Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

«ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΣΤΑ ΓΟΥΝΑΡΑΔΙΚΑ» - Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΑΧΗ ΦΡΑΣΗ

Η ιστορική φράση του Αρχικαπετάνιου του ΕΛΑΣ (ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ), η οποία αποτέλεσε θέμα και αντικείμενο διαμάχης μεταξύ κομμάτων, βουλευτών και άλλων παραγόντων της δημόσιας του τόπου ζωής, προκάλεσε αντιδράσεις και συγκρουόμενες ερμηνείες. Και η Κυβέρνηση και η Δεξιά χαρακτήρισε τα λόγια του Βουλευτή του Συ.Ριζ.Α. «Εμφυλιοπολεμικό κάλεσμα», επισημαίνοντας το διχαστικό πλαίσιο, στο οποίο ειπώθηκαν, και σύσσωμη η αντιπολίτευση και άλλοι πολιτικοί παράγοντες παρουσίασαν την επίμαχη φράση «σαν ένδειξη αυταπάρνησης μπροστά σε έναν δύσκολο αγώνα», την οποίαν εξεστόμισε λανθασμένα ο ανεκδιήγητος Βουλευτής του Συ.Ριζ.Α. Καστοριάς Ευάγγελος Διαμαντόπουλος έχει έτσι:
Η αναζήτηση όμως του ιστορικού νήματος της φράσης που αποδίδεται στον αρχικαπετάνιο του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη δεν δικαιώνει καμία από τις δύο πλευρές, σύμφωνα με μελετητές της περιόδου. Ήταν, λένε οι ειδικοί, μια απαισιόδοξη οπτική του Βελουχιώτη – και συναγωνιστών του – στην λανθασμένη πορεία της Εθνικής ΕΑΜικής Αντίστασης, στις επεμβάσεις των Άγγλων – πολιτική «Διαίρει και Βασίλευε» και στους συμβιβασμούς της εποχής.
Ένας από τους πρώτους που τεκμηρίωσαν τη χρήση της φράσης – αποδίδοντάς την όμως σε άλλο καπετάνιο του ΕΛΑΣ – ήταν ο Γιώργος Χουλιάρας, γνωστός ως Καπετάν Περικλής, συναγωνιστής του Βελουχιώτη. Στην ταινία του Φώτου Λαμπρινού «Το δίλημμα» (παραγωγής 1981, η οποία είναι διαθέσιμη σήμερα στο YouTube) ο Χουλιάρας εξιστορεί όσα ακολούθησαν μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας. Η συμφωνία προέβλεπε παράδοση των όπλων και διάλυση του ΕΛΑΣ. Ο Βελουχιώτης αντιτάχθηκε σε αυτή την εξέλιξη και συγκρούστηκε με το ΚΚΕ, του οποίου ήταν μέλος. Θεωρούσε προδοτική την παύση του αγώνα.
Λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας, στις αρχές του 1945, ο Χουλιάρας συνάντησε τον Βελουχιώτη και άλλους καπετάνιους στην Μπρούφλιανη Φθιώτιδας. Σύμφωνα με τη διήγηση του Χουλιάρα, όσο ο επικεφαλής του ΕΛΑΣ ενημερωνόταν για ένα σημείωμα του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ οι μαυροσκούφηδες (οι αντάρτες του Άρη) συζητούσαν για το μέλλον του αγώνα. «Μπρος σπαθί και πίσω ρέμα», φέρεται να είπε τότε ο Καπετάν Πελοπίδας στον διστακτικό Χουλιάρα.
-                 «Εμείς που θα ακολουθήσουμε τον Άρη κακό χερόβολο και εσείς κακό δεμάτι.
-                 Εσύ, Περικλή, καλύτερα να φύγεις. Καλή αντάμωση στα γουναράδικα», πρόσθεσε αποχαιρετώντας τον ο Πελοπίδας.
«Αντέγραφε τα λεγόμενα του Βελουχιώτη. Βρισκόταν άλλωστε στον ίδιο στενό κύκλο των καπεταναίων και είχαν παρόμοιο τρόπο σκέψης», παρατηρεί μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο ιστορικός βιογράφος του Βελουχιώτη Διονύσης Χαριτόπουλος. Ο επικεφαλής του ΕΛΑΣ φέρεται να είπε τη φράση με το τέλος της Κατοχής. «Έβλεπε από ένα σημείο και μετά με πολύ σκεπτικισμό την τροπή της Αντίστασης. Εννοούσε ότι θα απελευθερώσουν την Ελλάδα και για ανταμοιβή θα τους γδάρουν[1] το τομάρι, όπως συνέβαινε με τους λύκους και τις αλεπούδες στα βυρσοδεψεία της εποχής. Δεν ήταν λόγια επιθετικά. Ούτε δείγμα αυταπάρνησης. Ήταν μια απαισιόδοξη στάση. Ο Βελουχιώτης άλλωστε ήταν άνθρωπος πεισιθάνατος», εξηγεί ο κ. Χαριτόπουλος.
Την ίδια ερμηνεία δίνει και ο καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Γιώργος Μαργαρίτης. «Αυτή η φράση που χρησιμοποιήθηκε από τον Βελουχιώτη ήταν ένας καλυμμένος τρόπος για να δείξει τη διαφωνία του στους συμβιβασμούς. Ελεγε ότι οι αντάρτες θα καταλήξουν σαν τις αλεπούδες γδαρμένοι στα γουναράδικα», λέει στα «ΝΕΑ».
Όπως εξηγεί μιλώντας στα «ΝΕΑ» και ο ιστορικός Ιάσονας Χανδρινός, δεν είναι εξακριβωμένο πότε ειπώθηκε για πρώτη φορά η φράση από τον Βελουχιώτη. «Με τα λόγια αυτά δήλωνε ουσιαστικά το αδιέξοδο του κινήματος», τονίζει και υπενθυμίζει την αντίδραση του αντάρτη κατά την απελευθέρωση της Λαμίας τον Οκτώβριο του 1944. «Όταν όλοι οι μαυροσκούφηδες γλεντούσαν, ο Βελουχιώτης έβγαλε τον πιο απαισιόδοξο εαυτό του. Τους προειδοποίησε για την κατάληξη που θα είχαν. "Τώρα θα πουλήσουν τα κεφάλια σας", τους είπε. "Μία λίρα το κεφάλι"».
Τελείως ακατατόπιστη και ανιστόρητη πιάστηκε η Βουλευτής Καστοριάς της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαρία Αντωνίου, η οποία αμέσως δήλωσε: «Αφήστε ήσυχους τους Γουναράδες». Δήλωση καθ’ ολοκληρίαν άσχετη με τους Γουναράδες της Καστοριάς, τους οποίους η Αριστερά στήριξε ένθερμα στο χάρισμα των δανείων το 2000 και εξακολουθεί να στηρίζει.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Με τον Βουλευτή Καστοριάς του Συ.Ριζ.Α. κ. Διαμαντόπουλο, από την εκλογή του και μέχρι σήμερα ποτέ δεν ασχολήθηκα μαζί του, γιατί θα του προσέδιδα κύρος και αξία. Ο άνθρωπος αυτός είναι μέλος ενός κόμματος χωρίς να τον συνδέει ουσιαστικά τίποτα με τις Αρχές, τα ιδανικά, τις πολιτικές και κοινωνικές αρχές και άλλες Αξίες. Εξελέγη Βουλευτής συγκυριακά και η εκλογή του ατυχής για έναν Νομό όπου η Χούντα και ακροδεξιά ακόμη διαδραματίζουν πρωτεύοντα και αποφασιστικό ρόλο στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα του τόπου. Ποτέ δεν ασχολήθηκε με την αποχουντοποίηση, την κάθαρση δηλαδή της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου από στελέχη της Χούντας που έδρασαν και ζημίωσαν τον τόπο και τους πολίτες του και άλλα σοβαρά και κρίσιμα θέματα εκδημοκρατισμού, όπως Σωματείο Εθνικής Αντίστασης Καστοριάς, Μουσείο Εθνικής Αντίστασης «ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ», Κωμόπολη του «ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ», ΠΑΡΚΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ, τοπικός Τύπος, όπου οργιάζει η προπαγάνδα και η συστηματική προσπάθεια μονόπλευρου επηρεασμού της κοινής γνώμης προς ορισμένες κατευθύνσεις.   





[1] Σ.Σ. Γδέρνω σημαίνει αφαιρώ το δέρμα από πρόβατα, κατσίκια κ.λ.π. και γουνοφόρα ζώα της τότε εποχής όπως αλεπούδες, λύκους, κουνάβια και άλλα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: