Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΡΘΡΟΥ ΜΟΥ ΛΟΓΩ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΟΣ (ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012) - ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΥΘΙΞΙΑΣ

Πριν από λίγες μέρες, πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ, ότι παραιτήθηκε ο Άγγλος υπουργός Ενέργειας κ. Κρίς Χιούν. Το γεγονός αυτό, από μόνο του δεν είναι ούτε μοναδικό, ούτε συνταρακτικό, ούτε πρωτόγνωρο. Τέτοια πράγματα συμβαίνουν συχνά σε όλες τις Δημοκρατικώς λειτουργούσες χώρες και τις ευνομούμενες. Εκείνο όμως που ενδιαφέρει είναι το πώς και γιατί έγινε αυτή η παραίτηση.
Το  π α ρ ά δ ε ι γ μ α  του παραιτηθέντος Άγγλου υπουργού μας δίνει την αφορμή για σκέψεις και συγκρίσεις. Πρώτα-πρώτα, διαπιστώνουμε ότι εκεί δεν ισχύει αυτή η Ελληνική «πατέντα» της βουλευτικής ασυλίας, η οποία προστατεύει τους βουλευτές από κάθε είδους παράβαση των Νόμων. Στην Αγγλία, όπως και σε άλλες οργανωμένες Χώρες, οι βουλευτές αντιμετωπίζονται ως κοινοί πολίτες και υπάγονται στην δικαιοδοσία της Δικαιοσύνης.
 Αντίθετα, στην Χώρα μας, η οποιαδήποτε παράβαση, που αφορά τους βουλευτές, πρέπει να έρθει στην Βουλή των Ελλήνων. Και η οποία με την σειρά της να αποφασίσει για την άρση της ασυλίας του εμπλεκόμενου βουλευτή, ώστε να μπορέσει η υπόθεση να αχθεί στην Δικαιοσύνη. Και επειδή, όπως λέμε «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει», σπάνια αίρεται η ασυλία των βουλευτών και οι υποθέσεις αυτές καταλήγουν συνήθως στο αρχείο. Τι βλέπουμε, λοιπόν; Βλέπουμε ότι στην Αγγλία και σε άλλες χώρες ισχύει, θεσμικά, η ισονομία και ισοπολιτεία. Με άλλα λόγια: Βλέπουμε, σε σχέση με τα παραπάνω, ότι στην Αγγλία οι πολίτες είναι ίσοι ενώπιον του Νόμου. Και το χαρακτηριστικό είναι ότι αυτήν την ισονομία την ασκούν και την προστατεύουν τα Όργανα της Τάξεως και οι Δημόσιοι Λειτουργοί από τον κατώτερο έως τον ανώτερο. Και, βέβαια, δεν διανοήθηκε στην χώρα αυτή κάποιος παραβάτης υπουργός, να απειλήσει τον Αστυφύλακα, όπως ο ανεκδιήγητος Κουλούρης, ότι θα τον στείλει στο… «Διδυμότειχο» της Αγγλίας, όπως, δυστυχώς, συμβαίνει στα καθ’ ημάς. Και αυτά μεν, από την πλευρά της Διοίκησης και των Οργάνων, τα οποία εφαρμόζουν με σοβαρότητα, συνέπεια και ευλάβεια τον Νόμο.
Το συγκεκριμένο θέμα που αναλύουμε έχει και την άλλη πλευρά. Είναι ο πολίτης που παρανόμησε. Ο πρώην υπουργός της Αγγλίας, έσπευσε να υποβάλλει την παραίτησή του, για να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του, αλλά και για να μη δώσει αφορμές για επικρίσεις εναντίον της κυβέρνησης και του κόμματός του. Είναι δε αξιοσημείωτο το γεγονός ότι επέδειξε  ε υ θ ι ξ ί α, για ένα θέμα ήσσονος σημασίας, όπως είναι μια τροχαία παράβαση. Αντίθετα στην Χώρα μας, συμβαίνουν «τέρατα και σημεία» και κανείς δεν θεωρεί τον εαυτό του πολιτικά υπεύθυνο ώστε να παραιτηθεί για λόγους  ε υ θ ι ξ ί α ς.   
Πολλές φορές στο παρελθόν έχουν συμβεί πολύνεκρα ατυχήματα και όχι μόνο. Και ουδέποτε παραιτήθηκε κανείς, πολιτικά, υπεύθυνος, για το συμβάν. Και θα ρωτήσει κάποιος: Φταίει ο υπουργός, αν λόγου χάρη βούλιαξε το καράβι; Άμεσα όχι. Έμμεσα, όμως, φταίει. Διότι, για πράξεις και παραλείψεις, κάποιοι ήσαν φυσικοί αυτουργοί και υπεύθυνοι για το ατύχημα.

Αναφορικά, με την  ε υ θ ι ξ ί α  και τις παραιτήσεις, δεν πρέπει να περιοριζόμαστε μόνο στα ατυχήματα και τις παραβιάσεις των Νόμων. Οι πολιτικοί μας ταγοί, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, βρίσκονται σε πλήρη διάσταση μεταξύ λόγων και έργων. Και είναι απίστευτη η ασυνέπεια την οποία επιδεικνύουν. Και τι κάνουν; Απλούστατα: Ηθελημένα «κοροϊδεύουν» τον Λαό, που τους έστειλε στην Βουλή των Ελλήνων. Αν είχαν ίχνος ευαισθησίας και ε υ θ ι ξ ί α ς έπρεπε, τουλάχιστον, οι περισσότεροι εξ αυτών να παραιτηθούν, ζητώντας συγγνώμη από τον ταλαίπωρο Ελληνικό Λαό, γι’ αυτό το κατάντημα στο οποίο, σήμερα, τον οδήγησαν. Αυτή η πράξη τους, θα ήταν μια κίνηση, για να ανακτήσουν στο μέλλον την χαμένη αξιοπρέπειά τους.     

Δεν υπάρχουν σχόλια: