Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

ΕΘΝΙΚΗ ΕΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΕΝΑ ΠΛΟΥΣΙΟ ΚΑΙ ΕΚΤΕΝΕΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Εκατοντάδες είναι οι Έλληνες γίγαντες του πνεύματος, των επιστημών και της τέχνης, το σύνολο σχεδόν της ελληνικής διανόησης, το καλύτερο, το πιο υγιές κοινωνικά, πολιτικά και κοινωνικά τμήμα του λαού μας, η αφρόκρεμα (ΕΛΙΤ) των πνευματικών ανθρώπων και επιστημόνων μας, που συμμετείχαν στον Τιτάνιο αγώνα, στην εποποιΐα και το μεγαλούργημα της ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΑΜΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, που με το λαμπρό και πλούσιο έργο τους, στη συνέχεια διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο στην πορεία και την εξέλιξη του πολιτισμού, της πνευματικής και ψυχικής καλλιέργειας των Ελλήνων. Όλοι τους άτομα καταξιωμένα, αξιόλογα, έντιμα και ηθικά και με τον αρμόζοντα στην κοινωνική και πολιτική τους τάξη ηθικό και ευγενικό χαρακτήρα.
Ναι μεν ηττήθηκε στρατιωτικά η αριστερά το 1949 (στο Γράμμο), επιβλήθηκε όμως  - παρά το καθεστώς της βίας και της τρομοκρατίας που επικράτησε από το μεταδεκεμβριανό κράτος και παρακράτος –, η μοναδική, η ασυναγώνιστη, η ζωογόνος χωρίς ιδεοληψίες και αγκυλώσεις Αριστερή κουλτούρα, μια κουλτούρα που δεν μπορεί να την μιμηθεί και να την ξεπεράσει κανείς και καμία εποχή. Ένα σύνολο πνευματικών δραστηριοτήτων - διανόηση, καλές τέχνες, επιστήμες κλπ - της Αριστεράς. Μιας Αριστεράς ανόθευτης και απαλλαγμένης από υποκρισία και προσποίηση, μιάς πατριωτικής Αριστεράς και που εμπνέονταν μόνον από υψηλά ιδανικά, μιας Αριστεράς εκτός των τειχών του Ζαχαριάδη, του Σιάντου, του Ιωαννίδη, του Βαφειάδη, του Βλαντά, του Γούσια και όλων εκείνων που υπηρέτησαν την Σοβιετική Ένωση και τον Σταλινισμό,  όχι κακέκτυπη και σοσιαλδημοκρατική, η οποία φώτισε, καθοδήγησε  και έδωσε μια νέα διάσταση στο πνευματικό, κοινωνικό, πολιτικό και ιστορικό γίγνεσθαι, που ενίσχυσε τον πολιτισμό, το σύνολο των πνευματικών και καλλιτεχνικών επιδόσεων και επιτευγμάτων των Ελλήνων. Επιπλέον από την Εθνική μας Αντίσταση, ξεπρόβαλε η πραγματική, η αληθινή Αριστερή διανόηση των κοινωνικών και πολιτικών οραμάτων και όχι η πλασματική, η κακέκτυπη και ψευδεπίγραφη, δηλαδή η «Αριστερά» της εξυπηρέτησης των στενά ατομικών συμφερόντων και του βολέματος, της αριστεράς εκείνης που κυριάρχησε μετά το 1981, ιδίως στα ιδιωτικά ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Είναι η Αριστερά εκείνη, η ευσυνείδητη, η αξιοπρεπής, η αξιόπιστη και πιστή στις πανανθρώπινες αξίες και ηθικές αρχές, που με την πνοή της άνοιξης ενίσχυσε τις πνευματικές, ψυχικές και ηθικές δυνάμεις του Έλληνα και σηματοδότησε την εποχή μας, αλλά θα σηματοδοτεί αέναα με τα πνευματικά δημιουργήματα των ανθρώπων της τον πολιτισμό της Ελλάδος και της ανθρωπότητας. Σε αντίθεση με τα σημαντικά και αξιόλογα πνευματικά δημιουργήματα των αριστερών, η  νικήτρια παράταξη, ένα αμάλγαμα από την τότε «ΔΕΞΙΑ», τους «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ» και τα κόμματα του λεγόμενου «ΚΕΝΤΡΟΥ», σε αναλογία με την αριστερά, υπολείπεται σε έργα μεγάλης σημασίας και αξίας. Όπως και σε γίγαντες της διανόησης.        
Η λεγόμενη συντηρητική παράταξη υστερεί ειδικά στους τομείς των πνευματικών δημιουργημάτων του ανθρώπου, όπως της Τέχνης, της Μουσικής, της Ποίησης, της Δημοσιογραφίας, της Λογοτεχνίας, του Θεάτρου, των Εικαστικών Τεχνών κα. Οι εκατοντάδες διανοούμενοι που συμμετείχαν ολόψυχα στην Εθνική Αντίσταση είναι άνθρωποι που διαπλάστηκαν, διαμορφώθηκαν και ζυμώθηκαν με τις αυθεντικές σοσιαλιστικές ιδέες και τα οράματα και θεωρητικά ιδανικά του Σοσιαλισμού και πλάι στο λαό. Με τα απειράριθμα, εθνωφελή, κοινωνικά και απαράμιλλα πνευματικά  τους έργα έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στον άνθρωπο, στα πανανθρώπινα ιδανικά του Σοσιαλισμού, της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και στις ανθρωπιστικές, κοινωνικές και πολιτικές αξίες. Σε ό,τι θεωρείται και είναι ωφέλιμο και καλό από πνευματική, ηθική και πρακτική άποψη για την κοινωνία και τα άτομα κάθε χώρας.
Το αφιέρωμα αυτό σχετίζεται και αναφέρεται σε μια Μονογραφία μου, η οποία συνακολουθεί το παρόν αφιέρωμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: