Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟΠΙΚΑ – ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΑ. ΤΟ ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΤΟΠΗΜΑ ΤΟΥ κ. ΔΑΚΗ


Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Δακής, υπέπεσε εσχάτως και σε ένα άλλο σοβαρό  π ο λ ι τ ι κ ό  και                    κ ο ι ν ω ν ι κ ό   α τ ό π η μ α. Με απόφασή του – 31/1/2013 –, επέλεξε νέον θεματικόν Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Συνοχής, τον περιφερειακό σύμβουλο Καστοριάς κ. Φιλώτα Π. Ταλίδη, ιατρό ενδοκρινολόγο. Και για να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση, ξεκαθαρίζω από την αρχή ότι ο κ. Φιλώτας Ταλίδης είναι ένας καταξιωμένος επιστήμων, με προσωπική επιστημονική, επαγγελματική, κοινωνική, πολιτική και ηθική καταξίωση, είναι αρκετά συγκροτημένος, διαθέτει ευφράδεια και επικοινωνιακά χαρίσματα έχει έντονη και αισθητή παρουσία στα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες του Νομού της Καστοριάς. Έχει εγκύκλιο μόρφωση και άριστη πολιτική παιδεία, καθότι από μαθητής και φοιτητής υπήρξε άτομο πολιτικοποιημένο και κομματικοποιημένο στον χώρο της Ν.Δ. Επί πλέον έχει ευχέρεια λόγου και χειρίζεται με άνεση την Ελληνική γλώσσα. Η μέχρι σήμερα ανάμειξή του στα κοινά δρώμενα δεν έδωσε αφορμές για μομφές σε βάρος του. Έχει καλή φήμη και η γνώμη του κόσμου είναι θετική. Ένα άλλο πλεονέκτημα του Φιλώτα Ταλίδη είναι η καταγωγή του. Είναι γόνος         καλής Καστοριανής οικογένειας αλλά και απόγονος του αείμνηστου Φιλώτα Ταλίδη παιδιάτρου και της αρχοντοπούλας Τάνας Ταλίδου το γένος Πισιώτη, δύο προσώπων που έχαιραν μεγάλης αγάπης και εκτίμησης από το σύνολο των κατοίκων του Νομού της Καστοριάς . Εν κατακλείδι, ο Φιλώτας Ταλίδης διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά, όλες τις θέσεις υπεροχής, προκειμένου να διεκδικήσει τον Δήμο Καστοριάς και μάλιστα με απόλυτη βεβαιότητα επιτυχίας, λόγω και της αποτυχίας της σημερινής Δημοτικής Αρχής σε κάποιους τομείς δραστηριοτήτων και λαθών τακτικής.
Η αρνητική πλευρά του κ. Φιλώτα Ταλίδη είναι η έλλειψη διαίσθησης και ικανότητος πολιτικού και κοινωνικού ενστίκτου. Η έλλειψη πρόβλεψης για τα πολιτικά και κοινωνικά μελλούμενα. Σε μια εποχή πρωτοφανούς οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης, σε μια περίοδο που η Τρικομματική κυβέρνηση οδηγεί την χώρα στο χείλος της αβύσσου, σε μια εποχή που η Καστοριά επίσης αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα, αλλά και πρόσθετα, όπως π.χ. τη συρρίκνωση του Τ.Ε.Ι., της ανεργίας, τα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων και άλλων τάξεων ζητήματα, ζητήματα που προκαλούν δυσάρεστες και πιεστικού χαρακτήρα καταστάσεις. Μόνον άτομα πολιτικά ανιστόρητα και πολιτικά ασύνετα, στη σημερινή οικονομική συγκυρία που είναι ατυχής, δυσοίωνη και δεν αφήνει περιθώρια για θετικές εξελίξεις, ακολουθούν την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και του τοπικού κατεστημένου της, το οποίο ευθύνεται εν πολλοίς για την σημερινή οικονομική, πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική παρακμή, το σημερινό κατάντημα της Καστοριάς. Εάν ο κ. Φιλώτας Ταλίδης θέλει να επιβιώσει πολιτικά και να έχει πρωτεύοντα και αποφασιστικό ρόλο στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της Καστοριάς, πρέπει να παραιτηθεί της θέσης του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη. Η ιστορία σε θέματα ηθικής και πολιτικής τάξης, είναι αμείλικτη. Αυτά σχετικά με την προσωπικότητα του κ. Ταλίδη.
Ως προς την επιλογή του κ. Δακή έχω να επισημάνω εν συντομία τα εξής σχόλια:
Η επιλογή των θεματικών Αντιπεριφερειαρχών, ασφαλώς και χωρίς αμφιβολία εμπίπτει στις αρμοδιότητες του κ. Δακή, στη λεγόμενη «διακριτική ευχέρεια». Αυτή όμως η ευχέρεια διέπεται και από ορισμένους κανόνες δικαίου, ηθικής τάξης, αμεροληψίας και αντικειμενικότητας. Όλα αυτά, ο κ. Δακής τα έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια, δεν έδωσε καμία απολύτως σημασία, παραβίασε βάναυσα την τήρηση του δικαίου, του ορθού και του πρέποντος, και το «κοινόν περί δικαίου αίσθημα».
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των Περιφερειακών Εκλογών του 2010, στο Νομό της Καστοριάς πρώτευσε η κ. Φιλαρέτη Οικονομίδου λαβούσα 3.332 ψήφους, μία νέα, αξιόλογη κυρία, με πολλά πτυχία, που δημιουργεί δικαιολογημένες προσδοκίες για καλή και θετική προσφορά στα κοινά του τόπου, κι αυτή πολιτικοποιημένη και κομματικοποιημένη στο κόμμα της Ν. Δ., εφ’ όσον βέβαια ο κ. Δακής αξιοποιούσε τις δυνατότητές της και την χρησιμοποιούσε στη θέση του νέου θεματικού Αντιπεριφερειάρχη, η οποία λογικά και με αξιοκρατικά κριτήρια εδικαιούτο. Αντί για την κ. Οικονομίδου, η οποία εδικαιούτο δικαιωματικά, πολιτικά και ηθικά τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη, ο κ. Δακής επέλεξε τον καθ’ όλα άξιο κ. Φιλώτα Ταλίδη, πλην έκτο στη σειρά των εκλεγέντων, με 2.442 ψήφους.
Έτσι, με την άστοχη αυτή κίνησή του, την πολιτικά μεμπτή και αντικείμενη στην πολιτική ηθική και το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αφ’ ενός αχρήστευσε την κ. Οικονομίδου, την καταδίκασε σε πολιτική και κοινωνική απραξία και αφ’ ετέρου αφαίρεσε την δυνατότητα στον κ. Ταλίδη να θέσει υποψηφιότητα στον Δήμο Καστοριάς και να βγει νικητής στην εκλογική αναμέτρηση. Πολλοί Καστοριανοί θεωρούν αυτήν την ενέργεια του κ. Δακή προβοκατόρικη, προκειμένου στις επερχόμενες το 2014 Δημοτικές Εκλογές να επανεκλεγεί Δήμαρχος ο κ. Χατζησυμεωνίδης, μετά του οποίου διατηρεί άριστες φιλικές και πολιτικές σχέσεις. Αυτά σε θεωρητικό επίπεδο, στο τι έπρεπε να πράξει ο κ. Δακής, στο «δέον γεννέσθαι».
Επί της ουσίας, όσον αφορά στο περιεχόμενο της υπόθεσης και όχι στο τυπικό μέρος και στα ατοπήματα του κ. Δακή, η κ. Φιλαρέτη Οικονομίδου  αναδεικνύεται κερδισμένη πολιτικά, κοινωνικά και ηθικά, γιατί δεν θα είναι συμμέτοχος στη σειρά των δυσμενών και απογοητευτικών γεγονότων που πρόκειται να ακολουθήσουν.         

Δεν υπάρχουν σχόλια: