Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

ΚΟΜΜΑΤΑ – ΕΚΛΟΓΕΣ – ΒΟΥΛΗ – ΒΟΥΛΕΥΤΑΙ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ – ΨΕΥΔΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΚΡΑΤΙΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ

Αυτή η ολέθρια για τη δημοκρατία σκηνοθεσία, κόμματα, εκλογές, Βουλή, Βουλευταί, είναι μία χωρίς προηγούμενο καταρράκωση των δημοκρατικών θεσμών και ηθικός εξανδραποδισμός των πολιτών, το δίπτυχο κόμματα – εκλογές. Θέαμα και ακρόαμα παρωδία της «λαϊκής κυριαρχίας». Το δάσος των πλαστικών σημαιών, τα γελοία καμώματα των κομματαρχών στις εξέδρες και στους τοίχους, οι φωτογραφίες των υποψηφίων που θυμίζουν «επικηρυγμένους» άλλων εποχών. Και στις πλατείες η οχλοβοή, η αντάρα και η ποδοβολή των οπαδών, βελάσματα, χρεμετισμοί, υλακές, μυκηθμοί, ρεκάσματα, γρυλλισμοί, κοασμοί και ογκανίσματα.   
Μόνον για μια φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, στη διάρκεια τριών χιλιετιών, η Δημοκρατία ανταποκρίθηκε με επιτυχία στις απαιτήσεις των περιστάσεων και των πολιτών. Και αυτή η περίοδος είναι η Αρχαία Άμεση και Συμμετοχική Δημοκρατία, το πολιτειακό δηλαδή σύστημα των αυτονόμων πόλεων-κρατών. Σ’ αυτό το υπέροχο και εξαιρετικής σπουδαιότητας πολίτευμα, ο άνθρωπος, ο πολίτης κατέχει την πρώτη θέση και οι θεμελιώδεις πολιτικές αρχές, η ελευθερία, η ισότητα, ο Νόμος, η Δικαιοσύνη, η Ισοπολιτεία, η Ισηγορία και πολλές άλλες Αρχές και Αξίες αποτελούν δημιούργημα του ίδιου του πολίτη, του πολίτη που συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση του πολιτεύματος και των θεσμών.

Δυστυχώς όμως για την ανθρωπότητα το πολίτευμα αυτό ήταν ένα σύντομο διάστημα. Το πολίτευμα των ελληνικών πόλεων-κρατών   θα διαδεχτεί αρχικά η παντοδυναμία των ηγεμόνων – Βασιλέων,          και στη συνέχεια τα κοινοβουλευτικά καθεστώτα της Αντιπροσωπευτικής  Δημοκρατίας μιας ψευτοδημοκρατίας όπου ο πολίτης συμμετέχει         στην εξουσία δι’ αντιπροσώπου. Μεταβάλλεται δηλαδή σε υπήκοο-ανδράποδο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: