Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΙΝΟΝΤΕΣ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ - Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

«Η δικαιοσύνη δεν είναι μόνον
η πηγή όλων των αρετών,
αλλά ανυψώνει και το Έθνος»

Η κριτική, η έκφραση δηλαδή γνώμης, ο εντοπισμός των θετικών και αρνητικών στοιχείων των δικαστικών αποφάσεων, η επισήμανση των αρνητικών ιδία πλευρών τους, δεν αποτελεί «ΤΑΜΠΟΥ», απαγόρευση, ηθικό και νομικό περιορισμό. Σήμερα μάλιστα που η Δικαιοσύνη κατά κοινή ομολογία βρίσκεται σε φάση παρακμής και αφασίας, οι λειτουργοί της σε έμπρακτη αμφισβήτηση, είναι απαραίτητη και επιβάλλεται. Η ιστορία μας δίδαξε ότι και «οι κρίνοντες κρίνονται», και ότι οι κρίσεις που εκφέρει κανείς για τις δικαστικές αποφάσεις, είναι οι φρουροί της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης αλλά και της ηθικής και συντελεί στην καλή και ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης.
Η κριτική και ο έλεγχος των δικαστικών αποφάσεων και η έρευνα για την εξακρίβωση του σύννομου και ορθότητάς των είναι επιτακτική ανάγκη, όσο ποτέ άλλοτε, γιατί οι υπάρχοντες και ανεπαρκείς δικασταί, αλλά και μερικά «σταγονίδια». Και όπως ψιθυρίζεται, συνεχίζουν να εκπέμπουν τις συνέπειες της μετριότητάς τους. Η Δικαιοσύνη χωλαίνει και στην ποιοτική της διάσταση, γι’ αυτό φτάσαμε, στο πρωτοφανές σημείο, ο Πρόεδρος επί τιμή του Αρείου Πάγου          (Β. Κόκκινος) να διαπιστώνει παρακμή της δικαιοδοτικής δράσης.
Η απόφαση των ανακριτών και εισαγγελέων να αφεθούν ελεύθεροι υπό περιοριστικούς όρους οι τρεις βουλευταί της Χρυσής Αυγής προκάλεσε, όπως ήταν επόμενο, έντονη κατάπληξη, αισθήματα δυσαρέσκειας, δικαιολογημένη οργή, όχι μόνον στους δικαστικούς και νομικούς κύκλους, αλλά και στην πλειονότητα του λαού. Η απόφαση, προκλητική, στερουμένη επαρκούς αιτιολόγησης, αφού δεν εκτίμησε δεόντως και προσηκόντως το πλούσιο υλικό της δικογραφίας, προκάλεσε και το περί δικαίου κοινό αίσθημα.

Κατά τον Βολταίρο «Η πιο ωραία λειτουργία της ανθρωπότητας είναι η απόδοση Δικαιοσύνης» και κατά τον Μέγιστο των Φιλοσόφων της ανθρωπότητας όλων των εποχών ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ, «Η αρετή της Δικαιοσύνης έγκειται στο ορθόν και διέπεται από τη σύνεση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: