Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ – ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ


Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ (ΣΥ.ΡΙΖ.Α) είναι μία νέα παρουσία στην πολιτική ζωή της χώρας. Η βαρύτητα της παρουσίας του δεν βρίσκεται μόνο στον πολιτικό και κοινωνικό ρόλο του για την ανάσχεση της διαφθοράς, της διαπλοκής, της αυθαιρεσίας και της γενικής σήψης και παρακμής που είναι τα κύρια γνωρίσματα της Ελληνικής κοινωνίας.
Είναι η ανάσχεση του αυταρχισμού της Τρικομματικής κυβέρνησης, που χαρακτηρίζεται από αυστηρότητα, αναλγησία, αυθαιρεσία και εγωκεντρισμό. Με τις επιλογές της, η κυβέρνηση αυτή, οδήγησε την χώρα και τον λαό της στο χείλος της αβύσσου, αδιαφορώντας για τις αντίθετες και σωστές απόψεις της Αντιπολίτευσης, με τρόπο απόλυτο, αυθαίρετο, αντιδημοκρατικό και πολωτικό.
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., φρονώ ότι είναι μία νέα και άλλη πολιτική και κοινωνική παρουσία στα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά δρώμενα της Ελλάδος. Δεν είναι το Κ.Κ.Ε., ούτε ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου. Δεν είναι ο Κομμουνιστικός πολιτικός χώρος. Δεν είναι η ΕΑΡ. Ούτε η σύγκλιση ή ο συγκερασμός των ιδεολογικών θέσεων του ΚΚΕ και της ΕΑΡ. Δεν είναι η αποκατάσταση της ενότητας των διασπασμένων από το 1968 δύο κομμουνιστικών κομμάτων. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα ήταν καλό να είναι μία υπέρβαση του Κομμουνιστικού χώρου, της ΕΑΡ και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Να είναι μία άλλη πολιτική σύνθεση, με άλλη πολιτική νοοτροπία και πρακτική που να μην σχετίζεται με το διεφθαρμένο, οπισθοδρομικό, πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο των κομμάτων της εξουσίας που ενεργεί καιροσκοπικά και πελατειακά, και που αντίκειται σε κάθε μορφή εκσυγχρονισμού ως κόμμα εξουσίας να απεμπλακεί από την υπερβολική εμμονή σε ιδεολογικά δόγματα, να μην θεωρεί τον κρατισμό πανάκεια.
Στο ξεκίνημά του και μέχρι τώρα ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. διέπραξε και πολλά λάθη. Έχει όμως χρονικά περιθώρια να τα ξεπεράσει και να τα διορθώσει. Ο κ. Τσίπρας χωρίς αμφιβολία είναι ένα αρκετά συγκροτημένο άτομο, έχει άριστη εγκύκλιο και πολιτική παιδεία, διαθέτει ευφράδεια και επικοινωνία και χαρίσματα. Νέος και ελκυστικός στη μορφή, ασκεί γοητεία στους πολίτες. Οι πολιτικές του κινήσεις σαν προέδρου, δεν πρέπει να υπαγορεύονται από την τακτική των ισορροπιών στις εσωκομματικές ιδεολογικές, πολιτικές και προσωπικές αντιθέσεις των στελεχών του. Πλουραλισμός και εξωτερίκευση όμως σκέψεων και απόψεων, βλαπτικών και ζημιογόνων για το κόμμα και την κατάκτηση της εξουσίας, με υπερβολές και καταχρήσεις της πολυφωνίας, νομίζω ότι δεν είναι επιτρεπτές.    
Σήμερα, μετά την χρεοκοπία του κρατισμού, των δημόσιων επιχειρήσεων, των συνεταιριστικών οργανώσεων και άλλων δημόσιων οργανισμών, η σταθεροποίηση και η ανάκαμψη της οικονομίας χρειάζονται ένα νέο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο ανάπτυξης. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ως κόμμα εξουσίας πρέπει να έχει αυτόνομη πολιτική παρουσία και δράση, νέα οργανωτική δομή, πολυφωνία, όχι όμως έντονη αντιπαράθεση αντιτιθεμένων ομάδων και ιδεών, με κατάληξη σε ενδοκομματικές διενέξεις, αντεγκλήσεις και επικοινωνιακές παγίδες.
Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και το Αυτόνομο Κοινωνικό Μέτωπο, μπαίνει στην δική του αυτόνομη πορεία. Διεκδικεί τον ευρύτερο πολιτικό χώρο της αριστεράς και της προόδου. Η πολιτική και η σύνθεσή του επιτρέπουν αυτή την διεκδίκηση. Ως χθες είχε αφεθεί αυτός ο χώρος να παγιδευτεί από το ΠΑ.ΣΟ.Κ, με αποτέλεσμα να εκφυλισθεί πολιτικά από τις εκάστοτε ηγεσίες του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τα πρωτοκλασάτα στελέχη του, ενώ τα κομμουνιστικά κόμματα παρέμεναν εντός των τειχών της κομμουνιστικής αριστεράς.
  Σήμερα ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς έχει την δυνατότητα να απελευθερώσει αυτό το τμήμα της Αριστεράς από την εκφυλιστική Πασοκική πορεία. Έχει την δυνατότητα να αποκαταστήσει το πολιτικό ήθος της αριστεράς, που τόσο το έχουν τραυματίσει ο Ανδρέας Παπανδρέου και άλλοι της ηγεσίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αυτή είναι η πολιτική βαρύτητα της παρουσίας του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Μία νέα παρουσία της αριστεράς στην πολιτική ζωή της χώρας.
Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι και μια νέα πολιτική παρουσία στην εθνική μας ζωή. Είναι ίσως και το πιο σημαντικό για την εθνική μας πορεία. Η ηγεσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εξαπατούσε τον Ελληνικό λαό και ιδιαίτερα την ΕΑΜική αριστερά, με τις διακηρύξεις της ότι κατάργησε τα κατάλοιπα του εμφυλίου πολέμου.
Αυτό ήταν μια πολιτική απάτη. Η ηγεσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. καλλιέργησε και διεύρυνε το διχαστικό εμφυλιοπολεμικό πνεύμα. Τοποθέτησε αυθαίρετα και ανιστόρητα τον εαυτό της και ολόκληρο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο αριστερό στρατόπεδο του εμφυλίου πολέμου και εξέθρεψε το μίσος κατά του αντιπάλου στρατοπέδου, ταυτίζοντάς το επίσης αυθαίρετα και ανιστόρητα με την πολιτική δεξιά. Έτσι αναζωπύρωσε και διεύρυνε το πνεύμα του εθνικού διχασμού.
Σ’ αυτό το διχαστικό πνεύμα, το τόσο επικίνδυνο για την πορεία του έθνους, έθεσαν τέρμα οι ηγεσίες του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Ν.Δ. με την συναίνεσή τους στην κυβέρνηση Τζαννετάκη. Ωρύονταν γι’ αυτή την εθνική σύμπραξη οι αυριανιστές της Πασοκικής αριστεράς και οι χουντικοί της δεξιάς. Αλλά η εθνική και η δημοκρατική πορεία του ελληνικού λαού δεν μπορεί να προχωρεί με διχαστικά χάσματα. Γι’ αυτό ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς πρέπει να αποφεύγει τις προκλήσεις και την πολιτική συμπεριφορά που εγκαινίασε η Τρικομματική κυβέρνηση με εκφραστή τον κ. Κεδίκογλου απέναντι στο κόμμα της μείζονος Αντιπολίτευσης και τους βουλευτές της. Να μη πατήσει τις πεπονόφλουδες που του πετούν καθημερινά ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος και άλλα κυβερνητικά στελέχη της Ν.Δ. Εάν δεν πέσει σ’ αυτές τις παγίδες τότε μόνον θα καταξιωθεί στη συνείδηση ολόκληρου του λαού γι’ αυτή τη νέα εθνική παρουσία της Αριστεράς. Οι δρόμοι για τη μεγάλη δημοκρατική και εθνική αριστερά άνοιξαν, αρκεί η ηγεσία της να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ξεπεράσει ξεπερασμένα δόγματα και πολιτικές και ιδεολογικές αγκυλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: