Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα, βάση και θεμέλιο της Δημοκρατίας (θεωρητικά), είναι η κυριαρχία του λαού και συστατικά στοιχεία αυτής της έννοιας είναι η ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ – δηλαδή η νομική ισότητα όλων των πολιτών απέναντι στο κράτος – η ΙΣΟΝΟΜΙΑ – η ισότητα υποχρεώσεων και δικαιωμάτων όλων των πολιτών απέναντι στον νόμο, η αντιμετώπιση δηλαδή όλων των πολιτών εκ μέρους του κράτους ως ίσων –, και η ΙΣΗΓΟΡΙΑ, η ισότητα του λόγου, η ελευθερία του λόγου, η έκφραση γνώμης για τα κοινά από οιονδήποτε πολίτη, δηλαδή το δικαίωμα του κάθε Έλληνα πολίτη να μιλά όσο και ο άλλος, οπουδήποτε.
Στην Αρχαία Άμεση και Συμμετοχική Δημοκρατία, η Ισηγορία με την Ισοπολιτεία και Ισονομία αποτελούσαν τις βάσεις, τα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος. Και η Ισηγορία στην Αθηναϊκή Δημοκρατία, ήταν το δικαίωμα του Αθηναίου πολίτη να λαμβάνει τον λόγο στην Εκκλησία του Δήμου, στην λαϊκή συνέλευση, που συνεδρίαζε ως πολιτειακό όργανο, δηλαδή ο λαός Νομοθέτης, Κυβερνήτης και Δικαστής.
Στην Αρχαία Άμεση και Συμμετοχική Δημοκρατία, οι πολίτες αποφάσιζαν οι ίδιοι και όχι διαμέσου αντιπροσώπων, όπως σήμερα που άλλοι «βουλεύονται», κρίνουν και επιβάλλουν τις θελήσεις τους εξυπηρετώντας κομματικά ή προσωπικά συμφέροντα ή ικανοποιώντας αξιώσεις των ισχυρών.
Αποφασίζουν όλοι από κοινού για τις υποθέσεις της πόλης. Για ζητήματα που απαιτούν επιστημονικές γνώσεις και εμπειρία καλούν τους ειδικούς. Στην Εκκλησία του Δήμου μπορεί να εκφράσει τη γνώμη του ελεύθερα ο χτίστης, ο χαλκωματάς, ο παπουτσής, ο έμπορος, ο ναυτικός, ο πλούσιος κι’ ο φτωχός, ο ταπεινός γεωργός κι’ ο αριστοκράτης. «Τις αγορεύειν βούλεται;», ρωτούσε ο κήρυκας τη λαϊκή συνέλευση. Ποιός θέλει να μιλήσει; Η ελευθερία του λόγου, δηλαδή η Ισηγορία,  ήταν το θεμέλιο της αθηναϊκής δημοκρατίας, όπως τονίζει ο Πλάτων. «Στην Αθήνα υπάρχει η μεγαλύτερη ελευθερία του λόγου από όλη την Ελλάδα».
Και ο Αισχίνης (αρχαίος ρήτορας και πολιτικός 389-314 π.Χ.) αναφέρεται στην Ισηγορία, μέγιστο δημοκρατικό προνόμιο. «Στις ολιγαρχίες έχει δικαίωμα λόγου μόνο αυτός που ασκεί εξουσία ενώ στις δημοκρατούμενες πολιτείες όποιος θέλει και όταν θέλει». Στην δημοκρατία υπερέχει κανείς μόνο με τον νόμο και με την ψήφο. Αν παραχωρήσει αυτά τα δικαιώματα καταστρέφει ο ίδιος την ηθική του δύναμη.
Η Ισηγορία, η ελευθερία του λόγου, η έκφραση γνώμης για τα κοινά από οποιονδήποτε πολίτη είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας.  Κι ας μην είναι σπουδασμένος. Καλά κάνουν, λέει ο Πρωταγόρας στον πλατωνικό διάλογο με τον Σωκράτη. «Όταν πρέπει να ζητήσουν γνώμη για ένα ζήτημα που απαιτεί πολιτική ικανότητα και η αντιμετώπισή του προϋποθέτει δικαιοσύνη και σωφροσύνη, τότε σωστά δίνουν τον λόγο σε κάθε πολίτη, γιατί όλοι πρέπει να έχουν μερίδιο στην αρετή, αλλιώς δεν μπορούν να ορθοποδήσουν οι πολιτείες».



Δεν υπάρχουν σχόλια: