Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Β΄ Ο Σ Μ Ο Β Ο Υ Λ Ε Υ Τ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α - ΤΑ ΠΛΟΥΤΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Κάποτε κορυφαία πολιτική αρετή θεωρείτο ο ανεπίληπτος δημόσιος βίος. Σήμερα, ουδένα ενοχλεί το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι του Έθνους – οι επιλεγόμενοι και βουλευτές – κατά μεγάλη πλειοψηφία διάγουν ζωή μεγιστάνων του πλούτου. Τη στιγμή ακριβώς κατά την οποία λόγω της οικονομικής κρίσης ο ελληνικός λαός καλείται σε θυσίες δυσανάλογες προς τις δυνατότητες που έχει. Πρόκειται περί πρωτοφανούς σκανδάλου πολύ μεγαλυτέρου από εκείνα που διαπράχθηκαν κατά τα τελευταία χρόνια. Και που είχε σαν συνέπεια να βυθιστεί η χώρα στο τέλμα της διαφθοράς και της ανυποληψίας.
Ο βαθύς και ανεξήγητος πλουτισμός των λεγομένων «εκπροσώπων του Έθνους» προκαλεί τη γενική οργή και αγανάκτηση, αφού ύστερα από τα δημοσιευθέντα στοιχεία του «πόθεν έσχες» προκύπτει ότι κατά μέσον όρο καθένας απ’ αυτούς τους 322 βουλευτές και ευρωβουλευτές φέρεται ως ιδιοκτήτης δώδεκα κατοικιών. Τις οποίες κατονομάζουν ως «αγροτεμμάχια», «βοσκότοπους», «χορτολιβαδικές εκτάσεις» και άλλα κωμικά παρόμοια. Αλλά και πέρα αυτών τα εμφανιζόμενα ως καταθέσεις των ιδίων υπέρογκα ποσά σε ευρώ (€), λίρες Αγγλίας (£), δολάρια ($), ομόλογα, μετοχές και σύνεργα πλούτου (κότερα μετονομαζόμενα σε «βάρκες») προκαλούν το δημόσιο αίσθημα. Διότι απλούστατα οι καταθέσεις κατά μέσον όρο καθενός από αυτούς ανέρχονται σε 535 χιλιάδες ευρώ (€), χωρίς τις μετοχές, τα ομόλογα και τα αμοιβαία κεφάλαια.
Ισχυρίζονται πολλοί από αυτούς ότι όλα τα δηλωθέντα ακίνητα και κινητά προέρχονται από «πατρικές περιουσίες» και «προσωπικές αποταμιεύσεις» λόγω προηγούμενης επαγγελματικής δραστηριότητας. Χωρίς να εξηγούν πότε, πώς και από πού τα απέκτησαν. Αφού είναι γνωστόν ότι προ της άσκησης του βουλευτικού λειτουργήματος και επί πολλά χρόνια, ήσαν ανεπάγγελτοι, λιμοκτονούντες και ανυπόδητοι. Αλλά και μετά την είσοδό τους στη Βουλή, θεωρείται μυστηριώδης ο τρόπος με τον οποίο πολιτικοί όντες – βεβαρημένοι με έξοδα κοινωνικής παράστασης και άλλες δαπάνες αξιοπρεπούς διαβίωσης – κατάφεραν να αποταμιεύσουν μυθώδη ποσά σε τράπεζες και σε άλλες επενδύσεις.
Το ποτήρι  ξ ε χ ε ί λ ι σ ε  ύστερα από το θράσος της δημοσιοποίησης των περιουσιακών τους στοιχείων. Δεν μπορεί η χώρα με αυτούς ως εκφραστές της λαϊκής βούλησης να προχωρήσει προς την ανόρθωση και την  ε ξ υ γ ί α ν σ η  του Κράτους. Διότι ανάμεσα σ’ αυτούς, ίσως η πλειοψηφία, να είναι και μεγιστάνες του πλούτου, την ώρα που οι πολίτες λιμοκτονούν και άλλοι έχουν πρόβλημα να ανταποκριθούν στα καθημερινά τους έξοδα.
Να θυμίσουμε ότι άλλες εποχές – όχι πολύ μακρινές – πάμφτωχοι έμπαιναν στο Κοινοβούλιο και έβγαιναν ακόμη φτωχότεροι. Όπως οι: Χαρίλαος Τρικούπης, Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Καφαντάρης, Αλ. Σβώλος, Ν. Πλαστήρας, Θ. Σοφούλης, Γεώργιος Παπανδρέου, Χαρίλαος Φλωράκης, Αλέκα Παπαρήγα – μιλάμε για τους πολιτικούς αρχηγούς – και εκατοντάδες Βουλευτές.
Τώρα περισσεύει η οργή και η αηδία για τα «καμώματά» τους. Διότι πού ακούστηκε βουλευτής που έχει διατελέσει υπουργός ή υφυπουργός επί δύο και τρία χρόνια να εμφανίζεται με καταθέσεις τριών και τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ (€), δεκάδων χιλιάδων δολαρίων ($), ομόλογα και άλλα; Και δεν είναι ο μόνος. Μιλάμε για σπάταλο Κράτος. Οι ένοχοι που το υπερχρέωσαν και το βούλιαξαν είναι όλοι αυτοί για τους οποίους γίνεται λόγος. Αυτοί καταλήστεψαν το δημόσιο χρήμα για να στήσουν δικό τους πελατειακό κράτος. Και τελικά οδήγησαν την χώρα στην οικονομική καταστροφή. Τώρα ζητούν να «βάλει πλάτη» ο λαός για ν’ απαλύνουν τα δικά τους αμαρτήματα. Ντροπή.

Δημόσια πρόκληση θεωρείται – το ξαναλέμε – η περιουσιακή κατάσταση των λεγόμενων βουλευτών, σύμφωνα με τα δηλωθέντα δικά τους στοιχεία. Για το σκάνδαλο δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ασυλία. Διότι έκαναν τον κόσμο από φτωχό φτωχότερο. Αυτοί, όμως, έγιναν από φτωχοί και ανυπόδητοι, πλούσιοι, πλουσιότεροι, πλουσιότατοι.    

Δεν υπάρχουν σχόλια: