Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΖΩΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ - ΕΝΑ ΑΚΡΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΘΕΜΑ


ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΣ
Κατά κανόνα είναι το άτομο που ασχολείται με πνευματικές δραστηριότητες και χαρακτηρίζεται από βαθειά φιλοσοφική σκέψη.

ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Είναι το άτομο που έχει σπουδάσει σε Ανωτάτη Σχολή το αντικείμενο ορισμένης επιστήμης και πήρε το σχετικό πτυχίο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
Είναι εκείνο το άτομο που ανήκει ή αναφέρεται στο πνεύμα και κυρίως στην ικανότητα του ανθρώπινου μυαλού να σκέφτεται, να εκφράζει τις σκέψεις του ελεύθερα (Ελευθερία σκέψης), να διαλογίζεται, να προσφέρει ανιδιοτελώς την υποστήριξή του στους Εθνικούς, Δημοκρατικούς, Κοινωνικούς, πολιτικούς και άλλους ευγενικούς αγώνες, πάντα επ’ ωφελεία του Έθνους, της χώρας και των κατοίκων της, της ομαλής λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, της Δικαιοσύνης, των Θεσμών και του κοινωνικού συνόλου, της Ισονομίας, της Ισοπολιτείας, της Αξιοκρατίας, της Διαφάνειας και του Ήθους και της Ηθικής. Επίσης, ο πνευματικός άνθρωπος οφείλει να ασκεί κριτική, να επικρίνει έντονα και να στηλιτεύει με θάρρος και παρρησία την τοπική ΝΟΜΕΝΚΛΑΤΟΥΡΑ και τον τοπικό ΝΕΠΟΤΙΣΜΟ, όλα τα κατεστημένα πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και τηλεοπτικά συμφέροντα, τα επιβλαβή για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, ότι εμποδίζει την πρόοδο και προκοπή αυτού του τόπου, που είναι άξιος καλύτερης μοίρας. Να ασκεί δριμύτατη κριτική στην εξουσία και τα απεχθή πρόσωπα που την ασκούν, να καυτηριάζει την οικονομική και κοινωνική αδικία και παράλληλα να υπερασπίζεται σθεναρά το Σύνταγμα και τους Θεσμούς, το Δίκαιο και το Ηθικό, τους πτωχούς, αδύναμους και ανυπεράσπιστους Καστοριανούς πολίτες.
Κατά την τελευταία τριακοπενταετία, παρατηρείται στον επιστημονικό και πνευματικό κόσμο της χώρας μία ατολμία, μία σιωπή, μία παράλυση μπροστά στα κατακλυσμιαία φαινόμενα της διαφθοράς, της διαπλοκής, την έκλυση ηθών και αξιών. Επίσης, παρατηρείται ο εκμαυλισμός και εκφαυλισμός της δημόσιας ζωής και παντού η ανάδειξη σε κρατικά και αιρετά αξιώματα – κατά κανόνα – φαύλων, καιροσκόπων, ιδιοτελών άσχετων και ανίκανων προσώπων.
Σε όλα αυτά τα ασυνήθιστα και σκανδαλώδη και ποινικώς κολάσιμα φαινόμενα, επικρατεί σιωπή, απροθυμία καταγγελτικού λόγου, λεκτική αντίσταση. Αιτία: Ο συμβιβασμός, ο φόβος, το πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος, όλες οι συνέπειες των επιλογών αντιστράτευσης και εναντίωσης στα κατεστημένα άνομα και ανίερα συμφέροντα, ό,τι επιφέρει εναρμόνιση, υποταγή και καλοπέραση.   

Τα φαινόμενα αυτό έχουν σχέση με όλα τα Έθνη και τους λαούς γιατί σημαντικός αριθμός των διανοουμένων προσαρμόζεται στο κατεστημένο, προχωρεί σε συνεργασία με τις εξουσίες ή για ευνόητους λόγους προτιμά τη σιωπή. 
Άλλοι, για λόγους καθαρά ιδιοτελείς φιλοδοξούν την ένταξή τους στους κομματικούς μηχανισμούς και την προσκόλληση στους ισχυρούς της εξουσίας ως σύμβουλοι ή προπαγανδιστές, έναντι αδράς αμοιβής. Σπανίζει η ρήξη και η σύγκρουση και η υπεράσπιση της αλήθειας, της δικαιοσύνης, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ηθικής, του αδύναμου και άνεργου πολίτη. Οι γενναίες φωνές του μεσοπολέμου και των δεκαετιών ’40, ’50, ’60, ’70, ’80 και ’90, λιγόστεψαν τρομακτικά και ο ρόλος των πιονιέρων σε αγώνες, εκδημοκρατισμό και πάταξη της διαφθοράς περιορίζεται δραματικά. Ένα κενό αλαλίας και αφασίας κυριαρχεί στις κοινωνίες και ειδικά στην Καστοριανή κοινωνία.
Κανένας διανοούμενος στο Νομό μας, πλην του Πάνου Κρίκη, του προμάχου και ασύγκριτου αρθρογράφου και συγγραφέως και σε ορισμένες περιπτώσεις του ποινικολόγου και πολιτικού Νίκου Βασιλειάδη, δεν αποτολμά την πραγμάτωση του πνευματικού και ηθικού του χρέους για την παγκοσμιοποίηση, για επισήμανση της μονοπωλιακής κυριαρχίας των ΜΜΕ, για τις πολιτικές και άλλου είδους «μαφίες», για τη συρρίκνωση του κλάδου της γουνοποιΐας, για τη διαφθορά, για το σαθρό και φαύλο πολιτικό-κοινωνικό-οικονομικό σύστημα, για την επικράτηση στον Νομό μας διεφθαρμένων, φαύλων και ανίκανων δημοσίων προσώπων.
Μακριά ο ναρκισσισμός, η αδιαφορία και η εξάρτηση από την κομματική εξουσία, τέλος στη σιγή που δηλητηριάζει τον ιδιωτικό και δημόσιο βίο μας.
Οι διανοούμενοι είναι οι κυριώτεροι υπεύθυνοι για την πολιτική και κοινωνική διάβρωση του τόπου. Ο πνευματικός κόσμος έχει χρέος να υπερασπίζεται το δημοκρατικό μας πολίτευμα, την λειτουργία των θεσμών, την ισονομία και ισοπολιτεία, την εφαρμογή των νόμων προς κάθε κατεύθυνση και την προστασία του πολίτη και της περιουσίας του από τους ανεξέλεγκτους κουκουλοφόρους.
Οι Καστοριανοί πολίτες, εργάτες, αγρότες, κτηνοτρόφοι, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, συνταξιούχοι και μικρομεσαίοι είναι οι βασικές αξίες του ομαλού μας κοινωνικού βίου και επιβάλλεται η προστασία των δικαιωμάτων τους.
Αληθινοί άνθρωποι του πνεύματος είναι οι θαρραλέοι και ανυπότακτοι, οι ευαίσθητοι και ικανοί να προβάλλουν αντίσταση στην πολιτική των ηγετικών ομάδων στους ΝΕΠΟΤΙΣΤΕΣ και την ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ και να καταγγέλλουν με παρρησία τις ατιμωτικές και συμφεροντολογικές πράξεις των ασκούντων την εξουσία.
Ο πνευματικός κόσμος της Καστοριάς, (αν βέβαια υπάρχει) έπρεπε να αποτελεί τον δυναμικό πυρήνα της αλήθειας και της Δικαιοσύνης και να υπερασπίζεται με σθένος τα δικαιώματα του Καστοριανού πολίτη και την ευημερία τους. χρέος του να διαφωτίζει την κοινή γνώμη για κάθε είδους εκτροπή και να εντάσσεται στην αγωνιστική πρωτοπορία των πολιτών. Οι διανοούμενοι πρέπει να συγκροτούν ένα κοινό μέτωπο εναντίωσης κατά του ψεύδους, των δολιοτήτων, της απάτης και της ραδιοτηλεοπτικής τοπικής ασυδοσίας, που παραβιάζει το Σύνταγμα και το Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της «ΙΣΗΓΟΡΙΑΣ», που σημαίνει δικαίωμα συμμετοχής στα πάνελ για συζητήσεις Εθνικό-πατριωτικού ενδιαφέροντος καθώς και πολιτικού, κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού κλπ. που στερείται αντικειμενικότητας, χωρίς να ξεχνάμε ότι η τηλεόραση είναι Δημόσιο και παιδαγωγικό μέσον. Η σωστή θέση των πνευματικών ανθρώπων είναι πλάϊ στους ανίσχυρους και απολησμονημένους πολίτες.
Οι διανοούμενοι πρέπει να ενσαρκώνουν την ανεξαρτησία, το αδιάφθορο του χαρακτήρα, την ευθύτητα, την ειλικρίνεια, την εντιμότητα και το ήθος, χωρίς να υποτάσσονται στις εξουσίες και χωρίς να ενδίδουν σε προκλήσεις ή να προσδοκούν προσοδοφόρα αξιώματα. Απαιτείται κριτικό πνεύμα προσήλωση στις πατροπαράδοτες ηθικές αξίες της Φυλής μας, υπεράσπιση των πολιτιστικών παραδόσεων της Καστοριάς και κυρίως αντίσταση σε κάθε εκδουλωτική – αλλά πλουσιοπάροχη – προσκόλληση σε «μαφίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: