Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

Σε μια σειρά άρθρων μου που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Καστοριανή Εστία» το 1998, ιστορώ τη ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, διότι μόνο με τη γνώση της Ιστορίας και του ιστορικού παρελθόντος ο πολίτης αποκτά τον κατάλληλο εξοπλισμό για να ξεχωρίζει, όπως διδάσκει ο Πλάτων, τι είναι αλήθεια και τι είναι ψεύδος.
Η ιστορική αλήθεια αποκαλυπτόμενη με αντικειμενικότητα, χωρίς φόβο και πάθος, διότι ο μεν φόβος παραλύει την κρίση, το δε πάθος διαστρέφει την αλήθεια και πραγματικότητα. Έτσι δημιουργείται ο άξιος πολίτης, ο άγρυπνος, ο πολίτης που αμφισβητεί και δεν περιπλανάται από τους λαϊκισμούς και τη δημοκοπία των κατ’ επάγγελμα νομέων της εξουσίας και τα διάφορα χαλκεία.
Χωρίς την αποκάθαρση της ιστορίας, από μυθεύματα και παραχαράξεις, χωρίς τη συλλογική συναίνεση στις αρχές και τα διδάγματα που υπαγορεύει το ΕΘΝΙΚΟ και ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ παρελθόν, χωρίς τη γενική συνείδηση των αιώνιων αξιών που ανθοφόρησαν σ’ αυτόν τον τόπο που λέγεται ΕΛΛΑΔΑ, ο Ελληνισμός οδηγείται στον αυτοχειριασμό. Γι’ αυτό ο πολίτης έχει υποχρέωση, έναντι του Έθνους, της χώρας και των ανθρώπων της, να ξεχωρίζει τον ενάρετο από τον απατεώνα, τον ειλικρινή και τίμιο από τον τυχοδιώκτη, τον λαϊκιστή από τον σώφρονα, τον πατριώτη από τον εξωνημένο. Έχει υποχρέωση να αναδεικνύει στα διάφορα αξιώματα τους αρίστους και όχι τους αριβίστες και τυχοδιώκτες της πολιτικής.
Η σήψη και η διαφθορά τελευταία έλαβαν τεράστιες, απροσδιόριστες και ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Πού πάμε; Η διαφθορά υποδηλώνει κρίση αξιών στο πλαίσιο της κοινωνίας, αλλά και κρίση του πολιτικού συστήματος. Ιδιαίτερα όμως, πλήττει τα θεμέλια της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Η διαφθορά στο κράτος συνιστά κατάχρηση εξουσίας.
Είναι κοινή διαπίστωση ότι η διαφθορά στην Ελληνική δημόσια ζωή είναι εξαιρετικά διαδεδομένη. Μολονότι όμως όλοι αποδέχονται αυτή τη διαπίστωση, ελάχιστοι είναι εκείνοι που ασχολούνται μ’ αυτό το φαινόμενο. Άλλωστε αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι η διαφθορά στη χώρα μας σήμερα είναι περισσότερο διαδεδομένη σε σχέση με το παρελθόν, αλλά και συγκριτικά με άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος (τέως Υπουργός) δήλωσε: Είμαστε υποχρεωμένοι να αναγνωρίσουμε πως "η πολιτική είναι διαφθορά". Και ο Τύπος αναφερόμενος στη διαφθορά που καλύπτει την «ΕΛΑΣ» έγραψε:
Τι συμβαίνει με την ΕΛΑΣ; Η κομματικοποίηση και τα φαινόμενα μαζικής διαφθοράς που τη συνοδεύουν έχουν μετατρέψει την Αστυνομία σε μέρος της κρίσης του πολιτικού συστήματος. Από τα πιο πάνω, προκύπτει αναμφισβήτητα ότι η διαφθορά έχει κατακυριεύσει παντού τον δημόσιο βίο, οι δημοκρατικοί θεσμοί διέρχονται κρίση και η Δημόσια Διοίκηση, εξαρτημένη κομματικά και πολιτικά, παραμένει γραφειοκρατική, παχυδερμική, απαθής, αντιλαϊκή, ανίκανη να αντιμετωπίσει την πλημμυρίδα της διαφθοράς που καλύπτει όλους τους χώρους της Δημόσιας Διοίκησης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: