Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΙΟΚΡΑΤΙΑ

Μετριότητες: είναι οι ιδιότητες των μετρίων, των προσώπων που έχουν περιορισμένες ικανότητες, όπως ευφυΐα, ταλέντο κλπ.
Μετριοκρατία: είναι η επικράτηση των μετρίων στα πολιτικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και άλλα δρώμενα.
Η επικρατούσα σήμερα θλιβερή εικόνα της Ελλάδας είναι προϊόν και της μετριοκρατίας. Η κατ’ επίφασιν Ελληνική Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία έχει μεταβληθεί από το 1981 και μετά σε κοινωνικό πολιτικό σύστημα παραγωγής και προώθησης μετριοτήτων. Πολλοί θεωρούν ως γενεσιουργό αιτία του τέλματος την κομματοκρατία και την κομματοκυριαρχία. Η κομματοκρατία αποτελούν δύο από τα πρόσφορα όργανα-οχήματα της επιβολής των μετριοτήτων. Δεν είναι η αιτία.
Δεν είναι τυχαίο ότι πολύ πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας αποτελέσματα διεθνών ερευνών σχετικών με τα εκπαιδευτικά συστήματα, όπου καταδεικνύεται ότι οι Έλληνες μαθητές διαπρέπουν στην έλλειψη κριτικής σκέψης. Βεβαίως, σε αυτήν την κατάσταση δεν συμβάλλουν μόνον τα εκπαιδευτικά συστήματα, των οποίων θύματα είναι οι Έλληνες μαθητές, αλλά και οι διδάσκοντες και οι γονείς, το περιβάλλον των μαθητών.
Το αποτέλεσμα αυτής της κοινωνικής όσμωσης δεν θα ήταν διαφορετικό από εκείνο το οποίο σήμερα – δυστυχώς – παρατηρούμε: Η επιβολή των μετριοτήτων σε όλες τις κοινωνικές εκφάνσεις και πρωτίστως στην πολιτική, στην εκπαίδευση, στις επιχειρήσεις, στις επιστήμες. Πολλοί συμπολίτες μας διαπορούν «μα πώς είναι δυνατόν να κατέχει την τάδε θέση ο δείνα;». Η εξήγηση είναι απλή: τον υποστήριξε ένα ολόκληρο σύστημα μετριοτήτων.
Πώς εξηγείται η κυριολεκτική αγραμματοσύνη εκπροσώπων του Έθνους που είχαν αναγνώσει με δυσκολία τις γραμμένες από τρίτους, προφανώς εισηγήσεις τους επί του Προϋπολογισμού του 2011, 2012, 2013 και 2014, κομπιάζοντας και διαστρέφοντας και το νόημα της έκθεσης ιδεών που επείχε, κατά την άποψή τους, θέση εισήγησης; Τους εξέλεξε ένα ολόκληρο εκλογικό σώμα, δυστυχώς μετριοτήτων, τουλάχιστον ως προς την ποιότητα της επιλογής τους.
Ο ζόφος που αποπνέει και η ασφυξία που προκαλεί η πολιτική, η κοινωνική και πολιτιστική πτώχευση της πατρίδας μας είναι πολύ πιο επικίνδυνοι για τον λαό μας από την οικονομική πτώχευση που τελικά δεν αποφύγαμε. Η προσοχή και οι προσπάθειές μας πρέπει να εστιαστούν στην ανάδειξη των αρίστων προσώπων και επιλογών, όπως προαπαιτεί η σωτηρία της πατρίδας. Τούτο συναντά την απανταχού αντίσταση των μετριοτήτων, οι οποίοι ενσυνειδήτως ναρκοθετούν την ανέλιξη τους κυρίως στην πολιτική και τις επιστήμες.
Το φαινόμενο της «συνωμοσίας των μετριοτήτων» δεν είναι πρωτοφανές, είναι φαινόμενο διαχρονικό και παρατηρείται σε όλες τις κοινωνίες. Η διαφορά όμως με την παρούσα νεοελληνική του εκδοχή έγκειται στο ότι στην Ελλάδα είναι θεσμοθετημένο. Κατά την έκφραση του συρμού «κεκτημένο δικαίωμα».
Η πανθομολογούμενη έλλειψη αξιοπιστίας της πολιτικής ηγετικής ομάδας που κυβερνά την χώρα τα τελευταία 35 χρόνια, οφείλεται στη μετριότητα είτε των προσώπων που την απαρτίζουν, είτε στη μετριότητα των επιλογών τους. Ας αναλογισθούμε, όμως, το γεγονός ότι οι εμφανιζόμενοι ως ηγέτες μας δεν έχουν προκύψει «από μηχανής». Είναι κομμάτι της κοινωνίας μας. Η ατομική μας ευθύνη απέναντι στο φαινόμενο της επαιτούσης και εξαθλιωμένης οικονομικά Ελλάδας είναι τεράστια. Η συμβολή μας στην άρση της πρέπει να είναι διαρκής και μεθοδική. Η εναπόθεση των ελπίδων σε εκείνους που κατά κύριο λόγο έχουν συμβάλλει στην γενική παρακμή και κατάρρευση, σημαίνει και παραίτηση από κάθε ελπίδα εκσυγχρονισμού της κοινωνίας μας και εξόδου από τις κρίσεις που την μαστίζουν.
 

   

Δεν υπάρχουν σχόλια: