Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΗΘΟΥΣ, ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ

«Η είσοδός μου στην Ακαδημία των ηθικών και
πολιτικών επιστημών οφείλεται στο γεγονός ότι
πάντοτε θεώρησα ότι στη δημόσια ζωή δεν πρέπει
ποτέ να χωρίζουμε την ηθική από την πολιτική».
                           ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Η πολιτική και η ηθική είναι αδιαίρετο ζεύγμα και όταν η πρώτη ασκείται δίχως τα φίλτρα της δεύτερης, τότε η πρώτη καταντά, καταλήγει σε «απάτη και παναργία» κατά τον θείο Πλάτωνα. Όταν αναφέρομαι και γράφω για ηθική στην πολιτική δεν εννοώ την ηθική του παρθενικού υμένα της ανύμφευτης κόρης, γιατί η αληθινή ηθική δεν βρίσκεται εκεί αλλά στη συνείδηση, στο χαρακτήρα του ανθρώπου και είναι η αλήθεια, η αρετή, η εντιμότητα, η ευθύτητα, η ειλικρίνεια, τα καθαρά χέρια και η αδαμάντινη της συνειδήσεως του δημόσιου άνδρα. Εάν στον πόλεμο το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια – όπως λέγεται – στην ελληνική πολιτική ζωή τα τελευταία χρόνια το πρώτο θύμα υπήρξε το δημόσιο, το πολιτικό ήθος το οποίο είναι ανύπαρκτο. Όλες οι κρίσεις της ανθρωπότητας είναι κυρίως και πρωτίστως ηθικές και δευτερευόντως οικονομικές. Της κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας, προηγήθηκε ένας αχαλίνωτος, ξέφρενος λαϊκισμός του οποίου βασικό χαρακτηριστικό ήταν η έλλειψη δημόσιου/πολιτικού ήθους. Η πολιτική στην Ελλάδα, ενίοτε, ασκείται δίχως αρχές, αρετή και ήθος που σκοπό είχε την κατάκτηση της εξουσίας, την διατήρησή της, τη νομή της και τη λαφυραγώγηση του δημόσιου πλούτου, από την κομματική νομενκλατούρα, η οποία εμπλούτισε αθέμιτα και ανέντιμα.
Οι στοχεύσεις, η πολιτική ρότα των πολιτικών σήμερα είναι μονόδρομος. Δεν φτάνουν τα οικονομικά προγράμματα, δεν αρκεί μόνο η ανάκαμψη της οικονομίας, εάν δεν γίνει μια ανάταση του ήθους στη χώρα μας.
Ζητείται ήθος. Απαιτείται μια ειρηνική επανάσταση ψυχών και συνειδήσεων. Δεν αρκούν οι παραπομπές στη δικαιοσύνη και η καταδίκη των κλεφτών! Δεν μπορεί η χώρα να ζει με τους εισαγγελείς, χρειάζεται νέους ανθρώπους με γνώσεις, ικανότητες και πρωτίστως με ηθικά προσόντα. Οι νέοι είναι αδιάφοροι και απαξιώνουν τους πολιτικούς. Η ανανέωση της πολιτικής είναι το πρόσημο των χρόνων μας. Αυτή την ειρηνική επανάσταση ήθους, πρέπει να την κηρύξουν οι αρχηγοί των κομμάτων και να απευθυνθούν προς την νεολαία της χώρας. Αυτή θα ανανεώσει την πολιτική ζωή, αυτή θα ανακτήσει την χαμένη τιμή της πολιτικής, αυτή θα επανασυνδέσει την πολιτική με την ηθική.

Εάν δεν γίνει η ειρηνική επανάσταση ήθους και αρετής, τα γεγονότα θα επαναλαμβάνονται και η πολιτική ζωή θα είναι λαμπρό στάδιο για κλέφτες και λωποδύτες! Έτσι λοιπόν το επιτακτικό λαϊκό αίτημα είναι η δημιουργία μιας νέας πολιτικής ζωής πιο δίκαιης και πιο ηθικής. Σε αυτήν την Νέα Ελλάδα, ας βροντήξει η Δικαιοσύνη και ας λάμψει η Αξιοκρατία και η Πολιτική Αρετή.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: