγρότες και κτηνοτρόφους, τους παραγωγούς, τους ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους, τους γουνεργάτες, τους άνεργους και όλους τους μη προνομιούχους Καστοριανούς.
Η νέα αυτή συντεχνία της πολιτικής και οικονομικής νομενκλατούρας, δέσμια των προεκλογικών της δεσμεύσεων προς τους προνομιούχους, πλαισιωμένη και συνεπικουρούμενη από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και μερικά παπαγαλάκια των ηλεκτρονικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης οδηγεί σε ευνοϊκές παροχές και ρυθμίσεις υπέρ των ολίγων οικονομικά εύρωστων και στον παραμερισμό των πτωχών, των σκληρά εργαζομένων και αγωνιζομένων, των αδικημένων που αποτελούν και την πλειοψηφία των κατοίκων του Νομού.
Σ’ αυτό το αδηφάγο κατεστημένο που χαρακτηρίζεται μόνο από συμφεροντολογία, από την αρχή παρέχει βοήθεια ένας καινούργιος παράγων που επιτείνει τη γενικότερη ανωμαλία στον τόπο, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των αξιών και της πολιτικής ζωής. Είναι η επιθετική ευτέλεια, η παραπληροφόρηση, η έλλειψη αντικειμενικότητας, η έλλειψη και η στέρηση του δικαιώματος του διαλόγου σε πρόσωπα, ώστε ο καθένας να παίρνει εναλλάξ το λόγο και να διατυπώνει την άποψή του επάνω σε κάποιο θέμα ή πρόσωπο. Πρόσωπα χωρίς τη στοιχειώδη ευρύτητα γνώσεων, χωρίς γενικές γνώσεις πολλών κλάδων του επιστητού, χωρίς πνευματική και ψυχική καλλιέργεια, χωρίς πολιτική παιδεία, χωρίς την απαιτούμενη ευγένεια, την καλή συμπεριφορά, τη σύμφωνη με τους κανόνες που η κοινωνία έχει επιβάλλει, χωρίς την στοιχειώδη τήρηση των κανόνων που επιβάλλει η δημοσιογραφική δεοντολογία και το άρθρο 15 του Συντάγματος, πρόσωπα με κακίες και ταπεινά αναξιοπρεπή αισθήματα και μικροπρεπή συμπεριφορά διαμορφώνουν πνευματικά, ηθικά, πολιτικά την κοινή γνώμη.
Ορισμένα από τα πρόσωπα αυτά διακρίνονται για την υπερβολική τους έπαρση και συμπεριφέρονται ως αφεντικά προς την απροστάτευτη κοινή γνώμη, την παραπληροφορούν, την εξάπτουν με ανούσιες αναφορές σε πρόσωπα και γεγονότα ήσσονος ενδιαφέροντος και σημασίας, εννοούν να την κανοναρχούν, να της καλλιεργούν αισθήματα αφροσύνης, και να την οδηγούν σε κρίσεις και ερμηνείες ισοπεδωτικές, αντί να συντελούν στην Εθνική πνευματική, ηθική, πολιτιστική και πολιτική ακόμη βελτίωσή της.
Έτσι, ο λαός της Καστοριάς γίνεται αντικείμενο μιας απαράδεκτης εκμετάλλευσης για λόγους επιχειρηματικών και όχι μόνον. Εκείνο που έχει σημασία είναι η συστηματική προσπάθεια των ανθρώπων των ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης και του έντυπου Τύπου με μια ή δύο φωτεινές εξαιρέσεις, να αλλοτριώσουν τη συνείδηση των πολιτών, πράγμα που εν πολλοίς το επιτυγχάνουν. Για λογαριασμό ποίων; Των ανόμων συμφερόντων, των ανθρώπων της διαπλοκής, των πολιτικών – υπό την ευρείαν έννοιαν – που τους προσφέρουν υλικά οφέλη και τους άρχοντες εκείνους της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού που τους χρηματοδοτούν αφειδώς υπό τον τύπο της… προβολής του έργου των.
   «Αιχμάλωτη» των Μ.Μ.Ε. η κοινή γνώμη, στην ξέφρενη ασυδοσία των λαϊκιστών, παρακολουθεί κάθε πρωί και βράδυ τα ίδια χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο κουτσομπολίστικα πράγματα, χωρίς καμία αντίσταση, γιατί οι πολίτες της Καστοριάς που αντιστέκονται σε όλη αυτή την απρέπεια και ασχημοσύνη, οι άνθρωποι που διακρίνονται για το σθένος και την ελευθεροφροσύνη τους είναι ανεπιθύμητοι.         Μ’ αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνεται ο κατήφορος σε όλα τα επίπεδα. Άρα, κανείς δεν μπορεί να αποτελέσει το ανάχωμα, κανείς δεν μπορεί να βάλει φραγμό στην ασυδοσία αυτή.
Όπως έγραψα σε προηγούμενα άρθρα μου, οι πραγματικοί πατριώτες, οι συνετοί, οι ευρυμαθείς, οι δυναμικοί, οι ακέραιοι και αδιάφθοροι αυτού του τόπου – πλην εξαιρέσεων – έχουν τεθεί στο περιθώριο, σε αναγκαστική αποστρατεία και έτσι η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο. Πρωτοστατούν, με μερικές φωτεινές εξαιρέσεις, οι ανεπαρκείς, οι αποτυχημένοι επαγγελματικά, οι οικονομησάκηδες, τα διάφορα λαμόγια και όλα τα στοιχεία που ευθύνονται για την οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική οπισθοδρόμηση αυτού του τόπου, που η φύση του χάρισε μια σπάνια φυσική ομορφιά.
Τιμητική εξαίρεση στο συννεφιασμένο αυτό τοπίο των Μ.Μ.Ε. αποτελούν κάποιοι μη επαγγελματίες δημοσιογράφοι, όπως και οι δεκάδες Καστοριανοί αρθρογράφοι και σχολιαστές των τοπικών εφημερίδων, αλλά και οι Καστοριανοί της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και παροικιών του εξωτερικού, που με τα εμβριθή τους κείμενα και τις επιστημονικές, φιλολογικές, ιστορικές και άλλου είδους μελέτες τις οποίες δημοσιεύει ο Τύπος, εξυψώνουν ποιοτικά τον έντυπο Τύπο.
Για το τι ισχύει σχετικά με τα Μ.Μ.Ε., παραθέτω το σχετικό άρθρο 15 του Συντάγματος σε άλλο άρθρο μου. Εδώ, απλώς αναφέρω ότι παρά την διάταξη αυτή, κάποιοι φωστήρες παραβαίνουν απροκάλυπτα όχι μόνον αυτά που επιτάσσει το Σύνταγμα και οι Νόμοι του κράτους, αλλά και η δημοσιογραφική δεοντολογία.
Συγκεκριμένα: Δεν τους διακρίνει η αντικειμενικότητα, απαραίτητη αρετή για τα Μ.Μ.Ε. και τους δημοσιογράφους. Η πληροφόρηση και η μετάδοση των ειδήσεων είναι μονόπλευρη, δεν είναι πλήρης και αντικειμενική, αφού δεν δίδεται η δυνατότητα του αντιλόγου για την προβολή και διαφορετικών απόψεων. Πνευματικά προϊόντα του γραπτού λόγου όπως π.χ. περισπούδαστα άρθρα και μελέτες τοπικού και Εθνικού ενδιαφέροντος ή βιβλία κορυφαίων ανθρώπων που έχουν διακριθεί για τον πατριωτισμό τους, την προσήλωσή τους στα Εθνικά και πολιτικά ιδεώδη, την ηθική, κοινωνική, επιστημονική και επαγγελματική τους δραστηριότητα αγνοούνται κατά τρόπον προκλητικό. Η μεροληψία και η μικρότητα που χαρακτηρίζονται από ταπεινά και ευτελή κίνητρα στο αποκορύφωμά τους.
Πανηγυρικοί λόγοι που εκφωνούνται στον Μητροπολιτικό Ναό σε δημόσιες τελετές για τον εορτασμό Εθνικών επετείων ή άλλων εκδηλώσεων δημοσίου χαρακτήρα δεν μεταδίδονται, γιατί ο ομιλητής δεν είναι πρόσωπο αρεστό και επιθυμητό στους καναλάρχες και σε μια ομάδα «δημοσιογράφων».
Τέλος, ούτε συζήτηση για προγράμματα πολιτιστικής ανάπτυξης του τόπου, σε ότι αφορά τον πολιτισμό και ειδικότερα ότι ευνοεί, υπηρετεί και προωθεί την ανάπτυξή του.
Ένας από τους πολλούς λόγους της ηθικής, πολιτικής, πολιτιστικής και κοινωνικής παρακμής του τόπου μας, που πολλοί κάνουν λόγο και όχι εγώ, είναι και όσα παραπάνω αναφέρονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: