Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

ΠΑΝΟΣ ΑΘ. ΚΡΙΚΗΣ - ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ - ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΛΑΙΜΑΧΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΡΙΖΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Ο Πανος Κρίκης γεννήθηκε στην Καστοριά το 1931. Ο πατέρας του ήταν Βλάχος στην καταγωγή, γεννηθείς στην Αμάραντο – Βιντίστα  Τρικάλων το 1886, μετοικήσας στην Καστοριά το 1913. Ήταν ένας καταξιωμένος δικηγόρος και πολιτευτής του Νομού της Καστοριάς,  εκλεγείς το 1935 Βουλευτής των Λαϊκών και του κόμματος του Κονδύλη, και η μάνα του απόφοιτος του Σχολαρχείου.
Είναι κάτοχος πτυχίου της Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών Επιστημών (ΠΑΝΤΕΙΟΥ) και πτυχίου Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τελείωσε το γυμνάσιο της Καστοριάς και έλαβε μέρος στην Εαμική Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές της ΕΠΟΝ, παραφυλάγοντας τους μυστικούς χώρους των αγωνιστών, μεταφέροντας προκηρύξεις και τα δελτία του BBC στα ηγετικά κλιμάκια, χωρίς ποτέ να διεκδικήσει ηθικά και υλικά ανταλλάγματα για τον ίδιο και τα παιδιά του.
Το 1964 έγινε μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς και άσκησε το δικηγορικό λειτούργημα μέχρι το 1994. Υπήρξε Νομικός Σύμβουλος δύο Τραπεζών, ήτοι της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, επί παγία αντιμισθία και της Εμπορικής Τράπεζας[1]. Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Καστοριάς, Πρόεδρος του πρώτου επιστημονικού Συλλόγου του Νομού, δηλαδή του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Κέντρου και Πρόεδρος της ΕΔΗΝ (Ένωση Δημοκρατικής Νεολαίας) Νομού Καστοριάς, Πρόεδρος για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, Πρόεδρος της κίνησης για τον εκδημοκρατισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, της Περιηγητικής Λέσχης του Αθλητικού Συλλόγου Καστοριάς η «Ορεστιάς» και πολλών άλλων Συλλόγων και Σωματείων.
Έχει στέρεα Νομική παιδεία, και ευρύτερη και βαθιά γενική μόρφωση – εγκύκλιο παιδεία –, αλλά και μοναδική κοινωνική και πολιτική εμπειρία. 
Ασχολήθηκε με την σύνταξη και δημοσίευση εκατοντάδων ενυπόγραφων άρθρων σε τοπικές και Αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά, με θέματα ιστορίας, και με θέματα ιδιαίτερου εθνικο-πατριωτικού περιεχομένου, αλλά και άλλα, όπως θέματα Ορθοδοξίας, ηθοπλαστικού, πολιτικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.
Ο Πάνος Κρίκης είναι ένας πνευματικός άνθρωπος και ακούραστος μαχητής της Δημοκρατίας και της προόδου. Πλούσια είναι η προσφορά του στη δημοσιογραφία, στο πνευματικό γίγνεσθαι, στην Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Αγωνίζεται για την Δημοκρατία, τον πολιτισμό, την αντικειμενική, έγκυρη και πλήρη πληροφόρηση, παρουσιάζει και αναλύει με αντικειμενικότητα, πληρότητα και διαύγεια, θέματα Εθνικά, ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά, παιδαγωγικά, εν συνόλω, ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.
Για πολλές δεκαετίες δημιουργός στο χώρο του πνεύματος και λαμπαδηδρόμος της Ειρήνης, της Δημοκρατίας χωρίς εισαγωγικά, της Εθνικής Ενότητας και Ομοψυχίας. Άνθρωπος με Άλφα κεφαλαίο. Συμμετείχε στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση – Αητόπουλο –, από μία επταμελή μεγαλοαστική πνευματική οικογένεια, της οποίας ο γονέας ήταν κορυφαίος δικηγόρος και Βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος το 1936. Μια οικογένεια πρωτοπόρος, με συμμετοχή και με πρωταγωνιστικό ρόλο στην Αντίσταση, που πλήρωσε ακριβά τη συμμετοχή της κατά του Φασισμού, Ναζισμού και των Βουλγάρων. Μαχητής της Δημοκρατίας στα χρόνια της επτάχρονης τυραννίας, διώχτηκε και υπέστη πολλές ταλαιπωρίες.
Στην περίοδο της Χούντας ήταν ο μόνος Δικηγόρος της Καστοριάς (πλην του αειμνήστου Κοσμά Τσαμίση) που υπέστη συνεχείς κατατρεγμούς, γιατί δεν στήριξε το καθεστώς των συνταγματαρχών.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΝΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ:
·                ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑΜΕ; ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΜΕ; 1990 (εξαντλήθηκε).
·                Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ. Μονογραφία, 1992 (εξαντλήθηκε).
·                ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ: Η ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΚΩΜΟΠΟΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Μονογραφία, 1994.
·                Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ. Μονογραφία, 2000.
·                Ο ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΩΝ 1941-1944. 2006 (Το ΕΑΜ – 310 σελίδες) – (εξαντλήθηκε).
·                ΚΑΣΤΟΡΙΑ: ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΜΥΘΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. 2006, (174 σελίδες, εξαντλήθηκε).
·                Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1975, (344 σελίδες).
·                Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, 2009 (σελίδες 260).
·                ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: ΕΝΑΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΜΕ ΣΑΘΡΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ, 2011, (σελίδες 198).
·                ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ο ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΗΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, (130 σελίδες).
·                      

ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΚΔΟΘΕΙ:
·                ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ, (320 σελίδες).
·                ΠΟΛΙΤΙΚΗ: ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΗΔΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΒΙΟΥ.
        ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ: ΔΟΛΟΣ – ΑΠΑΤΗ – ΔΗΜΑΓΩΓΙΑ –         ΛΑΦΥΡΑΓΩΓΙΑ – ΚΟΜΜΑΤΟΚΡΑΤΙΑ – ΚΟΜΜΑΤΟΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, (204 σελίδες).
·                ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, (195 σελίδες).
·                ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
·                ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΙ ΚΛΑΣΣΙΚΟΙ ΝΟΜΟΘΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΘΕΤΑΙ, (73 σελίδες).
·        ΠΑΙΔΕΙΑ: ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΘΕΣΜΟΣ ΜΕ ΣΑΘΡΑ ΚΑΙ ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΠΤΩΣΗ, (245 σελίδες).

·                     

Δεκάδες πολυσέλιδες Μονογραφίες με αυτοτελή θέματα επιστημονικού, ιστορικού, πολιτικού και κοινωνικού περιεχομένου. Επίσης δημοσίευσε σε εφημερίδες και περιοδικά εκατοντάδες άρθρα με το αυτό περιεχόμενο.
Η Ελληνική Δημοκρατία τιμώσα την μεγάλη, πολύπλευρη, καταπληκτική, μεγαλειώδη και ανιδιοτελή προσφορά του Πάνου Κρίκη προς την Πατρίδα και την τεράστια πνευματική του δημιουργία – το σύνολο δηλαδή των έργων του ως αρθρογράφου, ιστορικού και συγγραφέως –, του απένειμε παράσημο εξαιρέτων πράξεων και παράσημο πνευματικού ανθρώπου.

Ρίζος Αποστόλου
Παλαίμαχος δημοσιογράφος της Αριστεράς





[1] Σ.Σ. Η χούντα που το 1967 κατέλυσε το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας, αμέσως μετά την επικράτησή της, τον απέλυσε και από τις δύο θέσεις.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: