Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΑ ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


Τα εκφυλιστικά φαινόμενα, που όλο και συχνότερα, όλο και πιο οδυνηρά επισημαίνουν οι τηλεοράσεις και οι εφημερίδες και κανείς πια δεν αρνείται, δεν είναι τυχαία και εξατομικευμένα κρούσματα. Είναι εκδηλώσεις της βαθύτερης και γενικότερης κρίσης που περνά η σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Ίσως όχι μόνον αυτή, δίχως το ενδεχόμενο τούτο να δικαιολογεί οποιαδήποτε εφησύχαση.
Η κρίση των παραδοσιακών ηθικών αξιών και αρχών έχει καθολικό χαρακτήρα. Ακόμη κι όταν, κάτω από τις σκοπιμότητες που επιβάλλουν αρκετά κατά συνθήκη ψεύδη, δε διακηρύσσεται πανηγυρικά, είναι γεγονός ότι έχει κλονιστεί η γενικότερη πίστη στις ηθικές αξίες και αρχές. Και πάντως, όλο και περισσότερο, η διάσταση ανάμεσα στις αξίες τούτες και στην καθημερινή πρακτική βαθαίνει σε αγεφύρωτο χάσμα.
Έτσι δικαιολογείται ο προβληματισμός, που βρίσκεται ο πυρήνας αυτής της στροφής.
Ασφαλώς πολλοί παράγοντες έχουν συμβάλλει. Και από εκείνους τους παράγοντες, που είναι ορατοί, σημαντικό μερίδιο έχει η αναξιοπιστία εκείνων που εμφανίζονται ως κήρυκες αυτών των ηθικών αξιών και πρωτίστως ο πολιτικός κόσμος αυτής της χώρας. Όμως η αναξιοπιστία των προσώπων δεν μπορεί να είναι πρωτογενής. Από άλλα αίτια πρέπει να ξεπήδησε, και πήρε διαστάσεις χιονοστιβάδας, προκαλώντας καταστροφικές συνέπειες μετά το 1981, χρονολογία ανόδου στην εξουσία του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια με την ακροδεξιά ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, η οποία συνέχισε την κάκιστη πολιτική της φθοράς και της φαυλότητας.
Η σωτηρία της χώρας εξαρτάται από εμάς και μόνον. Γι’ αυτό Έλληνες γρηγορείτε, να βρίσκεστε σε συνεχή επαγρύπνηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: