Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

ΤΟ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 86 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ «ΠΕΡΙ ΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ»

Έχω επισημάνει επανειλημμένα πως οι συνταγματολόγοι πολιτικοί έχουν ιστορικές ευθύνες για την αναγραφή του άρθρου 86 στο Σύνταγμα που συγκαλύπτει τα πολιτικά, οικονομικά και ποινικά εγκλήματα των Υπουργών. Το άρθρο αυτό, με το να θέτει τους Υπουργούς στο απυρόβλητο έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το άρθρο 4 περί ισότητας των πολιτών. Εάν δεν υπήρχε το άρθρο 86, οι Υπουργοί θα φοβούνταν το σκαμνί και δεν θα είχαμε φτάσει στις μίζες, στη διαφθορά, στη διαπλοκή, στην κομματοκρατία, στη σήψη, στην πτώχευση και στον διεθνή εξευτελισμό.
Με την ευκαιρία ήθελα να προσθέσω ότι σοφά το ισχύον Σύνταγμα απαγορεύει (στο άρθρο 23) την απεργία των δικαστικών λειτουργών και των σωμάτων ασφαλείας. Αντίστοιχα όμως, θα έπρεπε να απαγορευτεί κάθε απεργία ή «πορεία» που στρέφεται κατά των πολιτών και που οδηγεί σε εκβιασμό και ομηρία των πολιτών. Επειδή λοιπόν οι πολιτικές ηγεσίες είναι χρεοκοπημένες, δεν μπορούμε να τις εμπιστευθούμε πια για ένα Σύνταγμα νέο και με πρωτοποριακές κατευθύνσεις, ένα Σύνταγμα που να φανερώνει αγάπη για τον λαό και να υπερασπίζεται τα συμφέροντά του, αλλά και να τον προστατεύει από τους δυνάστες της εξουσίας και του αθέμιτου και ακραίου συνδικαλισμού.
Απευθύνομαι στον νέο Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Βασίλειο Ε. Αλεξανδρή, έναν πρόεδρο νουνεχή, σοβαρό και καταξιωμένο, με δημοκρατικές και προοδευτικές καταβολές χωρίς εισαγωγικά, και τον παρακαλώ να ηγηθεί μιάς δυναμικής πανελλαδικής νομικής πρωτοβουλίας για αλλαγή των αμαρτωλών διατάξεων του Συντάγματος, που αποτελούν νησίδες διαφθοράς, έχοντας ως πρότυπο τα Συντάγματα των πολιτισμένων χωρών της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης. Αναμένω με ενδιαφέρον την άποψη του κ. Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ:
ΚΥΡΙΟΝ
Βασίλειον Αλεξανδρή
Πρόεδρον Δ. Σ. Αθηνών

                         Αθήνας  

Δεν υπάρχουν σχόλια: