Κυριακή 27 Μαΐου 2012

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ κ. ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΝΟΣ ΤΡΑΓΙΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ

«Μία απεχθής, βίαια, παράνομη και αποκρουστική πράξη αστυνομικού οργάνου σε βάρος γέροντος, καρδιοπαθούς με αναπνευστικά προβλήματα, αγωνιστή της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, παρόντος σε όλους τους αγώνες για Δημοκρατία και Σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο. Ενός ανθρώπου με προσφορά στην Ελλάδα, στην Καστοριά και στην Ελληνική κοινωνία, στα γράμματα, στον πολιτισμό και στην δημοσιογραφία».

Το μεσημέρι της 1ης Σεπτεμβρίου τ.ε., έλαβε χώρα στα γραφεία της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καστοριάς, μία βίαιη, επιθετική, παράνομη και εσκεμμένη πράξη που στόχευε – πιθανώς – και στη φυσική μου εξόντωση. Χωρίς απολύτως καμίαν εκ μέρους μου αφορμή, ή προκλητική πράξη που να δικαιολογεί ή να επιφέρει έντονη αντίδραση, πολλώ μάλλον, κακοποίηση, έπεσα θύμα μιας βίαιης πράξης, που δεν έχει ελαφρυντικά. Μου επετέθη στο γραφείο έκδοσης ταυτοτήτων, απρόκλητα, ο Αρχιφύλαξ της Ασφάλειας Τσιμπούρης Ευάγγελος με άρπαξε σφιχτά από τα μπράτσα, με απέσπασε από το κάθισμα, στο οποίο καθόμουνα και χρησιμοποιώντας την σωματική του δύναμη, με έσπρωχνε βίαια στους διαδρόμους του κτιρίου.
Ευτυχώς, στις σπαρακτικές εκκλήσεις μου για βοήθεια, έσπευσε από το πλαϊνό κτίριο που στεγάζει το Αστυνομικό Τμήμα, ο αστυνομικός Υποδιευθυντής Νικόλαος Μητρετώδης, ο οποίος με απέσπασε από τα χέρια του έξαλλου αστυφύλακα, με αποτέλεσμα να σωθώ από ανεπανόρθωτη βλάβη.
Επίσης, άξιο επισήμανσης είναι και το γεγονός, πως η κακοποίησή μου εγένετο παρουσία ανωτέρου αξιωματικού της άνω υπηρεσίας Αξιωματικός Αστυνομικός Β΄ Τσουμάνης Ιωάννης και στις σπαρακτικές εκκλήσεις μου για βοήθεια κανείς δεν έσπευσε και δεν προσφέρθηκε να πράξει το πρέπον, πλην του κ. Ν. Μητρετώδη. 
Υπήρξαν όλοι τους απαθείς θεαταί, στον σωματικό και ψυχικό βασανισμό ενός γέροντος, με άσπρα μαλλιά, ενός πολίτη, με τρία μπάϊ – πας, αναπνευστικά προβλήματα και θρόμβωση. Ο χαρακτηρισμός που αρμόζει στην προκειμένη περίπτωση, είναι ο κυνισμός των, η απροκάλυπτη ασέβεια και η περιφρόνηση στους ηθικούς και νομικούς κανόνες.
Στην πολυκύμαντη, πολυτάραχη, μακρόχρονη και περιπετειώδη ζωή μου (με εξαίρεση τα χρόνια 1950-1955), υπέστην ταλαιπωρίες, διώξεις, κατατρεγμούς, δοκιμασίες, όλα επακόλουθα της συμμετοχής μου στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, των πολιτικών, κοινωνικών και δημοκρατικών αγώνων μου, όπως και της αντικειμενικής, έντιμης, σχολαστικής και καυστικής έντυπης αρθρογραφίας μου κατά της φαυλοκρατίας και των φαύλων πολιτικών.
Ποτέ όμως δεν δοκίμασα μέχρι τα γεράματα, αυτής της μορφής αστυνομική κτηνωδία, σε εποχή Δημοκρατίας και μάλιστα με Πρόεδρο Δημοκρατίας τον συναγωνιστή Κάρολο Παπούλια και με προοδευτική και σοσιαλιστική – με εισαγωγικά ή χωρίς – κυβέρνηση. Μια τόσο άδικη, σκληρή, εγκληματική, παράνομη, βίαια και απάνθρωπη πράξη, χωρίς πρόκληση. Όπως και την έλλειψη στοιχειώδους ευαισθησίας, την απουσία ενδιαφέροντος από τους παρισταμένους, και από όσους άκουγαν τις οιμωγές μου για βοήθεια.
Αυτό το σωματικό και ψυχικό δεινοπάθημα, κλόνισε συθέμελα όλο το σύστημα των Αρχών και Αξιών μου, για το οποίο αγωνίστηκα και αγωνίζομαι εβδομήντα χρόνια τώρα, πάντοτε στην πρώτη γραμμή και από όλες τις θέσεις. Αγώνες που τους πλήρωσα ακριβά.
Νοιώθω αφ’ ενός απογοητευμένος για την διάψευση των αγώνων όλων μας, και αφ’ ετέρου προδομένος, γιατί προδόθηκαν τα όνειρά μας, οι ελπίδες και οι θυσίες μας, για ένα καλύτερο μέλλον, για μια Ελλάδα, όπου οι δημοκρατικοί θεσμοί θα λειτουργούν άψογα και με Σώματα Ασφαλείας απαλλαγμένα από διαταραγμένες συμπεριφορές σκοτεινών περιόδων.    
 «Η ανοίκειος συμπεριφορά και η κακοποίηση πολίτη, Έλληνα ή αλλοδαπού, από αστυνομικά όργανα είναι ανεπίτρεπτη και παράνομη».
Τελειώνοντας και παρενθετικά ήθελα να αναφέρω ορισμένα στοιχεία που δίνουν την ταυτότητα της προσωπικής μου διαδρομής.
·                Πήρα μέρος στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, χωρίς ποτέ να διεκδικήσω από την πολιτεία, είτε για μένα, είτε για τα παιδιά μου υλικά ή ηθικά ανταλλάγματα [1].
·                Διετέλεσα Δημοτικός Σύμβουλος Καστοριάς.
·                Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς.
·                Γραμματέας της Ένωσης Κέντρου (1964-1967).
·                Πρόεδρος της ΕΔΗΝ Νομού Καστοριάς (1964-1967).
·                Πρόεδρος για την καθιέρωση της απλής αναλογικής.
·               Πρόεδρος της κίνησης για τον εκδημοκρατισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.
·                Πρόεδρος της Περιηγητικής Λέσχης Καστοριάς.
Όπως επίσης πρόεδρος και μέλος πολλών άλλων Συλλόγων και Σωματείων.
Το πλούσιο συγγραφικό μου έργο, συνίσταται στην παραγωγή πολλών βιβλίων, δεκάδων μονογραφιών, εκατοντάδων άρθρων, που δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες τοπικές και ορισμένα σε Αθηναϊκές, με θέματα ιδιαιτέρου Εθνικού, Πολιτικού, Ιστορικού και Ηθοπλαστικού ενδιαφέροντος.
Δεκάδες είναι οι προσωπικότητες της χώρας, τρεις μάλιστα με διεθνές κύρος και απήχηση – όπως ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο ποιητής της Ρωμιοσύνης Γιάννης Ρίτσος και Ευάγγελος Μαχαίρας –, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, πρωτεργάτες των πολιτικών, κοινωνικών και δημοκρατικών αγώνων, άνθρωποι του πνεύματος και της πολιτικής, οι οποίοι εξέφρασαν γραπτώς, δημόσια και ιδιωτικά, τη γνώμη τους για τον υποφαινόμενο, το έργο του και την Εθνωφελή προσφορά του στον τόπο.
Εκτός του Γιάννη Ρίτσου και του Ευάγγελου Μαχαίρα, με επαίνεσαν ανεπιφύλακτα και με θέρμη και οι:
·                ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
·                ΓΚΑΤΣΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ – Φιλόλογος
·                ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ – Βουλευτής Ν.Δ.
·                ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ – Δημοσιογράφος, Κριτικός
·                ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ – Ποιήτρια
·               ΤΖΙΦΡΑΣ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – Επίτιμος Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου[2]
·                ΝΤΑΪΛΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣ – Αντιστράτηγος
·                ΠΑΠΑΡΓΥΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΣ – Αντιστράτηγος
·                ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ – ΑΙΝΕΙΑΝ
·                ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – Ιστορικός
·                ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – κ.κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ
·                ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – κ. Κ. ΛΙΑΝΤΣΗΣ
·               ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ κ. ΤΟΤΟΝΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
·                ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΤΣΑΜΙΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
·                ΔΗΜΑΡΧΟΣ της μαρτυρικής ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ – κ. ΤΟΜΟΥ Ι.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ
Α΄  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΙ   ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΙ
Σε μια σειρά από άρθρα μου, που δημοσιεύτηκαν στον τοπικό Τύπο, έψεξα με δριμύτητα τον προϊστάμενο της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καστοριάς για αδιαφορία περί την υπηρεσία και συνεχή απουσία από το γραφείο του.
Άσκησα οξεία κριτική κατά ορισμένων αστυνομικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς, για πλημμελή αστυνόμευση και εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Β΄   ΛΟΓΟΙ   ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ
Η Καστοριά, αυτή η αρχόντισσα της Δυτικής Μακεδονίας, όπου η ΕΑΜική Αριστερά μετά το 1945 υπέστη από το κράτος και το παρακράτος μια χωρίς προηγούμενο οργανωμένη και πρωτοφανή δίωξη, την πρώτη δεκαετία του αιώνα που διανύουμε, έγινε η εστία του νεοφασισμού. Η αναμόχλευση των πολιτικών παθών και ερίδων του παρελθόντος, στο αποκορύφωμά τους. Σε έντυπα διαλαλούν ότι η αιτία όλων των δεινών της χώρας, σύμφωνα με άρθρα τους, οφείλεται στους ξενοκίνητους «ΕΑΜοβούλγαρους» και «ΕΑΜοσλάβους» Έλληνες κομμουνιστές. Κι αυτά όλα υπό το βλέμμα του παντοκράτορος, ο οποίος ποτέ δεν έδειξε ενδιαφέρον για την παρεμπόδιση της δράσης αυτών των στοιχείων. Μάλλον επιδεικνύει ανοχή και γι’ αυτό οι επώνυμοι του νεοφασισμού οργιάζουν.
Όλα αυτά, είχαν σαν αποτέλεσμα να με γράψουν στα μαύρα κατάστιχα και ευκαιρίας δοθείσης να με εκδικηθούν.
                                                               Μετά τιμής

                                                              Πάνος Κρίκης
Αρθρογράφος - Συγγραφέας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ:
·                    Πρόεδρο Δημοκρατίας
           κ. Κάρολο Παπούλια
                             ΑΘΗΝΑΣ
·                    Πρόεδρο της Βουλής
           κ. Φίλιππο Πετσάλνικο 
                             ΑΘΗΝΑΣ
·                    Εφημερίδα «ΑΡΚΑΔΙΚΑ ΝΕΑ», Τρίπολη.
·                       »       »    «ΑΥΓΗ», Αθήνας.
·                       »       »    «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», Αθήνας.
·                       »       »    «ΤΑ ΝΕΑ», Αθήνας.
·                       »       »    «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ», Αθήνας.
·                       »       »    «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», Αθήνας.
·                    κ. ΠΑΝΟ ΣΟΜΠΟΛΟ, Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, Αθήνας.
·                    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, Αθήνας.
·                    ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΜΑΧΑΙΡΑ Επίτιμο Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης.
·                    κ. ΠΑΞΙΝΟ – Πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Ο Παρμενίων Τζίφρας είναι γνωστός ανά το Πανελλήνιο, για την ευπρεπή και άξια επαίνου διακονία του στη «ΘΕΜΙΔΑ», για το αξιόλογο, μεγάλο και πολύμορφο πνευματικό του έργο, και το αδέκαστο του χαρακτήρα του. Επί πλέον έγινε πασίγνωστος, γιατί με την αθωωτική του ψήφο υπέρ του αειμνήστου Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, απέτρεψε τον κίνδυνο μιας νέας εμφύλιας σύγκρουσης.
Ο αξιότιμος κ. Παρμενίων Τζίφρας, στις 7 Μαΐου 2009, μου απέστειλε την παρακάτω επιστολή, την οποία δημοσιεύω αυτούσια.

ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ ΤΖΙΦΡΑΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ε.τ.
ΣΠ. ΜΕΡΚΟΥΡΗ 22
Τηλ. 210 - 72 23 930
11634 ΑΘΗΝΑ
Αθήνα 7 Μαΐου 2009

Αγαπητέ Πάνο

Θα επαναλάβω και πάλι για τον παμφίλτατο κ. Πάνο Κρίκη, δικηγόρο ε.σ., διατελέσαντα Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου και συγγραφέα πολλών αξιόλογων βιβλίων, που αναφέρονται σε πολλά ενδιαφέροντα και πολυποίκιλα θέματα ιστορίας κ.ά., τα εγκάρδια συγχαρητήριά μου.
Είχα γράψει επ’ ευκαιρία έκδοσης άλλου αξιοπρόσεκτου βιβλίου του ότι «κατατάσσεται στους μεγάλους σύγχρονους Έλληνες ιστορικούς, που με τα βιβλία τους χαράσσουν γραμμή πλεύσης για τον σύγχρονο Ελληνισμό και πολλούς νέους συγγραφείς».
Με το νέο του βιβλίο, υπό τον τίτλο: «Η Ελληνικότητα της Μακεδονίας» - Μονογραφίες Μακεδονικής Αυτογνωσίας, εκδόσεις Κουλτούρα, 2009, Αθήνα, ένα πολύ σπάνιο και εξαίρετο ιστορικό έργο, αναφέρεται στην Καστοριά και την περιοχή της. Σ’ αυτό αφιερώνει πολλές αξιοπρόσεκτες και λίαν ενδιαφέρουσες σελίδες για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, το θόρυβο της Δημοκρατίας των Σκοπίων καθώς και τις μεγάλες προσωπικότητες της Καστοριάς, που την ανέδειξαν σ’ ένα περίλαμπρο πνευματικό κέντρο κ.ά. πλείστα ενδιαφέροντα θέματα.
Τον θαυμάζω και τον συγχαίρω για την προσφορά, την πολυσχιδή δράση του και το πολυσύνθετο τάλαντό του. Να ζεις, αγαπητέ Πάνο, και να μας προσφέρεις πάντα τα πλούσια, εξαίρετα και αξιοθαύμαστα πονήματά σου, που ανεβάζουν τη στάθμη και το πνευματικό επίπεδο του λαού μας.
                                                          Με αγάπη και εκτίμηση
                                           (Υπογραφή)
                                  
                                           Π. Ν. Τζίφρας

Και ο Αναστάσιος Πηχιών, Ταξίαρχος ε.α., Πρόεδρος των Δυτικομακεδονικών Σωματείων Αθηνών, προλογίζων το βιβλίο μου               «Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ», μεταξύ πολλών άλλων, γράφει και τα εξής:
«Μεταξύ εκείνων των Ελλήνων που πάντοτε έγραφαν, αγωνιζόμενοι για τα Εθνικά μας δίκαια, είναι και ο συγγραφεύς του βιβλίου αυτού, Πάνος Κρίκης.
Δημοσιογραφεί επί σειρά ετών σε εφημερίδες της Καστοριάς και των Αθηνών, προβάλλει πάντοτε τις ελληνικές θέσεις και αντικρούει την προπαγάνδα των βορείων γειτόνων μας.
Επιστέγασμα της δημοσιογραφικής του δραστηριότητας και της εθνικής του δράσεως είναι και το ανά χείρας βιβλίο».




[1] Η Ελληνική πολιτεία μου απένειμε διακριτικό μετάλλιο.  
[2] Επιστολή του κ. Παρμενίωνα Τζίφρα δημοσιεύεται στην τελευταία σελίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: