Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ

ΠΑΝΑΓΙΑ είναι η περισσότερο κοινή και ευχάριστη προσωνυμία της μητέρας του Χριστού και ο Δεκαπενταύγουστος είναι αφιερωμένος στην Παναγιά, στη Θεομήτορα, τη μητέρα του Χριστού, την ελπίδα σωτηρίας των κατατρεγμένων και βασανισμένων. Η Αγία Μορφή της είναι αστείρευτη πηγή ελπίδας. Η γιορτή της Παναγίας είναι το πιο λατρευτικό πρόσωπο της Ορθοδοξίας αλλά και η Σκέπη του Έθνους. Δεν είναι μόνο θρησκευτική αλλά και εθνική. Έγινε η «Υπερμάχος Στρατηγός». Η λατρεία της Παναγίας είναι πάρα πολύ ισχυρή στην πατρίδα μας. Το λεει και ο λαός στο θαυμαστό τραγούδι του. «Γιατί γιορτάζει η Παναγιά γιορτάζει η πατρίδα». Το όνομά της έρχεται πάντα στα χείλη και η Αγία Μορφή της ζεσταίνει τις καρδιές. Στις δύσκολες στιγμές είναι η ελπίδα, στις όμορφες είναι το χαμόγελο, στην αγωνία είναι το καταφύγιο της ζωής.
Αληθώς το «περιβόλι της Παναγιάς». Πανελλαδικά, αλλά και σε τοπικό – Καστοριανό – επίπεδο, καθίσταται η νέα «φλεγομένη βάτος» και αποτελεί ένα ξεχωριστό πολύτιμο κομμάτι της Εθνικής πνευματικής, αλλά και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είναι μια απόδειξη της ενότητας και της συνέχειας του Ελληνικού Έθνους.
Στις Ιερές Μονές της Παναγίας και τις εκατοντάδες των εκκλησιών που είναι κατάσπαρτες στην Ελληνική Επικράτεια είναι η απόδειξη της ενότητας και της συνέχειας του Ελληνικού Έθνους. Συνυφασμένες αιώνες τώρα, η Ελληνικότητα με την Ορθοδοξία, δημιουργούν ένα φάρο οικουμενικότητας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: