Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

11η Νοεμβρίου 1912 Ζήτω η Καστοριά μας

 «Η  Καστοριά  αποτέλεσε  το  πιο  προχωρημένο  φυλάκιο  της Ελλάδος και ο  λαός της μάρτυρας,  ο μεγάλος μάρτυρας του πολέμου»

                                   ΠΑΝΟΣ ΚΡΙΚΗΣ


Ο Τουρκικός Στρατός ανίσχυρος πλέον για άμυνα, κάτω από την πίεση, την ορμητικότητα, τους σκληρούς αγώνες του προελαύνοντος Ελληνικού Στρατού, που εξαρθρώνει τις αμυντικές του θέσεις, υποχωρεί και αδυνατεί να προβάλει άμυνα στις κατεχόμενες Ελληνικές πόλεις, γι’ αυτό και τις εγκαταλείπει. Στις 11 Νοεμβρίου 1912 αδειάζει εσπευσμένα και την ΚΑΣΤΟΡΙΑ οπότε τα ένδοξα ελληνικά στρατεύματα στρατοπεδευμένα απ’ τις προηγούμενες μέρες στα γύρω της λίμνης υψώματα, μπαίνουν νικηφόρα και τροπαιούχα στη νύμφη της Δυτ. Μακεδονίας, χαρίζοντας στο μαρτυρικό λαό της την ατίμητη, πανώρια και πολυπόθητη ελευθερία.
Ο Άγιος Μηνάς έκαμε το θαύμα. Οι καμπάνες και τα σήμαντρα των εβδομήντα εκκλησιών χτυπούν χαρμόσυνα, αγγέλλοντας στο σκλάβο λαό της Καστοριάς την χαρούμενη είδηση της αναστάσεως!
Τρελός από χαρά, ενθουσιασμό και ευγνωμοσύνη ο λαός της Καστοριάς, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, μικροί και μεγάλοι, ξεχύνονται στους δρόμους και δάκρυα στα μάτια υποδέχονται τους απελευθερωτάς! Ήταν σαν σήμερα μπροστά από 103 χρόνια, κι είναι η μέρα αυτή για το λαό της Καστοριάς η μεγαλύτερη στην ιστορία του, γιατί όπως για όλους τους Έλληνας, έτσι και για το λαό της, δεν ήταν λίγος ο ραγιαδισμός της των 400 χρόνων!
Η 11η Νοεμβρίου 1912 είναι για την Καστοριά και τον λαό της το τέλος μιας μακρόχρονης πικρής σκλαβιάς και πολύπαθης ζωής, αλλά και η απαρχή μιας καινούργιας ζωής, πολιτισμού, προόδου και δημιουργία. Αλλά αν η Καστοριά και ο λαός της μαζί με τις άλλες πόλεις της Δ. Μακεδονίας κατέχουν τα πρωτεία στους εθνικοπατριωτικούς αγώνες, όμως δεν υστέρησε και στους ειρηνικούς, της προόδου, του εκπολιτισμού της εξελίξεως, της ανοικοδομήσεως και του εξωραϊσμού.
Στηριζόμενος ο Καστοριανός λαός στις ίδιες του δυνάμεις και στην πολύπλευρη ενίσχυση των ξενιτεμένων μας αδελφών, που κι αυτοί σήμερα πανηγυρίζουν για την επέτειο της απελευθερώσεως της γενετείρας κατώρθωσε στα επόμενα αυτά χρόνια να μετατρέψει την Καστοριά, σε μια πολύ σύγχρονη, ζηλευτή και ξακουσμένη. Κι αποτελεί αυτό τη μεγαλύτερη ικανοποίηση για εκείνους, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την 11η Νοεμβρίου 1912. Και έχουμε τον δρόμο της ανοδικής εξελίξεως της Καστοριάς, μια και αυτή είναι η παρακαταθήκη των αγωνιστών και απελευθερωτών της 11ης Νοεμβρίου 1912.


Δεν υπάρχουν σχόλια: